Αδιαφορία στη μνήμη των Μεσσήνιων Μακεδονομάχων από τη Δημοτική Αρχή Καλαμάτας

Αδιαφορία στη μνήμη των Μεσσήνιων Μακεδονομάχων από τη Δημοτική Αρχή Καλαμάτας

Υποσχέσεις δύο χρόνων για την αποκατάσταση του μνημείου έμειναν στα…λόγια

Η αδιαφορία σε όλο της το μεγαλείο. Μόνο έτσι θα μπορούσε να περιγραφεί η στάση του δήμου Καλαμάτας απέναντι στην οικογένεια του Μακεδονομάχου Γιάννη Χριστόπουλου από το Λουτρό Οιχαλίας.
Συγκεκριμένα, πριν από δύο χρόνια εκδρομείς από την ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς, βρέθηκαν στην Καλαμάτα και μεταξύ άλλων επισκέφθηκαν και ο μνημείο των Μεσσήνιων Μακεδονομάχων, το οποίο βρίσκεται στο Διοικητήριο. Εκεί με θλίψη διαπίστωσαν ότι το άγαλμα είχε υποστεί φθορές.
Μπροστά στην εικόνα αυτή αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν και με επιστολή τους προς τους αρμόδιους φορείς επεσήμαναν το πρόβλημα, με την προτροπή να δράσουν άμεσα ώστε να αποκατασταθεί το μνημείο, στο οποίο κάποιοι βάνδαλοι, με την παρέμβασή τους, είχαν σβήσει και το όνομα του Μεσσήνιου Μακεδονομάχου.
Ο Γιάννης Χριστόπουλος, σε ηλικία μόλις 19 ετών, είχε λάβει μέρος στο φονικότερη μάχη του Μακεδονικού Αγώνα, σε αυτή στην περιοχή της Οσνίτσανης, τον Μάιο του 1906. Ο νεαρός κατάφερε να επιβιώσει της μάχης και να αποστρατευθεί από τον Στρατό με το βαθμό του Συνταγματάρχη.
Κάποιους μήνες αργότερα, η κόρη του Γιάννη Χριστόπουλου, Ελένη, απηύθυνε σχετική επιστολή προς το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα, την οποία κοινοποίησε τόσο στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας όσο και στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας, στην οποία διαμαρτυρόταν για την κατάσταση του μνημείου.
Ο δήμαρχος απαντώντας στην επιστολή διαβεβαίωσε ότι ο δήμος Καλαμάτας θα αναλάβει την πλήρη αποκατάσταση και συντήρηση του μνημείου, “ενέργειες που θα αποδεικνύουν το σεβασμό στη μνήμη των Μεσσήνιων που συμμετείχαν και πολύ έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για την ελευθερία της Μακεδονίας”, όπως σημείωνε σχετικά.
Δύο χρόνια αργότερα, τις προηγούμενες ημέρες μάλιστα, η κόρη του Γιάννη Χριστόπουλου απογοητευμένη γράφει προς τον κ. Νίκα ότι δύο ολόκληρα χρόνια δεν έκανε τίποτα απ’ όσα είχε υποσχεθεί! Αγανακτισμένη, δε, από την αδιαφορία αποφάσισε με δικά της χρήματα να προχωρήσει σε αποκατάσταση των βανδαλισμών της μαρμάρινης πλάκας, στο σημείο που αναγράφονται τα ονόματα των έξι Μακεδονομάχων μεταξύ των οποίων είναι και του πατέρα της.

του Αντώνη Πετρόγιαννη