Αυστηρή κριτική στη Δημοτική Αρχή Μεσσήνης από τον Δημ. Γαλιάτσο

Αυστηρή κριτική στη Δημοτική Αρχή Μεσσήνης από τον Δημ. Γαλιάτσο

Πολυμέτωπη επίθεση στη Δημοτική Αρχή Μεσσήνης, εξαπέλυσε, μιλώντας στο «Θάρρος», ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Δημ. Γαλιάτσος. Ο κ. Γαλιάτσος ασκώντας αυστηρή κριτική, έθιξε σωρεία θεμάτων, δίνοντας προθεσμία να διορθωθούν τα κακώς κείμενα, προειδοποιώντας πως σε αντίθετη περίπτωση θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη.
Τα θέματα αιχμής για τα οποία υπάρχει αυτή η προειδοποίηση, αφορούν πόρους που διαφεύγουν από το Δήμο, ως προς το εμβαδόν που δηλώνεται ότι ενοικιάζεται από παραθαλάσσιες επιχειρήσεις, αλλά και στις περιπτώσεις ατόμων που οφείλουν για μεγάλο χρονικό διάστημα χρήματα από την κατανάλωση νερού και ούτε έχουν πληρώσει, αλλά και ούτε έχουν προσέλθει να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.
Ο δημοτικός σύμβουλος καταδικάζει την απρεπή συμπεριφορά σε βάρος των προέδρων Κοινοτήτων, ενώ μέμφεται τη Δημοτική Αρχή για τις ενέργειές της ως προς τα ζητήματα των απορριμμάτων, των  επιπλέον αδειών για τη Λαϊκή Αγορά Πεταλιδίου, την ύδρευση και την αγροτική οδοποιία.         
 
Χώροι και αιγιαλός
Όπως ανέφερε, για τον αιγιαλό, έχει ζητήσει από τον αρμόδιοι αντιδήμαρχο κατάσταση των αιτήσεων εκμετάλλευσης του αιγιαλού, καθώς, όπως σημείωσε, υπάρχουν επιχειρήσεις που ενώ δηλώνουν κάποια τ.μ., στην ουσία καλύπτουν πολλαπλάσια, ζημιώνοντας έτσι και το Δήμο, που χάνει έσοδα. «Οι επιχειρήσεις εκμεταλλεύονται την αδυναμία της Δημοτικής Αρχής», σημείωσε και προειδοποίησε πως αν δεν ληφθούν μέτρα για την πάταξη του φαινομένου αυτού, θα προσφύγει στον Εισαγγελέα, παρουσιάζοντας και αποδεικτικό φωτογραφικό υλικό. Αναρωτήθηκε δε αν έχουν γίνει έλεγχοι και αν έχουν τυχόν επιβληθεί πρόστιμα.
 
Απορρίμματα
Αναφορικά με τα απορρίμματα, παρατήρησε πως «ο αρμόδιος αντιδήμαρχος δεν πρέπει να έχει βγει έξω από το γραφείο του το επτάμηνο της Δημοτικής Αρχής, προκειμένου να δει την κατάσταση που επικρατεί». Συνέχισε πως «έχουν προκύψει μικρές χωματερές σε διάφορα σημεία, από τους πολίτες που δεν ρίχνουν τα σκουπίδια τους στους κάδους, εξαιτίας της δυσοσμίας από τη μη συχνή περισυλλογή και της μη λειτουργίας του υπάρχοντος καδοπλυντηρίου. «Οι κάδοι δεν πλένονται τη θερινή περίοδο, με αποτέλεσμα όσοι είχαν τοποθετηθεί στις πλατείες των χωριών να έχουν μετατοπιστεί στα άκρα τους και το τελικό αποτέλεσμα δεν περιποιεί τιμή για τη Δημοτική Αρχή», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε πως το τελευταίο διάστημα έχει σταματήσει να γίνεται και η αποκομιδή των ανακυκλώσιμων, με αποτέλεσμα απορρίμματα και ανακυκλώσιμα να φορτώνονται στο ίδιο όχημα, προκαλώντας την οργή περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένων δημοτών. «Και όλα αυτά χωρίς να υπάρχει καν ενημέρωση από τη Δημοτική Αρχή, που υποτίθεται πως θα βρισκόταν δίπλα στους πολίτες», σημείωσε.
 
Λαϊκή Αγορά Πεταλιδίου
Όσον αφορά στη Λαϊκή Αγορά Πεταλιδίου, επισήμανε πως «στην προτελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. ήλθε ως θέμα η αύξηση των επαγγελματικών αδειών και των αδειών παραγωγών, όπου προβλέπονταν 50 άδειες για όλο το Δήμο. Όπως προέκυψε μετά από ερώτηση στον αρμόδιο αντιδήμαρχο, οι άδειες αυτές αφορούσαν μόνο το Πεταλίδι, καθώς στη Δ.Ε. Μεσσήνης (όπου λειτουργεί η άλλη λαϊκή αγορά), διαφώνησαν ο Εμπορικός Σύλλογος και παραγωγοί της Μεσσήνης, οπότε οι 50 αυτές άδειες αφορούν μόνο στο Πεταλίδι. Όλα αυτά χωρίς να υπάρξει διαβούλευση. Δεν υπάρχει αντίθεση στη χορήγηση κάποιων αδειών, αρκεί αυτές να αφορούν σε είδη που δεν διατίθενται στη λαϊκή αγορά Πεταλιδίου (ενδύματα, υποδήματα, εργαλεία). Είμαστε αντίθετοι με τη νομιμοποίηση παράνομων πλανόδιων, που έχουν καταπατήσει τις πρώτες θέσεις της λαϊκής αγοράς Πεταλιδίου, εξαργυρώνοντας έτσι προεκλογικές επιταγές απέναντί τους».
 
Απρεπείς συμπεριφορές
Ακολούθως, ο κ. Γαλιάτσος μίλησε για την απρεπή συμπεριφορά που επιδεικνύεται στο θεσμό των προέδρων των Κοινοτήτων. Όπως είπε, «τελευταία υπάρχουν παράπονα από τους  προέδρους για τη συμπεριφορά της Δημοτικής Αρχής απέναντί τους. Για το ενδιαφέρον που δείχνουν για τα χωριά τους και τα προβλήματα των κατοίκων, βλέπουμε να υπάρχουν απρεπή δείγματα συμπεριφοράς, αλλά και μη ενημέρωσης για έργα και εκδηλώσεις, αλλά από την άλλη, να γίνονται και αποδεκτές οι απόψεις τους, όταν αυτές συμφέρουν τη Δημοτική Αρχή. Για παράδειγμα, το πολεοδομικό σχέδιο Λογγά. Εδώ, έχουμε αλα καρτ εφαρμογή των απόψεων του προέδρου.  Υπάρχει περίπτωση όπου σε ‘ημέτερο’, ο οποίος ομολόγησε ότι ήταν υποψήφιος με τον Δημ. Σαμπαζιώτη ικανοποιήθηκε το αίτημά του, παρά την αντίθετη άποψη του μελετητή και της υπηρεσίας, αντιμετώπιση που δεν υπήρξε σε άλλες περιπτώσεις.
Ένα δεύτερο παράδειγμα, αφορά την πρόεδρο του Χατζή, η οποία το τελευταίο διάστημα είναι ‘πρωταγωνίστρια’ στην πρωτοφανή προσπάθεια απαξίωσης του θεσμού τόσο από τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο, όσο και από τον δήμαρχο, όπως είδαμε να συμβαίνει στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. Θλίβομαι από τη συμπεριφορά των συγκεκριμένων και ιδιαιτέρως του δημάρχου, με τον οποίο είχαμε συνυπάρξει την προηγούμενη τετραετία στα έδρανα της μειοψηφίας, καθώς τότε είχαν τεθεί κάποια όρια. Όρια που τώρα ξεπεράστηκαν εύκολα, ως αποτέλεσμα της άσκησης εξουσίας».
 
Ύδρευση και προειδοποίηση για τη Δικαιοσύνη
Η ύδρευση, σύμφωνα με τον δημοτικό σύμβουλο, είναι το πιο ακανθώδες πρόβλημα για τη Δημοτική Αρχή. «Παρακολουθώντας  χρόνια το θέμα, διαπιστώνω ότι οι εξελίξεις γίνονται δυσμενέστερες και δεν μπορώ να κατανοήσω την πρεμούρα της Δημοτικής Αρχής  να φέρει θέμα αύξησης παγίου και κατανάλωσης , που αποφάσισε η ΔΕΥΑΜ. Έχουν περάσει 2 μήνες από τότε χωρίς να έχει γίνει διαβούλευση για το ποια θα είναι τα μελλοντικά βήματα και σε αυτό το διάστημα τα προβλήματα όχι μόνο δεν λύθηκαν, αλλά αυξήθηκαν. Τα αντλιοστάσια και οι δεξαμενές παραμένουν σε άθλια κατάσταση, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η ποιότητα του νερού και από καθαρή σύμπτωση να μην έχουμε προβλήματα υγείας.
Εκτός αυτού, η Δημοτική Αρχή κλείνει τα μάτια σε κάποιους που εδώ και χρόνια χρησιμοποιούν το νερό χωρίς να έχουν πλησιάσει στα ταμεία της ΔΕΥΑΜ  να πληρώσουν τις οφειλές τους για την κατανάλωση ή να κάνουν ρύθμιση των εκκρεμοτήτων τους.
Προειδοποιώ τη Δημοτική Αρχή πως αν δεν προβεί στις εκ του νόμου απαιτούμενες ενέργειες, θα υποχρεωθώ να καταγγείλω τα περιστατικά αυτά στη Δικαιοσύνη».
 
Αγροτική οδοποιία
Αναφερόμενος στην αγροτική οδοποιία, είπε πως «με πρόσχημα την τελευταία συγκέντρωση και το ενδιαφέρον των αρμοδίων για την πυρασφάλεια, κλήθηκαν οι πρόεδροι στις 25 Ιουλίου σε σύσκεψη. Καταγγέλλω το χρόνο συγκέντρωσής τους, δεδομένου ότι η αντιπυρική περίοδος βρίσκεται στη μέση της. Αντί οι υπεύθυνοι να απολογηθούν και να ζητήσουν συγνώμη για την κατάσταση της αγροτικής οδοποιίας και τα μεγάλα λόγια του δήμαρχου, βρισκόμαστε στο παρά πέντε για τη συγκομιδή των σύκων χωρίς να υπάρχει πρόσβαση στα συκοχώραφα και χωρίς να έχουμε δει προσπάθεια βελτίωσης του δικτύου, αφού για μηχανήματα ακούγαμε και μηχανήματα δεν είδαμε».
 
Να μην είμαστε τζαμπατζήδες 
Τέλος, ο κ. Γαλιάτσος , έθεσε και το θέμα συμμετοχής των αιρετών σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Όπως είπε, «δεχόμαστε τις προσκλήσεις είτε από τους προέδρους των  Κοινοτήτων είτε των Πολιτιστικών Συλλόγων να παραστούμε σε αυτές, αλλά η συμμετοχή μας δεν είναι η δέουσα. Καλό θα είναι να πηγαίνουμε σε αυτές, να ανταποκρινόμαστε θετικά και, κυρίως, να μην είμαστε τζαμπατζήδες».                

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου