Αμετανόητος ο 52χρονος με τους εκβιασμούς στα μαγαζιά

Αμετανόητος ο 52χρονος με τους εκβιασμούς στα μαγαζιά

 Ο 52ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΑΒΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ, ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΝ ΑΦΗΣΑΝ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΝΟΜΙΜΑ

Ενοχή για εγκληματική οργάνωση 6 ατόμων πρότεινε η εισαγγελέας για τις εκβιάσεις

«Αναλαμβάνω όλη την ευθύνη. Γιατί ταλαιπωρείτε τόσο κόσμο; Αυτοί εδώ είναι ομάδα; Αυτά είναι γατάκια. Εγώ σε λίγο θα βγω. Όταν θα κατέβει η ομάδα, θα δεις τι είναι ομάδα. Έχω ανάγκη από λεφτά. Κάτι θα κάνω πάλι. Έπρεπε να με αφήσετε να ανοίξω το γραφείο να δουλεύω νόμιμα (σ.σ. είχε κάνει αίτηση για έναρξη λειτουργίας εταιρείας σεκιούριτι). Αφού δε με αφήσατε, θα το κάνω όπως ξέρω», είναι λίγα μόνο απ’ όσα ανέφερε χθες στην απολογία του ο 52χρονος ισοβίτης που κατηγορείται ως αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης που εκβίαζε νυχτερινά καταστήματα.
Να σημειωθεί πως η υπόθεση εκδικάζεται από την Τρίτη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας.
Λίγη ώρα αργότερα η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του ως αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και άλλων 5 κατηγορουμένων ως μέλη της.
Ήδη από χθες ξεκίνησαν και οι αγορεύσεις των δικηγόρων. Εκτός απροόπτου, σήμερα η μεγάλη αυτή δίκη θα τελειώσει με την ολοκλήρωση των αγορεύσεων των συνηγόρων και την έκδοση απόφασης.

«Αναλαμβάνω την ευθύνη»
Η δίκη χθες το πρωί συνεχίσθηκε με την κατάθεση και των υπόλοιπων μαρτύρων κατηγορίας, ενώ από την Αστυνομία με εντολή του δικαστηρίου αναζητήθηκαν οι μάρτυρες που δεν εμφανίσθηκαν, αλλά δεν εντοπίσθηκαν.
Επίσης, κατέθεσαν μάρτυρες υπεράσπισης, ανάμεσά τους κι αυτός που, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, είχε εκβιασθεί για να επιστρέψει χρήματα σε 26χρονο κατηγορούμενο από την Καλαμάτα με αφορμή την αγοραπωλησία ενός αυτοκινήτου.
Ο συγκεκριμένος κατέθεσε ότι ποτέ δεν εκβιάσθηκε ή απειλήθηκε. Όπως είπε, ήταν γνωστοί με τον 26χρονο και είχε μεσολαβήσει για την αγορά ενός αυτοκινήτου από τρίτο άτομο. Έλαβε από τον κατηγορούμενο 26χρονο 600 ευρώ, τα οποία του επέστρεψε με καθυστέρηση, αφού τελικά δεν έγινε αγοραπωλησία. Μάλιστα, ανέφερε ότι ο 32χρονος κατηγορούμενος στην υπόθεση ως «εισπράκτορας» στο τηλέφωνο του είχε πει σε φιλική συζήτηση να επιστρέψει τα λεφτά και να μην τσακώνεται με το φίλο του.
Πρώτος απολογήθηκε ο 52χρονος ισοβίτης που κατηγορείται ως αρχηγός της οργάνωσης. Δήλωσε στους δικαστές ότι δεν τους φοβάται, κι ας του βάλουν όποια ποινή θέλουν. Τον κατηγορούν, όπως είπε, για μια δουλειά που κάνει και που έπρεπε να τον είχαν αφήσει να κάνει νόμιμα (επαναλαμβάνεται ότι είχε ζητήσει να βγάλει άδεια λειτουργίας εταιρείας σεκιούριτι, αλλά είχε απορριφθεί).
«Ό,τι και να πω, με γράφετε, σας γράφω κι εγώ. Βαρέθηκα να σε βλέπω, θέλεις τίποτε άλλο; Έχετε ειρωνεία στο φουλ απ’ όταν ξεκινήσατε. Αυτό να μην το ξανακάνετε. Να δικάζετε εδώ νόμιμα και ωραία, όχι έτσι. Αναλαμβάνω εγώ όλη την ευθύνη. Ταλαιπωρείτε τόσο κόσμο άδικα. Αυτοί εδώ είναι ομάδα; Αυτά είναι γατάκια. Εγώ σε λίγο θα βγω. Όταν θα κατέβει η ομάδα, θα δεις τι είναι ομάδα. Έχω ανάγκη από λεφτά. Κάτι θα κάνω πάλι. Έπρεπε να με αφήσετε να ανοίξω το γραφείο να το κάνω νόμιμα. Αφού δε με αφήσατε, θα το κάνω όπως ξέρω. Αν είστε δίκαιοι, ρίξτε όλα τα χρόνια σε εμένα και αφήστε τα παιδιά να πάνε σπίτια τους», τόνισε μεταξύ άλλων.
Εφέτης τού επισήμανε ότι «βλέπει λεβεντιά στο λόγο του και ότι σέβεται και εκτιμά τα όσα λέει», για να της απαντήσει «Δεν το κάνω από μαγκιά, αλλά εσείς κάνετε τσαμπουκάδες».
Μιλώντας μετά για συγκεκριμένο ιδιοκτήτη καταστήματος και το φίλο του που κατέθεσαν ότι εκβιάσθηκαν, ο 52χρονος είπε ότι ο δεύτερος, αφού τον αποκάλεσε «καταδότη», τον είχε πάρει 50 τηλέφωνα και τον παρακαλούσε, λέγοντάς του ότι από τότε που συνεργάστηκαν δεν έσπασε ούτε ποτήρι στο μαγαζί.

«Όλοι τον λατρεύουν»
Ο 32χρονος που κατηγορείται ως «εισπράκτορας» δεν αρνήθηκε ότι πήρε τα χρήματα από τα καταστήματα, τονίζοντας όμως πως δεν ήξερε πως είναι για «προστασία». Μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά ότι μπορεί κάποιος να χρωστούσε στον 52χρονο και γι’ αυτό του είχε πει να πάει να πάρει τα λεφτά. Υποστήριξε ότι ο 52χρονος ποτέ δεν τον έσπρωξε να κάνει τίποτα παράνομο, ούτε του είπε να πάει να πάρει λεφτά για προστασία.
Για τον παραπάνω καταστηματάρχη, είπε ότι αυτός τον παρακαλούσε να τον φέρει σε επαφή με τον 52χρονο που ήταν στη φυλακή και ποτέ δεν τον έχει πάρει αυτός τηλέφωνο.
Για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους, δήλωσε πως «με όποιον μιλούσε τον έφεραν κατηγορούμενο» και επειδή ήταν μαζί του εκείνη την ημέρα, «τους πήρε η μπάλα».
Μιλώντας για τον 52χρονο και τη γνωριμία τους, είπε: «Για εμένα είναι κορυφή. Είναι τεχνίτης των πολεμικών τεχνών. Όλοι οι νέοι τον λατρεύουν».
Όταν εφέτης παρατήρησε ότι στην απολογία του δε βλέπει μετάνοια, αλλά λέει ψέματα, σε παρέμβασή του ο 52χρονος ζήτησε από τον 32χρονο που απολογούνταν εκείνη τη στιγμή, να πει ότι τον έβαλε με το ζόρι να το κάνει.
«Θέλετε με το ζόρι να ακούσετε κάτι; Θέλετε να σας πω ότι με έβαλε ο Β.; Θέλετε να δεχτώ πράγματα που δεν έχω κάνει;», κατέληξε ο 32χρονος.
Αστεία όσα ακούστηκαν χαρακτήρισε 49χρονος από την Αθήνα με πλούσιο ποινικό μητρώο και αρκετά χρόνια φυλακή.
«Ποια ομάδα; Παίζαμε πουθενά μπάλα και δεν το ξέρω;», απάντησε όταν ρωτήθηκε από τους δικαστές για όσα κατηγορείται. Όπως υποστήριξε, κατέβηκε στην Καλαμάτα βόλτα για να δει τον 32χρονο, μαζί με έναν 28χρονο Καλαματιανό που ζει στην Αθήνα και ήθελε να δει τους γονείς του.
«Δεν έχω πουλήσει ποτέ προστασία, ούτε έχω πάρει λεφτά» είπε, ενώ όταν η εισαγγελέας τού ανέφερε σχετική συνομιλία, απάντησε: «Ο Β. μου έχει δώσει το δικαίωμα να πουλάω κι εγώ τη μούρη μου. Γιατί να μην το εκμεταλλευτώ; Έχει πέραση. Έχει βοηθήσει πολύ κόσμο. Όλοι τον αγαπάνε. Έχει σώσει ζωές μέσα στη φυλακή».
Λίγο πριν από το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης, ο 49χρονος ζήτησε να κατέβει στα κρατητήρια διότι δεν αισθανόταν καλά, ενώ λίγο αργότερα με ασθενοφόρο διακομίστηκε στο νοσοκομείο λόγω προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει.

