Γιάννης Καλογεράκης: Ο γκουρού της εκπαίδευσης εργαζομένων μιλά στο “Θάρρος”

Γιάννης Καλογεράκης: Ο γκουρού της εκπαίδευσης εργαζομένων μιλά στο “Θάρρος”

Την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον Γιάννη Καλογεράκη είχαμε λίγες μόνο ώρες αφού έφτασε ξανά στην Καλαμάτα.
Με μακρόχρονη ακαδημαϊκή εμπειρία αλλά και σημαντική καριέρα ως υψηλόβαθμο στέλεχος εταιρειών, έχει ταυτίσει το όνομά του με την ανθρωποκεντρική ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού και έχει πραγματικά αγαπηθεί από την αγορά για το άμεσο ύφος του και τη μοναδική σκηνική του παρουσία. Επί 27 χρόνια, άλλωστε, οργανώνει ενδοεπιχειρησιακά κυρίως σεμινάρια, δραστηριοποιούμενος στην ελληνική, κυπριακή, αλλά και ευρωπαϊκή αγορά.
Στο «Θάρρος» μίλησε για την εκδήλωση στην Καλαμάτα, αλλά και γενικότερα για θέματα που αφορούν στην αγορά εργασίας και τις ευκαιρίες που βλέπει στη Μεσσηνία:
 
-Θα σας δούμε πάλι στην πόλη μας, μιλήστε μας για τη νέα σας επίσκεψη.
H Καλαμάτα είναι μια πόλη με την οποία έχω πια αναπτύξει ιδιαίτερους δεσμούς αγάπης και φιλίας. Είναι ένας προορισμός στον οποίο γυρνάω κάθε φορά με πολλή αγάπη. Κι αυτό το κάνετε όλοι εσείς. Οι άνθρωποί της. Άνθρωποι δραστήριοι, που δεν εφησυχάζετε, που προσπαθείτε πάντα για το καλύτερο, πάντα για το περισσότερο. Δεν έχετε μείνει στο φυσικό κάλλος που έτυχε να έχει ο τόπος σας. Βάζετε κάθε μέρα το λιθαράκι της ανάπτυξης που αναλογεί στον καθέναν σας. Με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια η Καλαμάτα, αλλά και ολόκληρη η Μεσσηνία, να είναι πάντα στο κέντρο του ενδιαφέροντος. Αυτό αγαπώ στην πόλη σας, αυτό θέλω να στηρίξω και να βοηθήσω στο μικρό μέτρο που μου αναλογεί.
 
-Πώς είδατε την προηγούμενη φορά το 2ο Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας;
Η δουλειά που γίνεται εδώ είναι καταπληκτική. Οι άνθρωποι του 2ου Σχολείου Τουρισμού Καλαμάτας δίνουν την ψυχή τους, διότι έχουν αντιληφθεί πλήρως ότι ο τουρισμός υψηλού επιπέδου είναι θέμα γνώσης, κατάρτισης, εξειδίκευσης και, κυρίως, κατάθεσης ψυχής. Όλοι μαζί συντελούν σε αυτό και προκύπτουν έτσι επαγγελματίες υψηλού επιπέδου, που είναι έτοιμοι να στελεχώσουν την τοπική αγορά και όχι μόνο. Η δουλειά που γίνεται είναι πραγματικά  σοβαρή και μέσα σε αυτό το πλαίσιο έχει προκύψει και η δική μας συνεργασία, που έχει πια εδραιωθεί θέλω να πιστεύω.
 
-Είστε ένας από τους πιο εμψυχωτικούς και ενδυναμωτικούς εκπαιδευτές σε διεθνές επίπεδο. Πόσο σημαντικό θεωρείτε για ένα εργαζόμενο αυτό το κομμάτι;
Εξαιρετικά σημαντικό πάντα και για τις εποχές που διανύουμε, όχι απλά σημαντικό, αλλά αποφασιστικής σημασίας.
Οι άνθρωποι πρώτα αποφασίζουν και δρουν με τις ψυχές τους. Χρειάζονται, λοιπόν, εμψύχωση και ενδυνάμωση, προκειμένου να δημιουργούνται οι συνθήκες αυτοπαρακίνησης για να δίνουν πάντα τον καλύτερο εαυτό τους, υπό το καθεστώς της πίεσης, που όλοι βιώνουμε.
Η γνώση και η κατάρτιση μας εφοδιάζουν με το τι πρέπει να κάνουμε. Η εμψύχωση και η ενδυνάμωση μας δείχνουν το γιατί πρέπει να το κάνουμε. Ο συνδυασμός είναι ιδανικός. Γεννά ανθρώπους με συναισθηματική νοημοσύνη και επικοινωνιακή δεξιότητα, ανθρώπους που κάνουν τη διαφορά σε όποιο επάγγελμα κι αν βρεθούν, σε όποιο κοινωνικό, ή και οικογενειακό ακόμη, πλαίσιο κι αν δράσουν.
 
-Έχετε εργαστεί σε πολλές εταιρείες με μεγάλη επιτυχία. Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε πλέον με αυτόν τον τομέα (ψυχολογία- υποστήριξη κ.λπ.)
Όταν περάσεις από πολλά επίπεδα και πολλές θέσεις, κι αν είσαι και λίγο άνθρωπος που καταγράφεις και αφουγκράζεσαι, δε γίνεται παρά να διαπιστώσεις ότι τα πάντα σε έναν οργανισμό, σε μια εταιρεία, έχουν ένα μοναδικό και κοινό παρονομαστή. Τον ΑΝΘΡΩΠΟ.
Διαπίστωσα, λοιπόν, γρήγορα ότι αυτό που πάντα είχε σημασία είναι να χτίζω σχέσεις με τους ανθρώπους μου. Να ενδυναμώνω την ομάδα μου. Να εμψυχώνω τον καθέναν και όλους μαζί. Και τότε τα αποτελέσματα ήταν θαυμαστά. Αυτό, βέβαια, για να το κάνει κανείς αποτελεσματικά πρέπει να έχει διανύσει κάποια επαγγελματικά χιλιόμετρα, προκειμένου να μετατρέψει την εμπειρία του σε ενδυναμωτική εκπαίδευση.
Έτσι, λοιπόν, έβαλα στο κέντρο της προσοχής μου τον άνθρωπο και όλοι μαζί στην JMK κάναμε την αγάπη μας επάγγελμα, που ελπίζουμε ότι βοηθάει κι άλλους να γίνουν ευτυχισμένοι επαγγελματίες και άνθρωποι.
 
-Τελικά, υπάρχει μυστικό επιτυχίας για έναν εργαζόμενο και ένα διοικητικό στέλεχος;
Αν και αποφεύγω τις συνταγές και τους δεκαλόγους, θεωρώ ότι ναι υπάρχει. Λέγεται αλήθεια. Ή, αν θέλετε, επιστροφή στο αυτονόητο και στο απλό. Κι αυτό, για να το επιτύχει κανείς, πρέπει να σταθεί μακριά από συνταγές. Πρέπει να ανοίξει τα μάτια της ψυχής και της καρδιάς του, να αγαπήσει αυτό που κάνει και να το βελτιώνει στην ουσία του κάθε στιγμή. Δε χρειάζονται περίπλοκα σχέδια και μαγικές συνταγές. Αρκεί να σταματάς λίγο και να ρωτάς: τι θα ήθελα τώρα εγώ για να κάνω τη δουλειά μου καλύτερα; Πώς θα μπορούσα να βοηθήσω τους υφισταμένους μου να λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά; Ας μπούμε αληθινά ο ένας στα παπούτσια του άλλου κι ας δούμε τις απλές ανάγκες που τόσα χρόνια ξεχάσαμε πίσω από συνταγές και βιτρίνες, που δε βλέπω να μας οδήγησαν και πουθενά καταπληκτικά…
 
