Έντονη ανησυχία των εμπόρων της Καλαμάτας για το «αύριο»

Έντονη ανησυχία των εμπόρων της Καλαμάτας για το «αύριο»

Έκδηλη είναι η ανησυχία του εμπορικού κόσμου της Καλαμάτας για το τι θα σημάνει για τον κλάδο, η επομένη της εκλογικής αναμέτρησης στις 20 Σεπτεμβρίου. Όπως ανέφερε στο «Θ» η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λίλιαν  Ψηλάκη, ανησυχεί για το πώς θα κινηθεί η αγορά με τις τόσες υποχρεώσεις που «τρέχουν», πώς θα αναπληρωθούν τα χρήματα που χάθηκαν μετά τον έλεγχο κεφαλαίων καθώς και το αν θα υπάρξει βελτίωση της κατάστασης, καθώς, καθημερινά σφίγγει κι άλλο το ζωνάρι.
Την  αγωνία της αυτή ως εκπρόσωπος του κλάδου, κατέγραψε σε σχετικό υπόμνημα, που θα παραδοθεί στους εκπροσώπους κομμάτων που θα βρεθούν στην Καλαμάτα και το υπόμνημα αυτό έρχεται ως συνέχεια εκείνου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας.
 
Το υπόμνημα
Η κα Ψηλάκη εκφράζει «την έντονη δυσαρέσκεια απέναντι στα νέα μέτρα, καθώς και τους φόβους ότι θα καταργηθεί η κυριακάτικη αργία, καθώς η ελληνική αγορά είναι αυτή που δέχεται τα ‘απόνερα’ της τελικής συμφωνίας και οι μικρές επιχειρήσεις βρέθηκαν στο ‘μάτι του κυκλώνα’.
Δυστυχώς, για άλλη μία φορά ο ιδιωτικός τομέας καλείται να επωμιστεί το βάρος των δυσβάσταχτων μέτρων.
Η φοροεπιδρομή στο πλαίσιο των μνημονίων έχει ‘στεγνώσει’ την αγορά και σε συνδυασμό με τη δυσλειτουργία των τραπεζών έχει φέρει τους Έλληνες εμπόρους σε απελπισία.
Τίθεται εύλογα το ερώτημα: Οδεύουμε στον αφανισμό της μικρής επιχείρησης; Αυτό επιδιώκουμε να πετύχουμε για τους μικρούς ελεύθερους επαγγελματίες;
Η μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων λόγω της τραπεζικής δυσλειτουργίας , αλλά και η έλλειψη ρευστότητας που έχει  κατέλθει στο 50%, συνιστούν τάσεις μη αναστρέψιμες.
Η αγωνία του εμπορικού κόσμου εστιάζεται σήμερα στο αν θα υπάρξει τέλος στην ύφεση, προτού επέλθει το τέλος της επιχειρηματικότητας. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να αποκτήσουμε μέτρα ωφέλιμα για την επιβίωση του εμπορικού κόσμου.
Πιο συγκεκριμένα:
-Την άμεση επαναλειτουργία του τραπεζικού συστήματος για τις εισαγωγές- εξαγωγές των επιχειρήσεων.
-Αναπτυξιακά προγράμματα που θα ωφελήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
-Πρόγραμμα των τραπεζών να υπάρξει κεφάλαιο κίνησης των επιχειρήσεων
-Να υπάρξει μέριμνα για τη μείωση του μισθώματος των επιχειρήσεων είτε προς ιδιώτες είτε προς το κράτος, με τον ίδιο τρόπο που έγινε η μείωση κατά 20% των μισθωμάτων του κρατικού φορέα προς ιδιώτες
-Να παταχθεί η παραοικονομία και το παρεμπόριο.
Το οικονομικό σύστημα της Ελλάδας εξαρτάται από τις μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις σε τεράστιο βαθμό. Αυτές αποτελούν την καρδιά της οικονομίας, γι’ αυτό δε, πρέπει να βάλουμε τέλος στο αποτυχημένο πρόγραμμα της λιτότητας που έχει γονατίσει τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας και δεν επιτρέπει να έλθουν νέες επενδύσεις.
Πρέπει να υπάρξει σταδιακή βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος μέσα από την άμεση ύπαρξη αναπτυξιακών και τεχνικών σχεδιασμών και όχι μέσα από τον καταιγισμό εξοντωτικών μεταρρυθμίσεων» και καταλήγει εκφράζοντας «την κραυγή απελπισίας του εμπορικού κόσμου για να μπορέσει να βγει από την εντατική, όπου βρίσκεται τον τελευταίο καιρό». 

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου