Στ. Αναστασόπουλος: Να μην εφαρμοστούν οι αυξήσεις στα τέλη ύδρευσης

Στ. Αναστασόπουλος: Να μην εφαρμοστούν  οι αυξήσεις στα τέλη ύδρευσης

Αυστηρή κριτική στην απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Μεσσήνης για αναπροσαρμογή των τελών ύδρευσης, που θα επιβαρύνουν, όπως υποστήριξε, έως και 100% τους καταναλωτές, άσκησε χθες ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Στάθης Αναστασόπουλος.
Παραθέτοντας την πρώτη του συνέντευξη Τύπου έπειτα από ένα πεντάμηνο στη θέση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, ζήτησε από το δήμαρχο Γ. Τσώνη να αποσύρει την απόφαση της ΔΕΥΑΜ (που δεν έχει τεθεί ακόμη προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο), ενώ μίλησε για πολύ αργούς ρυθμούς στην εκτέλεση έργων και ελλιπή αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας.

Αυξήσεις και οικονομική
κατάσταση του Δήμου
Όπως ανέφερε, «η θέση μας δεν είναι η κοινότυπα αντιπολιτευτική, αλλά αυτή που επιβάλλει η βούληση του υπόλοιπου σχεδόν 50% των δημοτών που μας έχουν επιλέξει, και βεβαίως γνώμονάς μας παραμένει το κοινό καλό», εξηγώντας πως ο συνδυασμός του στήριξε έως τώρα το σύνολο σχεδόν των αποφάσεων των συλλογικών οργάνων του Δήμου.
Αναφερόμενος στα των αυξήσεων στα τέλη ύδρευσης, εξέφρασε την έντονη διαφωνία του με «αυτές τις τεράστιες και δυσβάσταχτες αυξήσεις, που έρχονται σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία λόγω της κρίσης και της φορολογικής καταιγίδας που αντιμετωπίζουν οι πολίτες».
Εξέφρασε την άποψη ότι οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι σε αυτή τη δύσκολη στιγμή να δείξουν το ανθρώπινό τους πρόσωπο, και να στηρίξουν τους δημότες τους, αλλά και τη λύπη του «που η Δημοτική Αρχή του κ. Τσώνη ετοιμάζεται να κάνει ακριβώς το αντίθετο.
Εμείς, συμμεριζόμενοι τη δύσκολη οικονομική κατάσταση των δημοτών μας και την αδικία που ετοιμάζουν κάποιοι να τελεστεί σε βάρους τους, θα αγωνιστούμε προκειμένου να μην ολοκληρωθεί ο εν λόγω σχεδιασμός». Πρόσθεσε ακόμη πως θα γίνει κάλεσμα στους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να ενημερωθούν αναλυτικά για το ύψος της αύξησης σε κάθε περιοχή.
«Μέχρι τότε ευελπιστώ ο κ. Τσώνης να δει με μεγαλύτερη σοβαρότητα το ζήτημα και να θυμηθεί όλα όσα έλεγε στο παρελθόν σχετικά με το κόστος του νερού, έχοντας μάλιστα και συγκεκριμένες προτάσεις για χρήση φωτοβολταϊκών στα αντλιοστάσια», συνέχισε και εξέφρασε την απορία ως προς το τι συνετέλεσε στην αλλαγή της άποψης του κ. Τσώνη σχετικά με την τιμολόγηση του νερού, αφήνοντας υπόνοιες για «παρεμβάσεις των μυστικοσυμβούλων του», τους οποίους, παρά τις επίμονες ερωτήσεις, αρνήθηκε να κατονομάσει, παραπέμποντας προς τούτο στο δήμαρχο Μεσσήνης.
Ακολούθως, ανέφερε πως τα όσα λέει ο δήμαρχος Μεσσήνης για την οικονομική κατάσταση του Δήμου που παρέλαβε, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Τόνισε ότι σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Χρ. Καρύδη, το ταμειακό υπόλοιπο την 1η Ιανουαρίου 2005 ήταν 3,87 εκατ. ευρώ, ενώ πέραν των ανταποδοτικών τελών, ο Δήμος έχει επιπλέον έσοδα από το πανηγύρι της Μεσσήνης, την ενοικίαση κοινόχρηστων χώρων και παραλιών.
«Αντιλαμβάνομαι», συνέχισε, «ότι χρησιμοποιεί τη συνηθισμένη πρακτική της “καμένης γης”, ώστε να δικαιολογήσει από τη μια την ανικανότητα της δικής του Δημοτικής Αρχής και να επιβάλει ταυτόχρονα την εύκολη λύση της αύξησης των τελών».

