Στην κυκλοφορία και πάλι η οδός Ναυαρίνου

Στην κυκλοφορία και πάλι η οδός Ναυαρίνου

Δόθηκε και πάλι, χθες, στην κυκλοφορία η οδός Ναυαρίνου, καθώς ο ανάδοχος του έργου «Ανάπλαση τμήματος παραλιακής ζώνης Καλαμάτας (Πλατεία Ανάστασης)» ολοκλήρωσε την παρέμβαση στο δρόμο αυτό.
Σημειώνεται πως, με υπόδειξη του Δήμου, ώστε οι εργασίες στη Ναυαρίνου να προηγηθούν της τουριστικής περιόδου, ο εργολάβος ξεκίνησε με παρέμβαση στην οδό μπροστά στο ναό και θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο της εκκλησίας και νοτίως του δρόμου.
Στη Ναυαρίνου έγινε απόξεση της ασφάλτου, ανασκαφή, τοποθέτηση υπόβασης και εγκατάσταση κυβολίθων βαρέως τύπου και μεγάλης αντοχής (χρησιμοποιούνται σε λιμενικά έργα). Κατασκευάσθηκαν, ακόμη, κράσπεδα εγκιβωτισμού και ράμπες πρόσβασης.
Ο δήμαρχος εξήγησε, προ ημερών, ότι «ταλαιπωρούμε τον κόσμο κατακαλόκαιρο, διότι είμαστε υποχρεωμένοι να τελειώσουμε το έργο μέσα στο πλαίσιο το οποίο ορίζεται από τη διαχείριση του ΕΣΠΑ (σ.σ. κλείνει στο τέλος του έτους), διότι κινδυνεύουμε να χάσουμε τα χρήματα ή να τα πληρώσει ο Δήμος. Δυστυχώς, εντάχθηκε αργά το έργο και ξέρετε πόσο βασανιστήκαμε για να το εντάξουμε».
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του έργου, προϋπολογισμού 428.766 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ), που εντάχθηκε εκ νέου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΔΕΠΙΝ του ΕΣΠΑ, διαμορφώνεται η πλατεία του Ιερού Ναού Ανάστασης στην Παραλία Καλαμάτας, γύρω από την εκκλησία, ενώ παρέμβαση προβλέπεται και στην οδό Ναυαρίνου.
Πέραν αυτών, νοτίως της Ναυαρίνου θα εγκατασταθεί ηλεκτρική ράμπα, ώστε τα άτομα με αναπηρία να μπορούν να κάνουν μπάνιο στη θάλασσα χωρίς τη βοήθεια τρίτων.
Η ηλεκτροκίνητη ράμπα κολύμβησης δουλεύει με το σύστημα SEATRAC το οποίο είναι πρωτοποριακό, έχει σχεδιαστεί από το Πανεπιστήμιο Πατρών και αποτελεί ελληνική καινοτομία που έχει κατοχυρωθεί σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Αποτελείται από ένα μηχανισμό που περιλαμβάνει ράγες σταθερής τροχιάς, στις οποίες ένα ειδικά διαμορφωμένο κάθισμα κινείται μέσα και έξω από το νερό, επιτρέποντας στα άτομα με κινητική αναπηρία να εισέλθουν μόνα τους στη θάλασσα, χωρίς τη βοήθεια συνοδών.
Α.Π.