Η γιορτή Σύκου στον Πολύλοφο προσέλκυσε εκατοντάδες επισκέπτες (φωτογραφίες)

Η γιορτή Σύκου στον Πολύλοφο προσέλκυσε εκατοντάδες επισκέπτες (φωτογραφίες)

Με τεράστια επιτυχία διεξήχθη και φέτος η Γιορτή Σύκου στον Πολύλοφο, με εκατοντάδες επισκέπτες να γεύονται φαγητά και και φρέσκα σύκα.
Στη γιορτή παρευρέθησαν ο περιφερειάρχης Π. Τατούλης, η θεματική αντιπερειφεριάρχης Ντ. Νικολάκου, η αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, o δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας, ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης, ο πρώην βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ Π. Παπαγεωργίου κ.α.
Η «Γιορτή Σύκου» στον Πολύλοφο, όπως αναφέρεται και στο βιβλίο «Από τους Μύθους… στα σύκα της Μεσσηνίας», διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2002. Έκτοτε επαναλαμβάνεται με επιτυχία κάθε χρόνο.
Την ιδέα να διοργανώσει τη συγκεκριμένη γιορτή συνέλαβε ο Μορφωτικός Σύλλογος του Πολυλόφου «Άγιος Δημήτριος», ο οποίος ιδρύθηκε στις 15/3/1980 με έδρα την Αθήνα. Στις 28/1/2002 έγινε τροποποίηση και ορίσθηκε ως έδρα ο Πολύλοφος. Έχει έντονη πολιτιστική δράση τα τελευταία χρόνια. Διοργανώνει πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκτός από την εν λόγω γιορτή, καθώς και εκδρομές. Εκδίδει περιοδικό, διαθέτει βιβλίο επισκεπτών και έχει ενημερωμένη ιστοσελίδα.
Τα μέλη του συλλόγου, όλοι νέοι άνθρωποι, έθεσαν ως στόχους της γιορτής:
-Την αναγνώριση και την ανάδειξη του σύκου ανάμεσα στα εξαιρετικά προϊόντα της γης του νομού
-Τη γνωστοποίηση του προϊόντος ευρύτερα
-Τη στήριξη της καλλιέργειάς του και την αναβάθμιση της ποιότητάς του
-Τη δικαίωση των ανθρώπων που μοχθούν για την παραγωγή του.
Η γιορτή αυτή κάλυπτε και καλύπτει και μία άλλη ανάγκη του ανθρώπου του λαού – και εδώ του αγρότη /συκοπαραγωγού –, αυτή της ψυχαγωγίας.
Τα μέλη του συλλόγου τοποθέτησαν τη γιορτή στις 18 Αυγούστου, κοντά στην εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου, αφού δηλαδή είχε τελειώσει η νηστεία του Δεκαπενταύγουστου και μπορούσε να καταναλωθεί κρέας. Επιπλέον, τότε ξεκινούσε συστηματικά και η συγκομιδή. Έτσι, για τους παραγωγούς θα λειτουργούσε προγραμματισμένα και τονωτικά, προκειμένου να φέρουν σε πέρας το έργο τους.
Μετά την πρώτη επιτυχία, το 2002 – η γιορτή άρεσε σε όλους και κέρδισε τη γενική αποδοχή – έγινε συλλογική υπόθεση των κατοίκων του Πολυλόφου, με αποτέλεσμα όλοι κάθε χρόνο να συμβάλλουν με κάθε τρόπο στην προετοιμασία και να την περιμένουν με χαρά.

Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας