Οι εκπτώσεις θύματα των capitals controls

Οι εκπτώσεις θύματα των capitals controls

Η πολιτική αστάθεια των τελευταίων μηνών, σε συνδυασμό με το κλείσιμο των τραπεζών, δεν άφησε ανεπηρέαστη την τοπική αγορά. Οι περιορισμοί στον έλεγχο κεφαλαίων «τσακίζουν» την πραγματική οικονομία μέρα με τη μέρα, καθώς δημιουργούν μεγάλη ανασφάλεια στους καταναλωτές και αβεβαιότητα για το μέλλον.
Με όλα αυτά, οι θερινές εκπτώσεις δε θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση… Αν και η κατάσταση έχει οδηγήσει τους εμπόρους σε μεγάλες εκπτώσεις από νωρίς στις «βιτρίνες» τους… στην πλειονότητά τους οι επαγγελματίες της Καλαμάτας βλέπουν τις πρώτες 15 ημέρες των εκπτώσεων μια μείωση του τζίρου που αγγίζει το 30 με 40% σε σχέση με πέρυσι. Ευελπιστούν ότι ο Αύγουστος, οπότε παραδοσιακά η Καλαμάτα συγκεντρώνει και μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών, θα είναι καλύτερος… ελπίζουν και στη «Λευκή Νύχτα» στις 29 του μηνός για μία ανάσα… αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συγκρίνουν το φετινό καλοκαίρι με αυτά των προηγούμενων ετών.
Τέλος, εκφράζουν και την έντονη ανησυχία τους για τις εισαγωγές στο χειμερινό εμπόρευμα όσο συνεχίζονται οι περιορισμοί στις τράπεζες.

Γεωργία Γιαλλελή – Τραχαλάκη, Κατάστημα υποδημάτων MODA PRONTO
Υπάρχει μια πτώση γύρω στο 30% στο κατάστημά μας σε σχέση με πέρυσι. Οι τελευταίες ημέρες είναι λίγο καλύτερες, αλλά δε συγκρίνονται με τα προηγούμενα χρόνια. Τα capital controls έχουν επηρεάσει τον κόσμο και του έχουν δημιουργήσει μεγάλη ανασφάλεια. Οι εκπτώσεις γενικά είναι αρκετά καλές και θα συνεχιστούν μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, ελπίζοντας ότι θα βελτιωθεί κάπως η κατάσταση.
Παράλληλα, υπάρχει πρόβλημα και με τις εισαγωγές, κάτι που θα φανεί στην αγορά λογικά από τον Οκτώβριο και μετά.

Νίκη Σαμπαζιώτη, Κατάστημα ενδυμάτων La Femme
Λόγω της κατάστασης που επικρατεί φέτος, από νωρίς μπήκαμε σε αρκετά μεγάλες εκπτώσεις… Όμως, η κίνηση είναι αρκετά πεσμένη, καθώς επικρατεί αβεβαιότητα στους καταναλωτές. Από την 1η Ιανουαρίου που ξεκίνησε η προεκλογική περίοδος, η αγορά δε λειτουργεί φυσιολογικά και οι περισσότεροι έμποροι προσπαθούμε να συντηρούμαστε βγάζοντας τα έξοδά μας. Ένα ποιοτικό μαγαζί που θέλει να προσφέρει καλές τιμές σε αναλογία με την ποιότητα του ενδύματος, είναι δύσκολο πλέον να κρατηθεί, καθώς οι καταναλωτές ψάχνουν για φθηνές λύσεις. Ελπίζουμε ότι ο Αύγουστος θα είναι κάπως καλύτερος…

Χρήστος Τσάμης, Οπτικά Τσάμης
Τα πράγματα είναι πεσμένα σε σχέση με πέρυσι… Βέβαια τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια ροή που ελπίζουμε να συνεχιστεί και όλο τον Αύγουστο. Από νωρίς έχουμε κάνει πολύ καλές τιμές στις εκπτώσεις και βλέπω να τις συνεχίζουμε για όλο το χρόνο… Οι καταναλωτές ψωνίζουν αρκετά με πιστωτικές κάρτες και δεν ξέρω τι θα γίνει, όταν «γεμίσουν» κι αυτές. Γενικότερα υπάρχει μια ανασφάλεια σε όλους, και καταναλωτές και εμπόρους, και όλοι πρέπει να ρίξουμε τις τιμές για να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες.

Γιάννης Λαφαζάνος, Κατάστημα Υποδημάτων Λαφαζάνος
Από τη μέρα που ξεκίνησαν οι εκπτώσεις υπάρχει μια βελτίωση στην κίνηση. Οι τιμές μας είναι πάρα πολύ καλές και προσαρμοστήκαμε στην πρωτόγνωρη κατάσταση που περνάει ολόκληρη η ελληνική κοινωνία. Η κίνηση είναι ελαφρώς πεσμένη σε σχέση με πέρυσι και είναι λογικό, αφού ο κόσμος στήνεται για ώρες στις τράπεζες για να πάρει 50 και 60 ευρώ. Ευελπιστούμε ότι και τον Αύγουστο θα συνεχιστεί η αυξημένη κίνηση των τελευταίων ημερών και σε συνδυασμό με τη Λευκή Νύχτα στις 29 του μήνα στην Καλαμάτα, οι έμποροι θα πάρουν μιαν ανάσα.

Λίλιαν Ψυλάκη, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κατάστημα λευκών ειδών Ψυλάκη
Σε σχέση με πέρυσι οι θερινές εκπτώσεις έχουν μια πτώση από 30 έως και 60%… Ειδικά η πρώτη εβδομάδα των εκπτώσεων μπορώ να πω ότι ήταν φρικτή… Από τη δεύτερη, κάτι πάει να γίνει λόγω και των επισκεπτών που βρίσκονται στην πόλη, οι οποίοι και ψωνίζουν λίγο παραπάνω. Στα 35 χρόνια που διατηρώ κατάστημα είναι η πρώτη φορά που είδα και μηδενικές εισπράξεις σε ημέρα εκπτώσεων. Τα capital controls έχουν παγώσει την αγορά όσο κανείς δεν μπορεί να φανταστεί. Είναι μια εποχή που ο εμπορικός κόσμος στενάζει στην κυριολεξία. Βλέπω ότι το εμπόριο πλέον αλλάζει χέρια, φεύγει από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πάει σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες. Όσον αφορά στη Λευκή Νύχτα, σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας, έχουμε ξεκινήσει τις προετοιμασίες και θα ρίξουμε πολύ μεγάλο βάρος στο διαφημιστικό κομμάτι, ώστε να προσελκύσουμε στην Καλαμάτα όσο το δυνατόν περισσότερους επισκέπτες. Ο εμπορικός κόσμος θα κάνει καταπληκτικές εκπτώσεις εκείνο το βράδυ και ελπίζουμε ότι όλοι θα δουλέψουν. Βέβαια, μια νύχτα δε φτάνει για να καλύψει όλες τις ζημιές…

Λάμπρος Βαλσαμάκης, Οπτικά Βαλσαμάκης
Η κίνηση είναι αρκετά υποτονική σε σχέση με πέρυσι… Σίγουρα οι πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών έχουν δημιουργήσει ανασφάλεια στους πολίτες, κι αυτό επηρεάζει και την κίνηση στην αγορά. Οι τιμές είναι πάρα πολύ καλές και ελπίζουμε ότι ο Αύγουστος θα είναι ένας καλύτερος μήνας, καθώς οι Έλληνες καταναλωτές έχουν τη συνήθεια να ψωνίζουν τις τελευταίες ημέρες των εκπτώσεων.
Η Λευκή Νύχτα δίνει μια διαφορετική νότα στον εμπορικό κόσμο της Καλαμάτας και θα τον βοηθήσει να βγάλει ορισμένα «σπασμένα»… Σίγουρα, πάντως, δεν μπορούμε να συγκρίνουμε το φετινό καλοκαίρι με αυτά των προηγούμενων ετών.

Βασίλης Αντωνάκος, Κατάστημα Αθλητικών ειδών SP
Η κίνηση είναι στο ίδιο πλαίσιο με πέρυσι και ίσως λίγο καλύτερη με τους ξένους που έχουν αυξηθεί στην Καλαμάτα και ψωνίζουν περισσότερο. Γερμανοί, Ελληνοαμερικάνοι, Ελληνοαυστραλοί κ.α. Γενικότερα τα αθλητικά είδη δεν έχουν τόσο μεγάλο πρόβλημα όσο τα άλλα εμπορικά καταστήματα. Οι Έλληνες καταναλωτές στην πλειονότητά τους πλέον ψωνίζουν με κάρτες. Τηρουμένων των αναλογιών, είμαστε ευχαριστημένοι και ελπίζουμε να συνεχιστεί η κίνηση και στους επόμενους μήνες. Η Λευκή Νύχτα δίνει μια μεγάλη ανάσα στην τοπική αγορά και ελπίζουμε ότι φέτος θα είναι ακόμα καλύτερα.

Θεόδωρος Παπαθεοδωρίδης, Κατάστημα υποδημάτων Super Market Υποδημάτων, Shoe Center & κατάστημα ένδυσης Lifo
Υπάρχει μια μικρή πτώση στην αγορά, αλλά φυσιολογική λόγω των πολιτικών εξελίξεων και ίσως μικρότερη του αναμενομένου. Βέβαια και εμείς από την πλευρά μας κινηθήκαμε από νωρίς σε αρκετά μεγάλες εκπτώσεις. Ελπίζουμε ότι τον Αύγουστο η κατάσταση θα είναι ακόμα καλύτερη. Επίσης, πρέπει να βελτιωθεί άμεσα η κατάσταση με τον περιορισμό κεφαλαίων στις τράπεζες, γιατί αν συνεχιστούν οι έως τώρα περιορισμοί, σίγουρα θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα με τις εισαγωγές του εμπορεύματος από το Σεπτέμβριο και μετά.

Του Κώστα Γαζούλη