Ένας Αύγουστος δεν φέρνει την “Άνοιξη” στον τουρισμό της Μεσσηνίας

Ένας Αύγουστος δεν φέρνει την “Άνοιξη” στον τουρισμό της Μεσσηνίας

Οι χιλιάδες επισκέπτες  «σωσίβιο» για τις επιχειρήσεις  τον  Αύγουστο

Κοινή, ωστόσο, αίσθηση των επαγγελματιών είναι πως ο χειμώνας θα είναι δύσκολος

Ανάσα αισιοδοξίας, σ’ ένα ομολογουμένως άσχημο καλοκαίρι, δίνει ο Αύγουστος στην Καλαμάτα. Από τις πρώτες ημέρες του μήνα η μεσσηνιακή πρωτεύουσα έχει κατακλυστεί από χιλιάδες επισκέπτες.  Χαρακτηριστικό είναι ότι το Σαββατοκύριακο που διανύουμε, δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες «ούτε για δείγμα» στην ευρύτερη περιοχή.  Η κίνηση  σε όλους τους οδικούς άξονες της Μεσσηνίας είναι εμφανής , καθώς και στους κεντρικούς δρόμους χρειάζεται απ’ όλους αυξημένη προσοχή.
Ικανοποιημένοι μόνο,  από αυτές τις πρώτες δεκαπέντε ημέρες του Αυγούστου δηλώνουν από την πλευρά τους και οι τοπικοί επαγγελματίες, τόσο του εμπορικού τομέα όσο και αυτοί της εστίασης. Ωστόσο, κοινή αίσθηση των επαγγελματιών του τουριστικού κλάδου είναι πως ο χειμώνας που έρχεται θα είναι πολύ δύσκολος, γιατί μόνο ο Αύγουστος δεν μπορεί να φέρει την “Άνοιξη” στον τουρισμό της Μεσσηνίας.

Των Κώστα Γαζούλη , Χάρη Χαραλαμπόπουλου

Ανδρέα Ζαγάκος –  “Το Κύμα” Παραλία Καλαμάτας, Πρόεδρος Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Δήμου Καλαμάτας

«Ο Αύγουστος είναι ένας αρκετά καλός μήνας για την Καλαμάτα, μέσα σ’ ένα κακό καλοκαίρι γενικότερα. Στην περιοχή βρίσκονται χιλιάδες επισκέπτες, αλλά όπως είναι φυσικό η κατανάλωση έχει πέσει αισθητά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια κάτι που είναι λογικό… Εκτός της  πολιτική κατάσταση, δυστυχώς, εφέτος τα παραλιακά καταστήματα είχαν «αντίπαλο» και τον καιρό… Αυτές οι απογευματινές μπόρες έχουν κάνει μεγάλο κακό καθώς κόβουν στη μέση τη δουλειά των καταστημάτων… Η κίνηση αυτών των ημερών θα τελειώσει γύρω στις 25 Αυγούστου και μετά περιμένουμε ένα πολύ δύσκολο χειμώνα…»

Λίλιαν Ψυλάκη – Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας

«Αυτές οι δυο πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου είναι πολύ καλές για όλα τα εμπορικά καταστήματα της Καλαμάτας. Οι χιλιάδες επισκέπτες, Έλληνες και ξένοι, που βρίσκονται στην περιοχή μας βρίσκουν καταπληκτικές εκπτώσεις στην αγορά της πόλης  και επιλέγουν να κάνουν τα ψώνια του και να πάρουν τα δώρα τους. Εύχομαι αυτή η κίνηση να συνεχιστεί για όλο το μήνα»

Μιχάλης Κανάς – “Fish & Pasta” Μαρίνα, Καλαμάτας

«Η κίνηση αυτές τις ημέρες μπορούμε να πούμε ότι είναι ικανοποιητική… Η Καλαμάτα έχει αρκετούς επισκέπτες παραδοσιακά τον Αύγουστο, και το ίδιο συμβαίνει και φέτος. Η περιοχή της Μαρίνας προσελκύει και φέτος χιλιάδες επισκέπτες κυρίως για φαγητό. Βέβαια η αλήθεια είναι ότι εκεί που άλλες χρονιές δουλεύαμε στο «φουλ»  για  20-25 ημέρες, το φετινό καλοκαίρι αυτές οι ημέρες θα είναι περίπου μια εβδομάδα.»

