«Ναι» στην ΜΠΕ για το ρέμα «Τυφλό» στη Βελίκα από το Δ.Σ. Μεσσήνης

«Ναι» στην ΜΠΕ για το ρέμα «Τυφλό» στη Βελίκα από το Δ.Σ. Μεσσήνης

Θετική ήταν η γνώμη που εξέφρασε πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης επί της   Mελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (M.Π.Ε.) του έργου «Οριοθέτηση/ Διευθέτηση του υδατορέματος ‘Τυφλό’», πλησίον και εντός ιδιόκτητης έκτασης στην Παραλία Βελίκας.
Η ιδιόκτητη έκταση, συνολικής επιφάνειας περίπου 261 στρεμμάτων, την οποία το ρέμα «Τυφλού» διασχίζει σε όλο το μήκος με προσανατολισμό βορρά – νότου χωρίζοντάς την πρακτικά σε δύο τμήματα, το ανατολικό και το δυτικό, πρόκειται να αξιοποιηθεί τουριστικά με την κατασκευή σύνθετου τουριστικού καταλύματος, που θα αποτελείται από ξενοδοχείο κλασσικού τύπου 5* 266 κλινών, επιπλωμένα
διαμερίσματα, συνεδριακό κέντρο 300 συνέδρων και κέντρο θαλασσοθεραπείας, που θα το διαχειρίζεται η εταιρεία «ΑΛΚΙΝΟΟΣ Α.Ε.».
Το προς οριοθέτηση / διευθέτηση τμήμα του ρέματος έχει μήκος περίπου 1140 μ. Για τη διευθέτησή του, υπήρξαν τέσσερις εναλλακτικές λύσεις: η μηδενική λύση, η κατασκευή τοιχίου από οπλισμένο σκυρόδεμα και συρματοκιβώτια, η εκσκαφή και διαμόρφωση της κοίτης και η κατασκευή αναχώματος από γαιώδη υλικά. Ως βέλτιστη λύση προκρίθηκε η κατασκευή αναχώματος από γαιώδη υλικά.  Πάνω από το ρέμα θα διέρχονται τέσσερις συνολικά γέφυρες, που δεν υπάρχουν στην υφιστάμενη μορφή του.  Οι τρεις αφορούν στις υποδομές της υπόψη τουριστικής αξιοποίησης, ενώ η τέταρτη στη μελλοντική γέφυρα της επαρχιακής Οδού Καλαμάτα – Ριζόμυλος.
Όπως επισήμανε, ανάμεσα σε άλλα, ο αντιδήμαρχος Νικ. Ξαρχάκος, στο σημείο σύνδεσης του ρέματος με τη θάλασσα, θα πρέπει να γίνει ακτομηχανική μελέτη με στόχο την αποτροπή εισόδου θαλασσινού νερού και κατασκευή μετώπου απώθησης των θαλάσσιων κυματισμών και της παλίρροιας.