-Κατά πόσο έχει επηρεαστεί ο κόσμος που μιλάτε μετά την οικονομική κρίση;
Θα έλεγα ψέματα αν έλεγα πως δεν έχει επηρεαστεί. Παρ’ όλα αυτά δεν μπορώ και να μη σας πω ότι έχω μείνει έκπληκτος από τη δύναμη και την αξιοπρέπεια των Ελλήνων εργαζομένων αλλά και επιχειρηματιών. Προσπαθούν αληθινά να βρουν τρόπους και με ψηλά το κεφάλι να συνεχίσουν το μικρό θαύμα που συντελεί ο καθένας ξεχωριστά, αλλά και όλοι μαζί. Είναι μάλλον στο γονίδιο της φυλής να βρίσκει τρόπους και να ανταπεξέρχεται στα δύσκολα. Ακόμη και στα χειρότερα. Η ιστορία μας το έχει δείξει. Εκείνο, όμως, που θέλω να πω είναι ότι καλό θα ήταν να διδασκόμαστε κι από την Ιστορία μας και να αποφεύγουμε τα ίδια λάθη, διότι όπως είπε κι ο Τσώρτσιλ, λαός που δε διδάσκεται από την ιστορία του είναι υποχρεωμένος να την ξαναζήσει.
 
-Θεωρείτε ότι η ανεργία είναι πραγματική ή εικονική; Δηλαδή, υπάρχουν δουλειές αλλά ο Έλληνας είναι ακόμα επιλεκτικός;
Η ανεργία είναι μια μάστιγα που, δυστυχώς, φέρνει μαζί της η έλλειψη ανάπτυξης στον τόπο μας. Η αλήθεια είναι ότι οι νέοι άνθρωποι, αλλά και εκείνοι που βρίσκονται ξαφνικά άνεργοι σε μεγαλύτερες ηλικίες, έχουν να αντιμετωπίσουν μια πολύ σκληρή πραγματικότητα στην Ελλάδα. Βέβαια και αυτό που λέτε ως ένα βαθμό ισχύει. Μάθαμε αλλιώς τα τελευταία χρόνια και αδυνατούμε να προσαρμοστούμε. Η προσπάθεια πρέπει να είναι αμφίδρομη. Και οι άνθρωποι που αναζητούν εργασία πρέπει να γίνουν πιο ευέλικτοι και να απαλλαγούν από προκαταλήψεις, αλλά και οι επιχειρηματίες πρέπει να επενδύσουν στον τόπο τους και να δουν πιο μακριά από τα μικρο-οικονομικά τους νούμερα. Η δουλειά δεν είναι ντροπή. Και δεν είναι καθόλου κλισέ. Καμία δουλειά δεν είναι ντροπή. Η Ελλάδα και οι Έλληνες πρέπει να ξαναθυμηθούμε ότι είμαστε μια κατεξοχήν αγροτική χώρα, μια χώρα με ατέλειωτα παράλια, άρα δυνατότητα ανάπτυξης ποιοτικού αλλά και εναλλακτικού τουρισμού. Αποκλείεται να μην υπάρχουν δρόμοι και λύσεις.
 
-Πολύς κόσμος επιλέγει τη μετανάστευση. Ποια η γνώμη σας για αυτό;
Αυτό είναι μια μεγάλη πληγή για την Ελλάδα κι όχι μόνο. Κι άλλες χώρες υποφέρουν απ’ αυτό. Είμαι πατέρας ενός 16χρονου παιδιού και πραγματικά εδώ τα λόγια τελειώνουν. Τι διαλέγεις; Ένα καλύτερο μέλλον μακριά; Ή να μείνεις και να αγωνιστείς στη χώρα που λατρεύεις, αλλά χρόνια τώρα σε πληγώνει; Η απάντηση φοβάμαι ότι μπορεί να είναι και προσωπική.
Όσοι, όμως, επιλέγουμε να μείνουμε, έχουμε μια ιερή υποχρέωση. Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να γίνουμε, επιτέλους, υπεύθυνοι κοινωνικά πολίτες. Πρέπει όλοι να δούμε την προσωπική κοινωνική μας ευθύνη. Να αγωνιστούμε σκληρά και να ξανακάνουμε αυτή τη χώρα άξια να κρατά τα νιάτα της και τους ανθρώπους της. Προσαρμοζόμαστε στην αλλαγή και βρίσκουμε νέους δρόμους που θα μας πάνε παρακάτω. Ενωμένοι και υπεύθυνοι θα τα καταφέρουμε.
 
-Η κρίση που διανύουμε έχει αφήσει και θετικά στην αγορά εργασίας;
Η κρίση μάς βοήθησε, όσο κι αν αυτό ακούγεται παράδοξο, να επαναξιολογήσουμε αξίες και σημαντικότητες. Μας έκανε πιο ουσιαστικούς και μας απάλλαξε από ψεύτικες αγωνίες και μισαλλοδοξίες για κομπασμούς και επιδείξεις. Μας έκανε, επίσης, πιο δεκτικούς και ευπροσάρμοστους στις αλλαγές. Όλοι μας γίναμε πιο ευρηματικοί και ευέλικτοι προκειμένου να ανταπεξέλθουμε. Το βλέπω κι από τη δική μου δουλειά. Ψάξαμε νέους τρόπους, νέους δρόμους για να επιβιώσουμε. Φτιάξαμε, ας πούμε, τα σεμινάριά μας σε DVD (www.jmkdvd.com) , προκειμένου να προσφέρουμε στους πελάτες μας πιο φθηνές και ευέλικτες λύσεις. Μπορούν με αυτό τον τρόπο, πληρώνοντας μια φορά, να κρατούν την εκπαίδευση της JMK για πάντα στην εταιρεία τους, να δανείζουν τα εκπαιδευτικά DVD στους εργαζομένους τους και να έχουν εκπαίδευση όποτε και όπου τη χρειάζονται. Έτσι πρέπει να δουλεύουμε στην κρίση. Ενεργητικά, δυναμικά και ευρηματικά. Αλλιώς μας παρασύρει η άβυσσος του πουθενά.
 
-Είστε αισιόδοξος ότι η κατάσταση στη χώρα μας θα βελτιωθεί;
Οφείλω να είμαι αισιόδοξος. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε και το τελευταίο απόθεμα δύναμης. Αυτός ο τόπος είναι ιερός και δεν το λέω καθόλου τυπολατρικά. Μας παραδόθηκε μέσα από αγώνες και σκληρές θυσίες ολόκληρων γενεών και οφείλουμε να κάνουμε το ίδιο για τις γενιές που έρχονται. Αυτή τη χώρα δεν την κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας. Τη δανειστήκαμε από τα παιδιά μας. Έχουμε δανειστεί την Ελλάδα από τα παιδιά μας και πρέπει να τη δώσουμε πίσω ολόκληρη και καλύτερη. Ναι, είμαι αισιόδοξος, γιατί πιστεύω στους Έλληνες και στη δύναμή τους. Όταν βλέπω ανθρώπους σαν τον Κωνσταντίνο Ανδριανόπουλο, τον Νίκο Μαλαπέτσα, τον Ανδρέα Ζαγάκο και τόσους άλλους να παλεύουν. Ναι, είμαι αισιόδοξος!
 
-Βλέπετε κάποιον τομέα εργασίας που έχει ακόμα μέλλον ή βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα πρώτα του βήματα και θα προτείνατε σε έναν νέο να ασχοληθεί;
Μα, τι άλλο από τη μοναδική μας βαριά βιομηχανία, τον Τουρισμό δηλαδή; Εδώ πρέπει να ενσκήψουν οι Έλληνες. Και να ξανασχεδιάσουν το χάρτη της ελληνικής φιλοξενίας από την αρχή. Τουρισμό με κέντρο τον άνθρωπο. Τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητές του. Ποιότητα σε όλα τα επίπεδα. Αξιοπιστία σε όλες τις κατηγορίες. Καινοτομία και φρέσκιες προτάσεις, εφαρμοσμένες με αλήθεια και ρεαλισμός. Π.χ. για μείωση της εποχικότητας του τουρισμού στη Μεσσηνία (και εδώ βλέπω καλό μέλλον ) για όσους το αγαπήσουν, να ασχοληθεί κάποιος με: 
1. Περιπατητικό Τουρισμό ( πχ. Βλ www.androsroutes.gr)
2. Οικοτουρισμό & Aγροτουρισμό
3. Αθλητικό τουρισμό (ποδηλατοδρόμια, ιστιοπλοϊκοί αγώνες, paintball games, motocross, γήπεδα golf κ.λπ.)
4. Τουρισμό Τρίτης Ηλικίας
5. Πολιτιστικό τουρισμό (ήθη & έθιμα νησιού, αξιοθέατα, καρνάβαλος κ.λπ.)
6. Μουσεία, Θεματικά πάρκα, εξειδικευμένα κέντρα (ιστορικά, τεχνολογικά κ.λπ.)
7. Θρησκευτικό τουρισμό (Μοναστήρια, εκκλησίες, επιτάφιος, αγιασμοί κ.λπ.)
8. Οργανωμένες επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους
9. Γαστρονομικό  & οινολογικό τουρισμό,
10. Συνεδριακό Τουρισμό (Επιχειρησιακός – Ταξίδια κινήτρων)
11.  Τουρισμό Υγείας (θαλασσοθεραπεία,  ιατρικός τουρισμός)
12.  Πολιτιστικές περιηγήσεις, διαδρομές σε παραλιακά σημεία της πόλης και νυχτερινές περιπλανήσεις και πολλά άλλα
Δόξα τω Θεώ, οι νέοι άνθρωποι διαθέτουν μεγάλη δημιουργικότητα και φρεσκάδα ιδεών. Ας τις αξιοποιήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Και βέβαια και τα πολύτιμα αγαθά της ελληνικής γης, όπως είναι το λάδι ή το μέλι μας, είναι τομείς που οι νέοι πρέπει να δουν υπεύθυνα και, επιτέλους, οργανωμένα και συστηματικά. 
 
-Πείτε μας τι θα ακούσει και τι θα μάθει όποιος βρεθεί στις ομιλίες σας στην Καλαμάτα.
Θα ακούσει το εξής πρωτότυπο: ΟΛΕΣ οι επιχειρήσεις και κυρίως ο τουρισμός, πρέπει να ξαναμπούν στην υπηρεσία του ανθρώπου!
Αυτονόητο θα μου πείτε; Αυτό, λοιπόν, το αυτονόητο έχουμε χάσει. Επενδύουμε σε εγκαταστάσεις, τεχνολογία, υπηρεσίες, τα οποία βεβαίως είναι σημαντικά και απαραίτητα, αλλά ξεχνάμε κάτι ιδιαίτερα σημαντικό: οι άνθρωποι είναι που κάνουν τη διαφορά. Οι πελάτες / επισκέπτες μας χρειάζονται ανθρώπινη ζεστασιά, ειλικρινές ενδιαφέρον, πραγματική φροντίδα, κατανόηση και ανακούφιση από το στρες και την πίεση. Κανένα σύστημα, καμία εγκατάσταση δεν μπορεί να τα προσφέρει αυτά από μόνα τους. Μόνο ΑΝΘΡΩΠΟΚΕΝΤΡΙΚΑ εκπαιδευμένοι άνθρωποι μπορούν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτοί κερδίζουν τις καρδιές και τις εντυπώσεις των πελατών/επισκεπτών, αυτούς θυμούνται, αυτούς θα θέλουν να ξανασυναντήσουν ή να αποφύγουν σε μια επόμενη επίσκεψη. Είναι στο χέρι μας. Ας το αξιοποιήσουμε. ΝΑΙ, ΓΙΝΕΤΑΙ!
 
Το πρόγραμμα της Καλαμάτας
Συνεχίζοντας το «Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας» τις επιτυχημένες πρωτοβουλίες του, διοργανώνει έως και την Πέμπτη 6 Αυγούστου μία σειρά διαλέξεων από το δρα Γιάννη Καλογεράκη στο Elite City Resort.
Στη χαλαρή ραστώνη του Αυγούστου, αλλά και μέσα σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τη χώρα, οι διαλέξεις του μπορούν να αποτελέσουν έναυσμα για την επανεξέταση του τρόπου θεώρησης της καθημερινότητάς μας στο οικογενειακό και εργασιακό περιβάλλον.
Κατά την προηγούμενη παρουσία του στην Καλαμάτα (Μάρτιος 2015) και στο πλαίσιο των εργασιών του «2ου Σχολείου Τουρισμού Καλαμάτας», είχε μαγέψει και κατακτήσει ένα απαιτητικό κοινό 600 ατόμων, που εμφανώς συγκινημένο τον αποθέωσε με τη λήξη της 4ωρης εισήγησής του.
 
Πρόγραμμα
2η διάλεξη, Κυριακή 2/8, 20.00 – 22.00 «Πως να μεγαλώσετε έξυπνα παιδιά με την καρδιά σας (EQ, SQ, CQ)» (απευθύνεται κυρίως σε γονείς ή μέλλοντες γονείς, χωρίς να αποκλείεται η παρουσία των υπολοίπων)
3η διάλεξη, Τετάρτη 5/8, 20.00 – 22.00 «STRESSless (Time, Stress & Energy Management – Διαχείριση χρόνου, Στρες κι ενέργειας)» (απευθύνεται σε όλους)
4η διάλεξη, Πέμπτη 6/8, 20.00 – 22.00  «Πού είναι ο θεός όταν τον χρειάζομαι;» (απευθύνεται σε όλους)Είσοδος ελεύθερη και χωρίς κόστος, απαιτείται όμως προεγγραφή. 


 
Βιογραφικό
Ο Γιάννης Καλογεράκης γεννήθηκε στην Κρήτη και σπούδασε σε Αγγλία/Σκωτία, Β.Sc., M.Sc., & Ph.D. Έχει 30+ χρόνια εργασιακή εμπειρία σε Αγγλία, Ελλάδα, Ισραήλ, ΗΠΑ και στις πλείστες ευρωπαϊκές χώρες.
Το καταστάλαγμα αυτής της πρακτικής εμπειρίας, μαζί με τις ακαδημαϊκές γνώσεις του, είναι μια μοναδική ανθρωποκεντρική & βιωματική προσέγγιση στην εκπαίδευση, ενδυνάμωση και εμψύχωση στελεχών επιχειρήσεων, για θεαματικά αποτελέσματα και μέγιστη εργασιακή ικανοποίηση. Ανθρωποκεντρισμός, Ήθος, Αρχές, Αξίες και Συναισθηματική Νοημοσύνη είναι τα κύρια συστατικά όλων των εκπαιδευτικών σεμιναρίων του.
Από το 1999 εκπαιδεύει και στην Κύπρο στελέχη επιχειρήσεων που μοιράζονται μαζί του την ιδιαίτερη αυτή ανθρωποκεντρική προσέγγιση στην ανάπτυξη επαγγελματικών δεξιοτήτων.
Το 2010 κυκλοφόρησε 20 διαφορετικά ανθρωποκεντρικά σεμινάρια σε DVD (www.jmkdvd.com). Σήμερα είναι ο CEO της JMK Ltd, με γραφεία σε Ελλάδα & Κύπρο και εξειδικεύεται στην Ανθρωποκεντρική Ανάπτυξη (AHRD).
 
 Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

https://www.youtube.com/watch?v=nrVwHLBuSGU

https://www.youtube.com/watch?v=eqc5bUuLTAs

https://www.youtube.com/watch?v=3PQV0ABp38w