«Φυτεύτηκε» ο σπόρος της συνοικιακής και οικιακής κομποστοποίησης και στους Γαργαλιάνους

«Φυτεύτηκε» ο σπόρος της συνοικιακής και οικιακής κομποστοποίησης και στους Γαργαλιάνους

\Ο σπόρος της συνοικιακής και της οικιακής κομποστοποίησης στην περιοχή των Γαργαλιάνων «φυτεύτηκε» την Κυριακή το απόγευμα σε εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Ενεργοί Πολίτες Γαργαλιάνων, κατά την οποία παρουσιάστηκε το Δίκτυο Συνοικιακής Κομποστοποίησης του Re:think από τη Μυρτώ Φοίφα!
Η ανταπόκριση των πολιτών, που γέμισαν την Μπρίσκειο Βιβλιοθήκη, όπως και η διάθεση για κοινωνική και συλλογική διαχείριση των οργανικών, ήταν μεγάλη, ενώ ο κόσμος φάνηκε, όχι μόνο συνειδητοποιημένος, αλλά και έτοιμος για ενεργό δράση.
Η συζήτηση, εκτός από ενημερωτικό χαρακτήρα, είχε και εκπαιδευτικό περιεχόμενο, καθώς έγινε τοποθέτηση και εκμάθηση χρήσης του κομποστοποιητή.
Όπως επισημαίνεται από το Re:think, «σε μια εποχή που η διαχείριση των απορριμμάτων έχει γίνει μια τεράστια κερδοφόρα και εις βάρος του πολίτη μπίζνα, η κοινωνική διαχείριση των απορριμμάτων μάς εξασφαλίζει μια ποιοτικότερη, δημοκρατικότερη και βιώσιμη κοινωνία. Οι βασικότεροι λόγοι για τους οποίους προτιμούμε και υποστηρίζουμε τη Συνοικιακή Κομποστοποίηση είναι ότι:
α. Μειώνουμε σε σημαντικό βαθμό τον όγκο των οργανικών απορριμμάτων της γειτονιάς μας, συμβάλλοντας και ανταποδοτικά στη μείωση των δημοτικών τελών της πόλης μας
β. Έχουμε πρόσβαση σε δωρεάν πλούσιο compost, για τις ανάγκες των σπιτιών μας αλλά και της γειτονιάς μας
γ. Μαθαίνουμε να αυτοδιαχειρίζομαστε τα σκουπίδια μας και εκπαιδευόμαστε στη σωστή διαδικασία της κομποστοποίησης, μειώνοντας έτσι το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα
δ. Αποκτούμε βιωματικά όσο το δυνατό πιο ολοκληρωμένη άποψη για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελος του κοινωνικού συνόλου».
Στο ξεκίνημα της εκδήλωσης, εκ μέρους των Ενεργών Πολιτών, η Παναγιώτα Λάππα καλωσόρισε όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, μεταξύ αυτών και τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δ.Σ. Τριφυλίας, Στάθη Ανδρινόπουλο, καθώς και τον επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας, Νώντα Βουδούρη, ενώ καυστικά σχολιάστηκε η επιδεικτική απουσία αυτοδιοικητικών από τη συμπολίτευση του Δήμου Τριφυλίας.
Το μέλος των Ενεργών Πολιτών, Νίκος Αναστασόπουλος, αναφέρθηκε στο ζήτημα των σκουπιδιών στην περιοχή και τόνισε: «Εμείς, ως Επιτροπή, δηλώνουμε κατηγορηματικά αντίθετοι στην προοπτική να γίνει η μονάδα διαχείρισης στο χώρο δίπλα στο σκουπιδότοπο των Γαργαλιάνων, καθώς δεν έχει ουσιώδεις διαφορές σε σχέση με την προηγούμενη χωροθέτηση».
Η Μυρτώ Φοίφα, αφού αναφέρθηκε στο Δίκτυο, επισήμανε: «Τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται άχρηστο και τίποτα δεν πρέπει να μένει αχρησιμοποίητο»! Η ίδια συμπλήρωσε ότι «στόχος είναι να περιορίσουμε οτιδήποτε πετιέται, όλα μπορούν να γίνουν χρήσιμα με μια μικρή επεξεργασία. Μέσα από το Δίκτυο Συνοικιακής Κομποστοποίησης και τα ξύλινα κουτιά, που ονομάζονται κομποστοποιητές, τα “σκουπίδια” αυτά γίνονται ένα πολύ πλούσιο και χρήσιμο για τα φυτά υλικό, το κομπόστ ή χούμος. Οι συνοικιακοί κομποστοποιητές αποτελούν ένα περιβαλλοντικό και κοινωνικό πείραμα, προκειμένου να μπορέσει ο καθημερινός άνθρωπος να συνεργαστεί και να διαχειριστεί τα οργανικά του σκουπίδια, χωρίς κόστος και παράγοντας υψηλής ποιότητας κομπόστ.
Η ομάδα του Re:Think αναλαμβάνει να κάνει ενημερωτικά εργαστήρια σωστής χρήσης του κομποστοποιητή, ενώ ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ την επιστημονική επιμέλεια του παραγόμενου κομπόστ».

του Ηλία Γιαννόπουλου