Σε καφέ, ποτό και φαγητό αναζητούν διέξοδο οι Μεσσήνιοι που επιχειρούν


Περισσότερες από άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες οι άδειες για εστίαση

Μεγαλύτερη στροφή προς καταστήματα εστίασης φαίνεται ότι έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια οι Μεσσήνιοι που επιχειρούν, ευελπιστώντας ότι ο καφές, το ποτό και το φαγητό δίνουν πιο άμεσο κέρδος και είναι από τα είδη που ο Έλληνας μπορεί να μειώσει, αλλά δεν θα κόψει ούτε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Υγείας, η οποία γνωμοδοτεί για την έκδοση αδειών σε καταστήματα υψηλής επικινδυνότητας, όπως χαρακτηρίζονται τα καταστήματα εστίασης, τα δύο τελευταία χρόνια ο αριθμός παραμένει σταθερός, ενώ κυριαρχούν έναντι αδειών για άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, όπως κομμωτήρια, γυμναστήρια, κ.λπ.

Προτιμούν την εστίαση
Φέτος, από την αρχή του χρόνου μέχρι τώρα, η Διεύθυνση Υγείας ήλεγξε και γνωμοδότησε θετικά για την έκδοση αδειών σε 122 καταστήματα μαζικής εστίασης. Το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2014, τα ποσοστά είναι στα ίδια επίπεδα, με την υπηρεσία να γνωμοδοτεί για 123 καταστήματα μαζικής εστίασης στη Μεσσηνία. Ολόκληρο το 2014 εκδόθηκαν 201 θετικές γνωμοδοτήσεις για άδεια λειτουργίας καταστημάτων μαζικής εστίασης.
Το ενδιαφέρον για τα καταστήματα εστίασης, αποδεικνύεται και από τον αριθμό των αιτήσεων. Η Διεύθυνση Υγείας το 2014 δέχθηκε συνολικά 307 αιτήσεις για γνωμοδότηση καταστημάτων και επιχειρήσεων, ενώ το 2015 μέχρι τώρα έχει δεχθεί 173 αιτήσεις. Πάνω από τα 2/3 των αιτήσεων αφορούν καταστήματα εστίασης.

Απλούστευση διαδικασιών
Από τις αρχές του 2014, ξεκίνησε η εφαρμογή νέου νόμου που αφορά την απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών ίδρυσης και λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος λιανικής διάθεσης τροφίμων και ποτών και καταστημάτων παροχής υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Το κράτος αναγνώρισε ότι το ελληνικό σύστημα αδειοδοτήσεων στηρίζεται σε ένα πλέγμα απαιτήσεων υπερβολικής πολυπλοκότητας και αυστηρότητας και έτσι προχώρησε σε απλούστευση των διαδικασιών. Πλέον, γνωμοδότηση από τη Διεύθυνση Υγείας, απαιτείται μόνο για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στην κατηγορία υψηλής επικινδυνότητας (μαζικής εστίασης).
Μέχρι το 2013, η Διεύθυνση Υγείας γνωμοδοτούσε και για άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες και η σύγκριση των στοιχείων αυτών με το 2014 και το 2015 αποδεικνύει και πάλι ότι ο Μεσσήνιος που επιχειρεί, επιλέγει αντικείμενο που αφορά την εστίαση.
Ειδικότερα, ολόκληρο το 2013, γενικά, οι γνωμοδοτήσεις για άδειες λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων ήταν συνολικά 260, όταν όπως προαναφέραμε το 2014 μόνο για άδειες λειτουργίας εστίασης ήταν 201.

της Βίκυς Βετουλάκη