Ξεκινά το επισιτιστικό πρόγραμμα στο Δήμο Μεσσήνης

Ξεκινά το επισιτιστικό πρόγραμμα στο Δήμο Μεσσήνης

Σε εφαρμογή μπαίνει τις επόμενες ημέρες το πρόγραμμα επισιτισμού προς ανακούφιση των ευπαθών οικογενειών του Δήμου Μεσσήνης. Όπως ενημέρωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κώστας Γεωργακόπουλος, μακάρι να ήταν όλα διαφορετικά και να μη χρειαζόταν αυτό το πρόγραμμα, αλλά αφού είναι έτσι η κατάσταση, ο Δήμος αγκαλιάζει μια τέτοια σε συνεργασία μαζί με την Περιφέρεια.
Το πρόγραμμα αφορά σε όλη την Ελλάδα, ενώ για να ενταχθεί κάποιος πρέπει να πληρούνται κάποια κριτήρια.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Κώστα Ηλιόπουλο, τα εξής:
 
Α. Εισοδηματικά κριτήρια
Το εισόδημα του ωφελουμένου, όπως προκύπτει από τη φορολογική δήλωση του τελευταίου οικονομικού έτους, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα παρακάτω όρια πραγματικού εισοδήματος: 3.000 ευρώ ετησίως για μεμονωμένο άτομο και 4.500 ευρώ ετησίως για το ζευγάρι, προσαυξανόμενο κατά 1.500 ευρώ για κάθε ενήλικο εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας και 900 ευρώ ετησίως για κάθε ανήλικο εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.
Στη μονογονεϊκή οικογένεια (οικογένεια που προστατεύεται από ένα μόνο γονέα, άγαμο, σε χηρεία ή διαζευγμένο), το πρώτο εξαρτώμενο ανήλικο μέλος λογίζεται ως ενήλικας.
Ενδεικτικά παρατίθενται οι ακόλουθες περιπτώσεις:
 
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
 
ΕΤΗΣΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ
 
ΜΗΝΙΑΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ
 
 
Μεμονωμένο άτομο
 
3.000 ευρώ
 
250 ευρώ
 
Οικογένεια χωρίς ανήλικο εξαρτώμενο μέλος ή άτομο με 1 ανήλικο εξαρτώμενο μέλος
 
4.500 ευρώ
 
375 ευρώ
 
Οικογένεια με 1 ανήλικο εξαρτώμενο μέλος ή άτομο με 2 ανήλικα εξαρτώμενα μέλη
 
5.400 ευρώ
 
450 ευρώ
 
Οικογένεια με 2 ανήλικα εξαρτώμενα μέλη ή άτομο με 3 ανήλικα εξαρτώμενα μέλη
 
6.300 ευρώ
 
525 ευρώ
 
Οικογένεια με 3 ανήλικα εξαρτώμενα μέλη ή άτομο με 4 ανήλικα εξαρτώμενα μέλη
 
7.200 ευρώ
 
600 ευρώ
 
Οικογένεια με 4 ανήλικα εξαρτώμενα μέλη ή άτομο με 5 ανήλικα εξαρτώμενα μέλη
 
8.100 ευρώ
 
675 ευρώ
 
Πραγματικό εισόδημα: νοείται το συνολικό καθαρό πραγματικό εισόδημα όλων των κατηγοριών (ημεδαπής ή αλλοδαπής προέλευσης) που έλαβαν όλα τα μέλη της ωφελούμενης μονάδας στη διάρκεια του οικονομικού έτους – μετά την αφαίρεση των φόρων, των εισφορών για κοινωνική ασφάλιση, των κρατήσεων του Ν. 4093/2012 ή υπέρ δημοσίου, της εισφοράς αλληλεγγύης του Ν. 3986/2011. Στο συνολικό καθαρό πραγματικό εισόδημα συμπεριλαμβάνεται το σύνολο των επιδομάτων και άλλων ενισχύσεων, με τις εξαιρέσεις που αναφέρονται παρακάτω, καθώς και το εισόδημα που απαλλάσσεται από το φόρο ή φορολογείται με ειδικό τρόπο.
Στο συνολικό πραγματικό εισόδημα δεν περιλαμβάνονται:
α. αντικειμενικές δαπάνες και τεκμήρια διαβίωσης
β. διατροφές που καταβάλλονται στο ανήλικο τέκνο με δικαστική απόφαση ή με συμβολαιογραφική πράξη ή με ιδιωτικό έγγραφο, το επίδομα αναδοχής, καθώς και το εξωϊδρυματικό επίδομα ή προνοιακά επιδόματα αναπηρίας που χορηγούνται από το κράτος, κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 11 παρ. 3 του Ν. 4172/2013.
 
Β. Περιουσιακά κριτήρια
α. Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας (στην Ελλάδα ή/και στο εξωτερικό) να μην υπερβαίνει τα 115.000 ευρώ κατ’ άτομο, προσαυξανόμενη κατά 20.000 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 15.000 για κάθε εξαρτώμενο ανήλικο και με ανώτατο συνολικό όριο για κάθε άτομο ή οικογένεια το ποσό των 250.000 ευρώ.
β. Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του ατόμου ή του συνόλου των μελών της οικογένειας σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας και του εξωτερικού ή/ και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.λπ., να μην υπερβαίνει για το τελευταίο οικονομικό έτος το διπλάσιο του ορίου εισοδήματος για τη λήψη των παροχών της παρούσας απόφασης.
γ. Δε γίνονται δεκτές αιτήσεις ατόμων και οικογενειών που έχουν στην ιδιοκτησία τους αεροσκάφη, ελικόπτερα IX, ανεμόπτερα και δεξαμενές κολύμβησης (πισίνες), και ιδιωτικά σκάφη αναψυχής, άνω των 5 μέτρων και με κινητήρα ισχύος άνω των 50 κυβικών εκατοστών.
 
Εξαιρέσεις
α. Άτομα τα οποία φιλοξενούνται ή περιθάλπονται σε Μονάδες Κλειστής Φροντίδας ή σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, δεν ωφελούνται των παροχών της παρούσας απόφασης.
β. Άτομα τα οποία φιλοξενούνται σε Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (Οικοτροφεία, Ξενώνες) ή είναι ωφελούμενοι του Προγράμματος Προστατευμένων Διαμερισμάτων του αρ. 9 του Ν.2716/1999, δεν ωφελούνται των παροχών της παρούσας απόφασης.
γ. Άτομα ή οικογένειες που είναι ωφελούμενοι του προγράμματος «Στέγαση και Επανένταξη» και για όσο διαρκεί η υλοποίηση του προγράμματος, δεν ωφελούνται των παροχών της παρούσας απόφασης.
δ. Άτομα τα οποία, αν και είχαν την υποχρέωση, δεν υπέβαλαν δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1, Ε2 και Ε3) και δήλωση ακίνητης περιουσίας για το τελευταίο οικονομικό έτος, δεν ωφελούνται των παροχών της παρούσας απόφασης, εκτός εάν υποβάλλουν εκπρόθεσμα τις αντίστοιχες δηλώσεις. Η παρούσα εξαίρεση δεν αφορά στην ομάδα των αστέγων.
Αναλυτικές πληροφορίες, καθώς και την ηλεκτρονική αίτηση, μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν στο https://www.idika.org.gr/teba/.
Μέχρι σήμερα στη Μεσσήνη έχουν κάνει αίτηση περίπου 45 άτομα, ενώ το νούμερο αυξάνεται, αφού κάποιοι την έχουν συμπληρώσει ήδη ηλεκτρονικά.
Πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παίρνουν από τα ΚΕΠ του Δήμου Μεσσήνης, ενώ υπάρχει πρόθεση από το Δήμο ειδικά συνεργεία «να βγουν» στα χωριά, με στόχο να βοηθηθούν οι δημότες- δικαιούχοι.
Π.Μπ.