Υπόλοιπες απολογίες
Ακολούθως απολογήθηκε ο 33χρονος Αλβανός που έχει καταδικασθεί δις ισόβια στη δίκη «Μεσάι» και τώρα κατηγορείται ότι σε συνομιλίες από τη φυλακή με τον 52χρονο κανόνιζαν για εκρηκτικά. Αρνήθηκε ότι είχαν αυτές τις συνομιλίες, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αν ήταν αλήθεια, με ποινή δις ισόβια δε θα είχε πρόβλημα να το παραδεχτεί.
Και ο 52χρονος παρενέβη και είπε ότι δε μίλησε μαζί του για εκρηκτικά και είναι άδικο για το συγκεκριμένο να είναι κατηγορούμενος.
Ο 28χρονος Καλαματιανός που ζει στην Αθήνα αρνήθηκε στην απολογία του οποιαδήποτε συμμετοχή, λέγοντας πως ούτε έχει πάρει λεφτά ούτε έχει μιλήσει με καταστηματάρχη. Με τον 32χρονο κατηγορούμενο ως «εισπράκτορα» είπε ότι απλώς τον συνόδευσε σε κατάστημα και ήπιαν ένα ποτό, χωρίς να ξέρει τίποτε άλλο.
30χρονος από την Καλαμάτα, που κατηγορείται ως πληροφοριοδότης της οργάνωσης, αρνήθηκε στην απολογία του κάτι τέτοιο, λέγοντας ότι στο μπαρ που εργαζόταν πήγαινε ο 32χρονος κατηγορούμενος και, άρα, αν ήθελε να μάθει αν είχε κόσμο το μαγαζί, δε χρειαζόταν αυτόν.
Ακολούθως ένα 36χρονος από την Αθήνα είπε ότι δεν ανήκει σε καμία οργάνωση και δεν έχει εκβιάσει κανέναν. Αρνήθηκε δε ότι είχε πάρει χρήματα από τον καταστηματάρχη που κατέθεσε εναντίον τους.
Ο 26χρονος από την περιοχή του Δήμου Μεσσήνης για τα χρήματα που είχε δώσει για την αγορά αυτοκινήτου, είπε πως δεν ξέρει για ποιο λόγο βρίσκεται σε αυτή τη δίκη και πως δεν υπήρξε κανένας εκβιασμός. Απλώς, όπως είπε, είχε δώσει σε φίλο του χρήματα για την αγορά αυτοκινήτου, η οποία δεν έγινε. Μπορεί με καθυστέρηση, αλλά τα χρήματα του επιστράφηκαν.
24χρονος από την Καλαμάτα είπε ότι, μέσω της αγάπης του για τα αυτοκίνητα και την επισκευή τους, είχε γνωρίσει τον 32χρονο κατηγορούμενο ως «εισπράκτορα», ο οποίος του πήγε στο συνεργείο και το αυτοκίνητο του 52χρονου. Αρνήθηκε τις κατηγορίες, λέγοντας πως δεν περίμενε ποτέ πως για ένα ποτό θα έμπλεκε έτσι.
Τέλος, 36χρονος από την περιοχή του Δήμου Μεσσήνης που κατηγορείται για πλημμέλημα, είπε ότι μια πτυσσόμενη ράβδος που βρέθηκε στο αυτοκίνητο που οδηγούσε, ήταν του πάτερα του, στον οποίο ανήκει και το όχημα.

Πρόταση εισαγγελέως
Στην πρότασή της η εισαγγελέας πρότεινε να καταδικασθούν για τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης ο 52χρονος με άμεσους συνεργούς, ως μέλη, τον 32χρονο που κατηγορείται ως «εισπράκτορας», τον 49χρονο από την Αθήνα και τον 33χρονο Αλβανό και σε δεύτερο ρόλο, ως μέλη της οργάνωσης, τον 36χρονο από την Αθήνα και τον 28χρονο Καλαματιανό που μένει στην Αθήνα, για τον οποίο πρότεινε αναγνώριση ελαφρυντικού.
Μάλιστα, είπε πως αποδείχθηκε ότι είχε συγκροτηθεί μια νέα εγκληματική οργάνωση για την εκβίαση καταστημάτων με τετελεσμένες πράξεις, αλλά και σε απόπειρα με απειλή βλάβης της επιχείρησης κατ’ επάγγελμα, κατ’ εξακολούθηση και κατά συνήθεια.
Η εισαγγελέας τόνισε ότι η οργάνωση, δομημένη και με διαρκή δράση, απέβλεπε στην εξασφάλιση σταθερού και παράνομου κέρδους.
Ξεκαθάρισε ότι ακόμα κι αν κάποιος ήθελε να πει ότι η Αστυνομία λειτούργησε με τρόπο ώστε να παγιδεύσει τους κατηγορούμενους, η ενοχή τους προκύπτει ξεκάθαρα από τις συνομιλίες.
Επίσης, πρότεινε να γίνει μεταβολή της κακουργηματικής κατηγορίας του 26χρονου Καλαματιανού στην πλημμεληματική της παράνομης βίας και, τέλος, να απαλλαγούν από τις κατηγορίες λόγω αμφιβολιών ο 24χρονος Καλαματιανός και ο 30χρονος Καλαματιανός.
Η δίκη διεκόπη χθες μετά την αγόρευση του συνηγόρου υπεράσπισης Γ. Ράλλη για τον 52χρονο και τον 32χρονο, ενώ ύστερα από νέα παρέμβαση του 52χρονου προς το δικαστήριο, η πρόεδρος ζήτησε την απομάκρυνσή του από την αίθουσα. 

της Βίκυς Βετουλάκη