Οι Καλαματιανοί προσωπικοί σου «ταχυδρόμοι» στο Λονδίνο

Οι  Καλαματιανοί προσωπικοί σου «ταχυδρόμοι» στο Λονδίνο

Δύο φίλοι άφησαν την Αθήνα και μετακόμισαν στο Λονδίνο για να ξεκινήσουν τη Weengs, μία νέα startup εταιρεία που αναλαμβάνει την αποστολή αλληλογραφίας.
O Γρηγόρης Ζωντανός και ο Αλέξης Χριστοδούλου είναι δύο φίλοι, λίγο πριν τα 40, που γνωρίστηκαν στην Καλαμάτα πριν από περίπου δυόμισι χρόνια. Τότε έκαναν τα πρώτα τους βήματα στην με το Locish, ένα marketplace ταξιδιωτικών πληροφοριών. Όταν διαπίστωσαν πως η ιδέα τους είχε ανυπέρβλητα εμπόδια στην ανάπτυξή της, πήραν τη δύσκολη απόφαση, μπήκαν σε ένα αεροπλάνο και μετακόμισαν στο Λονδίνο, ξεκινώντας από το μηδέν .
«Η Weengs είναι μία υπηρεσία που αλλάζει τον τρόπο που στέλνουμε δέματα. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει κανείς πλέον για να στείλει ένα αντικείμενο σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, είναι να τραβήξει μια φωτογραφία του αντικειμένου με την εφαρμογή Weengs και να βάλει τη διεύθυνση που θέλει να αποσταλεί», μου εξηγεί ο Αλέξης. Μέσα σε 15′ ένας «άγγελος» της υπηρεσίας έρχεται και παραλαμβάνει το αντικείμενο απακετάριστο. Στη συνέχεια η εταιρεία το πακετάρει στην αποθήκη της, με δικά της υλικά και με επαγγελματικό τρόπο, και το ταχυδρομεί χρησιμοποιώντας την πιο οικονομική και αξιόπιστη επιλογή της αγοράς (π.χ. εθνικό ταχυδρομείο, DHL, UPS κλπ). «Είναι μια on-demand υπηρεσία», προσθέτει ο Γρηγόρης, «που απαλλάσσει τον κόσμο από την ταλαιπωρία του πακεταρίσματος και της ουράς στο ταχυδρομείο. Η εφαρμογή μας είναι διαθέσιμη δωρεάν στο App Store της Apple, και προς το παρόν η αποστολή δεμάτων γίνεται μόνο από το Λονδίνο, προς οπουδήποτε στον κόσμο».

Την ιδέα την εμπνεύστηκαν όταν χρησιμοποίησαν μία αντίστοιχη πλατφόρμα στις ΗΠΑ την περίοδο που έμεναν εκεί. Όπως λένε, τους άρεσε η εμπειρία και έτσι όταν πριν από έξι μήνες αποφάσισαν να ξεκινήσουν μια καινούρια εταιρεία στην Ευρώπη, την έβαλαν μπροστά. «Κάνοντας έρευνα σε υπάρχοντα επιχειρηματικά μοντέλα, ανακαλύψαμε ότι πέρα από το ότι είναι μια εξαιρετική υπηρεσία, έχει και πολλές προοπτικές επιχειρηματικά. Οπότε αποφασίσαμε να την ξεκινήσουμε στο Λονδίνο».

Για ποιο λόγο επιλέξατε το Λονδίνο και όχι την Αθήνα;
Στην απόφαση έπαιξε ρόλο κυρίως το ζήτημα του μεγέθους και της ωριμότητας της αγοράς που απευθύνεται η Weengs. Θέλαμε να ξεκινήσουμε σε μία αγορά με δυναμική και ώριμο ανταγωνισμό, ώστε να ξέρουμε πως ό,τι κάνουμε θα έχει συνέχεια. Στην Αθήνα μπορεί να ήταν πιο εύκολο να κάνουμε τα πρώτα βήματα, αλλά θα ήταν πολύ δύσκολο μετά να αναπαράγουμε την υπηρεσία σε αγορές του εξωτερικού που λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο. Αποφασίσαμε λοιπόν να πάρουμε τον δύσκολο, αλλά σωστό κατά τη γνώμη μας, δρόμο.

Τι σας διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό;
Η ευκολία. Στόχος της Weengs είναι να κάνει την αποστολή δέματος ασύλληπτα εύκολη. Συχνά έχουμε πελάτες που θέλουν να στείλουν ένα δώρο σε κάποιον αγαπημένο τους και το κρατάνε ξεχασμένο στο ράφι, επειδή δεν βρίσκουν χρόνο να αγοράσουν υλικά συσκευασίας, να το συσκευάσουν και να το πάνε στο ταχυδρομείο. Με τη Weengs δεν πιστεύουν ότι μπορεί να είναι τόσο απλό. Σε 15 λεπτά το αντικείμενο έχει φύγει από το σπίτι τους και έχει πάρει το δρόμο του προς τον παραλήπτη, χωρίς να κάνουν τίποτα.

Έχετε δεχθεί κάποιας μορφής χρηματοδότηση μέχρι στιγμής;
Από την πρώτη στιγμή πίστεψε σε αυτή την προσπάθεια ο Απόστολος Αποστολάκης, γνωστός στον χώρο των startups από τις δικές του επιχειρηματικές προσπάθειες (e-shop.gr, e-food.gr κλπ) καθώς και από την επενδυτική του δραστηριότητα. Μαζί με τον Θάνο Τριάντ, angel investor στη Silicon Valley, ο οποίος είχε επενδύσει και στην προηγούμενη startup μας, επένδυσαν 100.000 λίρες για το πρώτο στάδιο της υλοποίησης και προώθησης της Weengs.

Του Ανδρέα Γιαννόπουλου, από το «Πρώτο Θέμα»