Τι δεν άρεσε στους νεαρούς ομογενείς στην Καλαμάτα


Επίσκεψη στο κλείσιμο του Θερινού Σχολείου Ομογενών, πραγματοποίησε την Παρασκευή 7 Αυγούστου το Γραφείο Υποψηφιότητας KALAMATA:21. Ο εκτελεστικός διευθυντής του Γραφείου Υποψηφιότητας, Έκτωρας Τσατσούλης, μίλησε στους μαθητές για την υποψηφιότητα της Καλαμάτας ως Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και τις δυνατότητες που υπάρχουν με την ανάδειξη της τόσο στη βελτίωση της προσβασιμότητας στις πολιτιστικές εκδηλώσεις όσο και στις ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης.  Επίσης, ανέφερε πρακτικούς τρόπους με τους οποίους οι μαθητές θα μπορούσαν να συνδράμουν στην προσπάθεια της Καλαμάτας να γίνει Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα ως πρεσβευτές της ιδέας, όταν γυρίσουν στις πόλεις τους.
Οι μαθητές ρωτήθηκαν τι τους άρεσε στην Καλαμάτα, τι δεν τους άρεσε και γιατί πιστεύουν ότι θα μπορούσε η πόλη να αναδειχθεί σε Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Ανάμεσα στα θετικά της Καλαμάτας κυριαρχούν τα στοιχεία της φιλοξενίας, του ωραίου και μοναδικού τοπίου και του γευστικού φαγητού. Ανάμεσα σε όσα δεν τους άρεσαν κυριαρχούσαν τα σχόλια για τα ωράρια των καταστημάτων και των λεωφορείων ΚΤΕΛ, η πρόσβαση στις τράπεζες εν καιρώ capital control, τα γκράφιτι, τα ταξί τα οποία προσπαθούν να τους ξεγελάσουν, η έλλειψη ρέστων και τα ακριβά ποτά. Ακόμα, αρκετοί ανέφεραν ότι ο τρόπος εξυπηρέτησης στα μαγαζιά πρέπει να βελτιωθεί, καθώς μερικές φορές ήταν αργοί και προσβλητικοί, ενώ, θεωρούν ότι η τεχνολογία και η ανακύκλωση πρέπει να προχωρήσουν ακόμα περισσότερο.
Παρά τα αρνητικά στοιχεία, θεωρούν ότι η Καλαμάτα είναι μία πόλη που έχει αρκετά πολιτισμικά στοιχεία για να γίνει Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα, ιδιαίτερα αν βελτιώσει και τα κακώς κείμενα. «Η Καλαμάτα είναι σε περίοπτη θέση στην ελληνική ιστορία και κουλτούρα» είπε ο Μιχάλης,  ενώ ο Αλέξανδρος σχολίασε: «Πιστεύω ότι οι Καλαματιανοί είναι αρκετά φιλόξενοι και έχουν πιθανότητα να γίνουν Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Χρειάζεται να είναι όλη η πόλη κοντά σε αυτή την προσπάθεια». «Η Καλαμάτα είναι ένα μαγευτικό μέρος με τόσα πολλά να προσφέρει. Οι παραλίες, το φαγητό και οι άνθρωποι κάνουν τις στιγμές μοναδικές. Έχει τον τέλειο συνδυασμό ιστορίας και μοντέρνων στοιχείων.» είπε η Χριστίνα, ενώ, η Γεωργία παρατήρησε πως «είναι ο τέλειος συνδυασμός αστικής πόλης και ζωής σε μικρή επαρχιακή πόλη. Αντιπροσωπεύει πολύ καλά όλη την ελληνική κουλτούρα. Ωραία τοπία και μεγάλη ιστορία». Η Στεφανία από την πλευρά της συμπλήρωσε: «Η Καλαμάτα έχει πολλά να προσφέρει σε σχέση με τον πολιτισμό και την προώθηση της ελληνικής κληρονομιάς. Το τοπίο εδώ είναι πανέμορφο και η Καλαμάτα βρίσκεται κοντά σε πολλά άλλα σημαντικά μνημεία.»
Ο Din είπε ότι «η Καλαμάτα είναι ένα όμορφο μέρος που θα κάνει την Ευρώπη περήφανη. Είναι γεμάτη ιστορία», ενώ, ο Δημήτρης είπε: «Η Καλαμάτα συλλαμβάνει τον ορισμό του ελληνικού πολιτισμού: γέννηση της επανάσταση, ομορφιά, φιλόξενη πόλη με ευκαιρίες οικονομικής ανάπτυξης».