Καθημερινότητα
Αναφερόμενος στην καθημερινότητα, είπε πως η συναίνεση για ό,τι αφορά το συμφέρον του Δήμου Μεσσήνης δεν αναιρεί την υποχρέωση της μειοψηφίας να αντιτάσσεται στην απραξία και μη λύση υφιστάμενων προβλημάτων που αφορούν στην καθημερινότητα του δημότη.
Όπως σημείωσε, από το Πάσχα παραμένει ανικανοποίητη ανάγκη του κόσμου ο ευπρεπισμός των Τοπικών Κοινοτήτων και της Δημοτικής Κοινότητας Μεσσήνης και ανεκπλήρωτη η υπόσχεση της Δημοτικής Αρχής, από την οποία υπήρχε η δέσμευση ότι όλα θα τακτοποιηθούν στην ώρα τους. «Πέρα από ελάχιστες παρεμβάσεις, ακόμα αναμένουμε. Συντήρηση της αγροτικής και δημοτικής οδοποιίας, καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων, επισκευές των υποδομών είναι τα απλά, τα καθημερινά, τα αυτονόητα, αλλά προφανώς φαντάζουν ξένα, μακρινά, δύσκολα, άπιαστα», είπε χαρακτηριστικά.

Αργοί ρυθμοί στα έργα
Όσον αφορά στα έργα, δήλωσε πως η δημοτική του παράταξη δεν είναι ικανοποιημένη από το ρυθμό που εξελίσσονται τα ήδη δρομολογημένα από εκείνη έργα υδρεύσεων, αποχετεύσεων, οδοποιίας, της μελέτης και του έργου αποχέτευσης του βιολογικού καθαρισμού Πεταλιδίου και Αίπειας, για τα οποία, όπως σημείωσε, ο ρυθμός εξέλιξής τους είναι εξαιρετικά αργός.
Ο κ. Αναστασόπουλος μίλησε και για τη μεγάλη καθυστέρηση στην εξέλιξη της πορείας των έργων του προγράμματος Leader, στη μη δρομολόγηση για δημοπράτηση ορισμένων από τα ενταγμένα στο πρόγραμμα, τη στιγμή που το πρόγραμμα κλείνει οριστικά στις 31 Δεκεμβρίου.
Υπογράμμισε την αναγκαιότητα προώθησης των φακέλων χρηματοδότησης που κατατέθηκαν τέλη του 2014 στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας, ενώ έκανε και ξεχωριστή μνεία στο Πολυλίμνιο.
Όπως είπε, είχαμε δημοπρατήσει και αναδείξει ανάδοχο για την κατασκευή του αναψυκτηρίου στην είσοδο του χώρου. Παρ’ όλο που κατ’ επανάληψη έχουμε θέσει το θέμα της επίσπευσης των διαδικασιών στο Δημοτικό Συμβούλιο, φαίνεται ότι χάνεται και η φετινή καλοκαιρινή περίοδος, με αποτέλεσμα για άλλη μια χρονιά να δυσφημείται η πανέμορφη αυτή περιοχή, μοναδικού κάλλους» και προέτρεψε τη Δημοτική Αρχή να αξιοποιήσει τις ολοκληρωμένες μελέτες που εκπονήθηκαν από την προηγούμενη.

Σόου οι εξαγγελίες
για τον Πάμισο
Τέλος, χαρακτήρισε ως σόου τις εξαγγελίες που έγιναν για την αξιοποίηση του Παμίσου, λέγοντας πως μόνο η εκπόνηση των μελετών και η ωρίμανσή τους απαιτεί δύο θητείες. «Εξαγγελίες χωρίς χρονοδιάγραμμα, χωρίς μελέτες και, βέβαια, δεν έχω καμία αντίρρηση να ονειρευόμαστε, αρκεί τα όνειρα να μην είναι απατηλά», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι ο Πάμισος έχει μελετηθεί από το 1995, από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, με μελέτες διευθέτησης και αντιπλημμυρικής θωράκισης, καθώς και ότι το 2009 η Ν.Α. Μεσσηνίας εκπόνησε τη μελέτη: «Παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής προστασίας ποταμού Παμίσου από Βαλύρα έως εκβολές και ευρύτερης περιοχής» με προϋπολογισμό 1, 1 εκατ. ευρώ, που εντάχθηκε προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, μέσω του «Ταμείου Μολυβιάτη».
Αφού έδωσε λεπτομερή στοιχεία για τις εργασίες που προτάθηκαν, τόνισε πως απαιτείται επιμονή από τη Δημοτική Αρχή και συνεργασία με την Περιφέρεια, προκειμένου να υλοποιηθεί, επιτέλους, το πολύ σημαντικό αυτό έργο από τη Βαλύρα έως τις εκβολές του ποταμού.
Ανέφερε, δε, ότι η δική του Δημοτική Αρχή εκπόνησε και την υδραυλική μελέτη για την οριοθέτηση και την προστασία του Κουλντουκιού, σε συνδυασμό με την πολεοδόμηση της περιοχής Β κατοικίας στην Μπούκα.

του Χάρη Χαραλαμπόπουλου