Grexit και δραχμή θέλει ο κ. Πετράκος

Grexit και δραχμή  θέλει ο κ. Πετράκος

Πετράκος και άλλοι τέσσερις επιμένουν για έξοδο της χώρας από το ευρώ
Στην ομιλία του κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ και της Πολιτικής Γραμματείας στη Βουλή ο Θανάσης Πετράκος της Αριστερής Πλατφόρμας είπε πως η μόνη λύση για τη χώρα είναι η συντεταγμένη πορεία εξόδου από το ευρώ.
«Κακώς πρωτοκλασάτοι σύντροφοι επιμένουν στο μονόδρομο. Θα έπρεπε να προετοιμάσουμε την έξοδο από την Ευρωζώνη και να το πούμε καθαρά στο λαό. Η Αριστερά έχει μέλλον, όταν προτιμά να ανοίγει φτερά στο άγνωστο και όχι στο πουθενά. Όσοι επιμένουν στο ευρώ πάση θυσία, να ξέρουν ότι είναι καταστροφικό. Άρα μόνη λύση είναι η συντεταγμένη έξοδος από το ευρώ για να ανοίξουν νέοι δρόμοι. Πρώτα βήματα, ο δημόσιος έλεγχος των τραπεζών και της Τράπεζας της Ελλάδος και το χτύπημα της διαπλοκής» υποστήριξε.

Λαπαβίτσας: Να προετοιμαστούμε για Grexit
Στη δική του ομιλία κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, ο βουλευτής του κόμματος, Κώστας Λαπαβίτσας, επέμεινε στις απόψεις του, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Επιβεβαιώθηκαν όσα έλεγα. Προφανώς, όμως, δεν μπορούμε να διαχειριστούμε ένα Grexit. Πρέπει να προετοιμαστούμε γι’ αυτό το επόμενο διάστημα, γιατί θα το βρούμε μπροστά μας».

Επιστροφή στη δραχμή
Οι Κώστας Λαπαβίτσας και Θανάσης Πετράκος με κείμενο που κατέθεσαν στην Κ.Ο., μαζί με τους Στάθη Λεουτσάκο, Αντώνη Νταβανέλο και Σόφη Παπαδόγιαννη, καλούν την κυβέρνηση να επιλέξει την εναλλακτική οδό της εξόδου από το ευρώ, με εθνικοποίηση των τραπεζών και διαγραφή του χρέους, ενώ την εγκαλούν για ελλιπή προετοιμασία έναντι ενός τέτοιου ενδεχομένου.
Ωστόσο, δε θεωρείται ότι η διαφοροποίησή τους θα μεταφραστεί σε καταψήφιση της κυβερνητικής πρότασης.
Την ίδια στιγμή, η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, σύμφωνα με πληροφορίες, τόνισε στην τοποθέτησή της στην Κ.Ο. ότι η ίδια τάσσεται υπέρ του ΟΧΙ, αλλά ότι «πρέπει να πάμε όλοι μαζί», φράση που ερμηνεύθηκε ως προαναγγελία πρόθεσης υπερψήφισης της κυβερνητικής πρότασης.

ΝΤ. ΝΙΚΟΛΑΚΟΥ
«Να παραδώσει τη βουλευτική του έδρα ο κ. Πετράκος»