Δημήτρης Τσάκαλος –  «Στολίδι Ένα» καφέ, κέντρο Καλαμάτας

«Η δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου είναι αρκετά καλή. Η Καλαμάτα έχει πάρα πολύ κόσμο αυτές τις ημέρες και χιλιάδες επισκέπτες.  Βέβαια, από ότι φαίνεται η μεγάλη κίνηση στα καταστήματα θα είναι για 10 ημέρες όταν τα προηγούμενα χρόνια ήταν για ολόκληρο το μήνα Αύγουστο»

Μπάμπης Καραμπάγιας – “Arossa” μπαρ, περιοχή Βέργας

«Αυτές τις ημέρες η Καλαμάτα έχει παρά πολύ κόσμο και νομίζω και περισσότερους ξένους από άλλα χρόνια. Η κίνηση είναι αρκετά έως πολύ καλή τα Σαββατοκύριακα. Τις καθημερινές τα καταστήματα δούλεψαν καλά, μόνο αυτή τη δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου και ελπίζουμε να είναι έτσι και την επόμενη. Έχω την αίσθηση ότι ο κόσμος πλέον κρατιέται για να βγει το Σαββατοκύριακο. Επίσης, και η κατανάλωση είναι  πεσμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια…»

Τάκης Χρυσομάλλης – “Αλμύρα” Beach Bar, περιοχή Αλμυρού

«Η Καλαμάτα έχει πάρα πολύ κόσμο αυτές τις ημέρες… Δυστυχώς για εμάς για beach bar, μεγάλος εχθρός, ακόμα μεγαλύτερος και από την οικονομική κρίση, αυτό τον Αύγουστο ήταν ο καιρός. Αυτή η καθημερινή καταιγίδα  σε ώρες αιχμής κάθε απόγευμα μας επηρέασε πάρα πολύ. Γενικότερα, κίνηση υπάρχει μεγάλη στα καταστήματα απλά ο κόσμος είναι αρκετά συγκρατημένος και δεν καταναλώνει όπως παλιότερα… και ο καιρός έβαλε το κερασάκι στην τούρτα»

Σπ. Λαγωνικάκος: Πληρότητα για τον Δεκαπενταύγουστο, αλλά…

Μπορεί να υπάρχει πληρότητα σε όλα τα ξενοδοχεία της Καλαμάτας για τον Δεκαπενταύγουστο, αλλά και παράταση στις κρατήσεις έως το τέλος Αυγούστου, αλλά δεν είναι αρκετά για να μπορούν να χαμογελάσουν οι ξενοδόχοι, σύμφωνα με τα όσα μας ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σπ. Λαγωνικάκος.
Ο κ. Λαγωνικάκος επισήμανε πως παραδοσιακά υπάρχει πληρότητα τον Δεκαπενταύγουστο, με τους επισκέπτες να είναι ξένοι και Έλληνες, με τους τελευταίους να αυξάνονται, όταν το ανώτερο ποσό αναλήψεων από τις Τράπεζες ανήλθε στα 420 ευρώ την εβδομάδα. Το γεγονός αυτό διαφοροποίησε λίγο την εικόνα που υπήρχε κατά τον Ιούλιο, όπου η κίνηση ήταν μειωμένη κατά 70-85% και θύμιζε Νοέμβριο, με αποτέλεσμα οι ξενοδόχοι να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και με τα ξενοδοχεία να λειτουργούν με πελάτες του εξωτερικού, οι οποίοι δεν ακύρωσαν τις κρατήσεις τους, παρά τις παροτρύνσεις κυβερνήσεων των χωρών τους, που είχαν εκδώσει ταξιδιωτικές οδηγίες για την κατάσταση στην Ελλάδα με την εφαρμογή των capital  controls.
Παρατήρησε ,ωστόσο, πως αν αποκατασταθεί η πολιτική σταθερότητα, θα υπάρξει μια βατή περίοδος, αλλά δεν θα είναι στο πλαίσιο των δεδομένων περασμένων ετών.
Σημείωσε με έμφαση, πως , «αν προκηρυχθούν εκλογές, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα», καθώς και το ότι «αν συνεχιστεί ο έλεγχος κεφαλαίων, ο χειμώνας θα είναι αφόρητος».
Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι με το νέο μνημόνιο που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή, προβλέπονται επιβαρυμένοι φόροι και λιγότερα έσοδα, με αποτέλεσμα οι ξενοδόχοι να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, αφήνοντας έτσι ανοιχτό και το ενδεχόμενο απολύσεων.