Ανατροπές από τις αποχωρήσεις Πετράκου- Ψαρρέα στο ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας


Οι εσωκομματικοί εμφύλιοι στο χώρο της Αριστεράς είναι ένα τραύμα στο σώμα της, εδώ και δεκαετίες, το οποίο, όπως φαίνεται δεν θέλει να επουλωθεί. Ομάδες και φράξιες με οδηγό και μοναδική αλήθεια τον δικό τους “πολιτικό αφορισμό”, δεν διστάζουν να πληγώνουν το συγκεκριμένο πολιτικό χώρο.
Τελευταίο παράδειγμα, η δημιουργία της “Λαϊκής Ενότητας” του Παναγιώτη Λαφαζάνη, στην οποία προσχώρησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δεν υποστηρίζουν το 3ο Μνημόνιο.
Στη Μεσσηνία το πρόβλημα που δημιουργείται με τη συγκεκριμένη κίνηση δεν είναι αμελητέο, αφού, από την κυβερνώσα κοινοβουλευτική ομάδα αποχώρησαν ο πρώτος και η τρίτη σε αριθμό σταυρών βουλευτής και βουλεύτρια.
 Ο λόγος για τον Θανάση Πετράκο και την Έλενα Ψαρρέα. Αποτέλεσμα της κίνησης αυτής είναι ο κορμός του κόμματος στο Νομό να υποστεί ένα πολιτικό σοκ, το οποίο είναι ακόμα αχαρτογράφητο πόσο μπορεί να κοστίσει πολιτικά στο κυβερνών κόμμα.
Το σίγουρο είναι βέβαια ότι οι δύο αποχωρήσαντες θα αντικατασταθούν με ονόματα εξίσου ικανά, ενώ, ενδέχεται να υπάρξει κι ένα γενικότερο “λίφτινγκ” στο ψηφοδέλτιο του κόμματος σε σχέση με τη σύνθεση που είχε στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.
Σε κάθε περίπτωση, ερμηνεύοντας την κίνηση του Πρωθυπουργού να προκηρύξει εκλογές θα λέγαμε ότι παρά τα όσα αντίθετα γράφονται για την απόφαση, αυτή δεν είναι απλώς η πιο τίμια πολιτική απόφαση που μπορούσε ο ίδιος να λάβει, αλλά και η πιο τίμια πράξη κάθαρσης που έχει υπάρξει εδώ και πολύ καιρό από κυβέρνηση σε αυτό τον τόπο.
Ο λόγος γι αυτό είναι απόλυτα ξεκάθαρος: αυτή τη φορά, για πρώτη φορά, η προσφυγή στις κάλπες θα γίνει χωρίς παραμύθια της Χαλιμάς και οι πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν όχι επί ρητορείας και φαντασιώσεων, αλλά μίας τελεσίδικα διαμορφωμένης πραγματικότητας.
Τέλος, όσο για εκείνους που ανησυχούν για τη βλάβη των εκλογών στην οικονομία, κάνουν, ειδικά αυτή τη φορά, μεγάλο λάθος: βλάβη, αληθινή και ανεπανόρθωτη, γεννούν τα ψέματα στα οποία τόσο πολύ μέχρι σήμερα έχουν άπαντες βολευτεί. Όχι η αλήθεια, η οποία φέρνει την κάθαρση και εγκαινιάζει στον τόπο μία νέα εποχή.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη