Καλύτερες οι τιμές φέτος για τα σύκα

Καλύτερες οι τιμές φέτος για τα σύκα

Oι βροχές των τελευταίων εβδομάδων προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στην εξέλιξη της συκοπαραγωγής στη Μεσσηνία, γεγονός που οδήγησαν το Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΥΚΙΚΗΣ να ζητήσει από τον ΕΛΓΑ εντατικούς ελέγχους άμεσα.
Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και με τον καιρό κόντρα, την καλύτερη παραγωγή της τελευταίας δεκαετίας θα είχε φέτος η Μεσσηνία όσον αφορά το σύκο. Ήδη το προϊόν παρουσιάζει αυξημένη ζήτηση στο εξωτερικό και η ΣΥΚΙΚΗ όρισε ήδη καλύτερες τιμές για τους παραγωγούς σε σχέση με πέρσι.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΣΥΚΙΚΗΣ, Παναγιώτη Παπαγεωργίου, φέτος αναμενόταν η παραγωγή να φτάσει στους 3.500 τόνους, όταν πέρσι έφτασε μόλις τους 2.500 τόνους, ενώ κατά μέσο όρο τα τελευταία δέκα χρόνια κυμαίνεται γύρω στους 3.000 τόνους.
 Επιπλέον δε, φέτος αναμένεται και πολύ καλή ποιότητα. Οι ζημιές, ωστόσο, από τις βροχές θα μειώσει σημαντικά την παραγωγή, ιδιαίτερα δε θα μειώσει την παραγωγή των σύκων α’ κατηγορίας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΥΚΙΚΗΣ όρισε τις φετινές τιμές παραγωγού, που έχουν ως εξής: Α΄ κατηγορία 1,67 ευρώ το κιλό, όταν πέρσι ήταν 1,63 ευρώ. Β΄ κατηγορία 1,47 ευρώ το κιλό, όταν πέρσι ήταν 1,42 ευρώ το κιλό. Γ΄ κατηγορία ένα ευρώ το κιλό, όπως και πέρσι. Δ΄ κατηγορία 87 λεπτά το κιλό, όταν πέρσι ήταν 84 λεπτά το κιλό.
Η  ΣΥΚΙΚΗ έχει ήδη προβεί σε έρευνα προς τις διεθνές αγορές και τους προμηθευτές του εξωτερικού, που αναμένουν το προϊόν και με βάση αυτή την αναμονή κρίθηκε ότι δίνεται η ευκαιρία να προσφερθούν καλύτερες τιμές στους παραγωγούς.
Τέλος, σε ό,τι αφορά στη 14η Γιορτή Σύκου στον Πολύλοφο, παρά την οικονομικο-κοινωνική συγκυρία αλλά και τις ζημιές, οι παραγωγοί και ο κόσμος που προσήλθε ήταν πάρα πολύς, ίσως περισσότερος από κάθε προηγούμενη φορά.
Μεταξύ των επισκεπτών ήταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτα Κοζομπόλη και Έλενα Ψαρρέα, ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, οι δήμαρχοι Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης και Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, αντιδήμαρχοι, αντιπεριφερειάρχες, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι και άλλοι παράγοντες.
Α.Π.