Τη δήλωση του βουλευτή Μεσσηνίας και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάση Πετράκου, σχολίασε η θεματική αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, Κωνσταντίνα Νικολάκου, λέγοντας:
«Τις πραγματικές του επιδιώξεις “για συντεταγμένη έξοδο από το ευρώ” αποκάλυψε σήμερα (σ.σ. χθες) ο βουλευτής Μεσσηνίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πετράκος με τη σημερινή του τοποθέτηση στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Πολιτικής Γραμματείας στη Βουλή.
Την ίδια ώρα που η χώρα καταβάλλει την ύστατη εθνική προσπάθεια να παραμείνει στο σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Πετράκος, ως ένθερμος θιασώτης και υποστηρικτής της δραχμής, προκρίνει την επιλογή του Grexit κόντρα στον πρωθυπουργό και πρόεδρο του κόμματός του, κόντρα στη βούληση του συνόλου του πολιτικού κόσμου, όπως αυτή εκφράστηκε στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, και κόντρα στη βούληση των πολιτών, όπως εκφράστηκε στο δημοψήφισμα.
Προξενεί ιδιαίτερα αλγεινή εντύπωση ότι ο κ. Πετράκος με την άποψή του αυτή ταυτίζεται με τις απόψεις πολέμιων της χώρας και ακραίων ευρωσκεπτικιστών, όπως της Μαρί Λεπέν και του Νάιτζελ Φάραντζ.
Οφείλει, αν διαθέτει το ελάχιστο της πολιτικής υπευθυνότητας που αντιστοιχεί στη θέση ευθύνης που του εμπιστεύτηκαν οι Μεσσήνιοι πολίτες, να παραδώσει τη βουλευτική του έδρα, γιατί δεν του έδωσαν καμία εντολή για επιστροφή στη δραχμή.
Η θέση της χώρας στο σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης αποτελεί διαχρονικά αδιαμφισβήτητη εθνική στρατηγική επιλογή με οικονομική, πολιτική, κοινωνική και γεωστρατηγική σημασία».

ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ
Δε θα ψηφίσω αλλά στηρίζω Τσακαλώτο

Την απόλυτη στήριξή του στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, «όπως δήλωσα στην ΚΟ το πρωί», επανέλαβε ο Γ. Βαρουφάκης, «ιδίως σε ό,τι αφορά το πλάνο μας για το χρέος».
Προαναγγέλλοντας την απουσία του από τη Βουλή, προς αποφυγή παρεξηγήσεων, σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι οφείλεται σε οικογενειακούς λόγους (προλαμβάνω τις διάφορες… ερμηνείες, αναφέρει στο σχετικό μήνυμα).

Διαφωνούν τέσσερις
βουλευτές των ΑΝΕΛ
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τέσσερις βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων διαφοροποιήθηκαν στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος ως προς την υποστήριξη των προτάσεων της κυβέρνησης προς τους δανειστές.
Οι βουλευτές αυτοί είναι η κυρία Ξουλίδου και οι κ.κ. Χαϊκάλης, Μαυραγάνης και Κάτανας.

ΤΣΙΠΡΑΣ
Διαλέγουμε την κακή και όχι την καταστροφική επιλογή

Με δευτερολογία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ολοκληρώθηκε η κοινή συνεδρίαση Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. «Ανάμεσα σε μια κακή και σε μια καταστροφική επιλογή, είμαστε υποχρεωμένοι να επιλέξουμε το πρώτο», τόνισε ο πρωθυπουργός. Έθεσε, δε, ξεκάθαρο δίλημμα προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι δε θα δεχθεί να μην έχει τη δεδηλωμένη η κυβέρνηση στην ψηφοφορία στη Βουλή.
Μιλώντας το πρωί στη συνεδρίαση ο κ. Τσίπρας, ξεκαθάρισε με δραματικούς τόνους στους βουλευτές του ότι έναντι του σκληρού πακέτου μέτρων, το οποίο κατέθεσε η κυβέρνηση προς τους εταίρους, ουσιαστικά δεν υπάρχει εναλλακτική. «Εδώ κινδυνεύουμε να ανατιναχτεί το κράτος, δε μιλάμε για Grexit, μιλάμε για άτακτη χρεοκοπία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται», τόνισε, απορρίπτοντας, επί της ουσίας, τη θέση που έχει εκφραστεί από μερίδα κομματικών και κυβερνητικών στελεχών ότι το ενδεχόμενο ενός Grexit δεν είναι καταστροφικό, αντιθέτως, μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική για την κυβέρνηση.
«Δεν πήραμε εντολή να βγάλουμε την Ελλάδα από την Ευρωζώνη, η εντολή ήταν να φέρουμε καλύτερη συμφωνία από το τελεσίγραφο του Eurogroup», συνέχισε ο πρωθυπουργός.
Έκλεισε, δε, την ομιλία του με τη φράση «ή συνεχίζουμε όλοι μαζί ή φεύγουμε όλοι μαζί», ζητώντας από την Κ.Ο. να δώσει μια ξεκάθαρη στήριξη στην κυβέρνηση και να μην επιτρέψει να διαμορφωθεί κλίμα σύγχυσης ή αμφισβήτησης ως προς τις προθέσεις για επίτευξη συμφωνίας.