Τελετή επίδοσης των βραβείων και των υποτροφιών εις μνήμην Παναγιώτη Φωτέα (φωτογραφίες)

Τελετή επίδοσης των βραβείων και των υποτροφιών εις μνήμην Παναγιώτη Φωτέα (φωτογραφίες)

«Πρέπει ο καθένας να έχει τις απόψεις του, είναι δημοκρατικό δικαίωμα, αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσομε ότι ο τόπος αυτός έπαθε πάρα πολλά, πάμπολλα από τους φανατισμούς και από τις διαμάχες».
Το μήνυμα αυτό έστειλε προχθές το βράδυ ο καθηγητής Παύλος Τζερμιάς, αντιφωνώντας, κατά την τελετή επίδοσης σ’ αυτόν του βραβείου δοκιμίου ελεύθερου στοχασμού εις μνήμην Παναγιώτη Φωτέα, για το έτος 2014.
Ο έτερος βραβευθείς Οδυσσέας Σπαχής, κατά τη δική του αντιφώνηση, τόνισε-μεταξύ άλλων-τα εξής: «Αν, λοιπόν, οι Ευρωπαίοι κατά τη δημιουργία των νέων κρατών τους αναζήτησαν στους νόμους του Μίνωα το θεμέλιο του δικού τους νομικού πολιτισμού, γιατί όχι κι εμείς, που μιλάμε τη γλώσσα στην οποία διατυπώθηκαν τα πρότυπά τους, να μην αποτολμήσουμε μια βαθύτερη κατανόηση των συμβόλων αυτών;
Η Ενωμένη Ευρώπη δε θα έχει μέλλον, εάν δεν αποκτήσει συνοχή μέσα από τις αξίες, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό έχουν διατυπωθεί στην ελληνική γλώσσα ως θεμελιώδη σύμβολα του πολιτισμού της».
Επρόκειτο για μια βραδιά μεστή σπουδαίων νοημάτων και μηνυμάτων, πιο επίκαιρων από ποτέ, κατά την οποία επιδόθηκαν – στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου – αφενός το βραβείο δοκιμίου ελεύθερου στοχασμού εις μνήμην Παναγιώτη Φωτέα, για το έτος 2014 και αφετέρου οι υποτροφίες που είχε θεσπίσει για αριστούχους φοιτητές ο αείμνηστος καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, εις μνήμην του Παναγιώτη Φωτέα, πρώτου αιρετού νομάρχη Μεσσηνίας και σημαντικού διανοούμενου.
Ο δήμαρχος, στο χαιρετισμό του, τόνισε πως για τον αείμνηστο πρώτο αιρετό νομάρχη, Παναγιώτη Φωτέα, «έπειτα από 17 χρόνια πάντοτε το καντηλάκι του είναι αναμμένο και πάντοτε υπάρχει ένα κερί εις αναγνώρισιν της μεγάλης προσφοράς του, της πνευματικής προσφοράς του κύρια, που δείχνει ότι οι απλοί άνθρωποι πάντοτε θυμούνται, δεν ξεχνούν τους ανθρώπους, οι οποίοι με αλήθεια κι ανιδιοτέλεια τους υπηρέτησαν.
Ο αείμνηστος Καπετάνιος, ο μεγάλος ευεργέτης της Μεσσηνίας – διότι δεν υπάρχει τομέας που να μην ευεργέτησε – όταν αισθάνθηκε το τέλος του, θέλησε να κάνει ένα βραβείο που να τον ενώνει με τον αείμνηστο νομάρχη – διότι εδώ υπάρχουν και κάποιοι που ήμαστε μαζί στην πορεία σ’ εκείνα τα χρόνια, σ’ εκείνη τη συγκλονιστική συνεδρίαση του Μαρτίου του 1996. Έστησε, λοιπόν, ο Καπετάνιος αυτό το βραβείο, το οποίο είναι υποτροφία προς φοιτητές οι οποίοι αριστεύουν στις Πολιτικές και στις Νομικές Επιστήμες. Είναι ένα βραβείο της τάξεως των 20.000 ευρώ το χρόνο. Πράγματι, συναντιούνται οι δύο μεγάλοι άνδρες στα πρόσωπα των παιδιών που βραβεύονται κάθε χρόνο».
Ο διευθυντής του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη, Ξενοφών Κάππας, μετέφερε τις ευχές και τους χαιρετισμούς του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου, που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί λόγω ασθενείας και της οικογένειάς του.
Ακολούθησε η επίδοση των υποτροφιών εις μνήμην Παναγιώτη Φωτέα, τις οποίες θέσπισε ο αείμνηστος Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος και δόθηκαν φέτος σε 4 φοιτητές Νομικής Σχολής, όπως σχετικά αποφάσισε η αρμόδια Επιτροπή.
Δικαιούχοι των υποτροφιών είναι η Παντελία Χριστοπούλου με έτος εισαγωγής 2014, η Αικατερίνη Ροκανά με έτος εισαγωγής 2013, ο Γεώργιος Ελευθεράκης με έτος εισαγωγής 2012 και η Αθηνά Παπαχρήστου με έτος εισαγωγής 2011.
Τις υποτροφίες παρέλαβαν εκπρόσωποι των φοιτητών.
Το συνολικό ποσό υποστήριξης των σπουδών των φοιτητών με εξαιρετική επίδοση ανέρχεται σε 17.500 ευρώ. Σημειώνεται ότι το ποσόν χορηγεί η οικογένεια Κωνσταντακόπουλου.
Επισημαίνεται ότι φέτος οι βραβευθέντες αποποιήθηκαν το έπαθλο, συνολικής αξίας 3.000 ευρώ, εκ των οποίων σε καθέναν αντιστοιχεί ποσόν 1.500 ευρώ και το διέθεσαν ο μεν καθηγητής Παύλος Τζερμιάς για φιλανθρωπικούς σκοπούς στο Δημοτικό Παντοπωλείο Καλαμάτας, ο δε Οδυσσέας Σπαχής για φιλανθρωπικούς και πολιτιστικούς σκοπούς, εξ ημισείας στην Κοινωφελή Επιχείρηση «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας και στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.