Αντιδράσεις για την αύξηση των διδάκτρων στις σχολές τις “Φάρις”

Αντιδράσεις για την αύξηση των διδάκτρων στις σχολές τις “Φάρις”

Αλλαγή προς το χειρότερο
της οικονομικής της πολιτικής

Σε απολογισμό των πολιτιστικών δραστηριοτήτων του Δήμου Καλαμάτας και της «Φάρις» για την περίοδο του καλοκαιριού προχώρησε τις προηγούμενες ημέρες ο πρόεδρος της επιχείρησης, Θανάσης Ηλιόπουλος.
Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, παρά τις οικονομικές δυσκολίες έγινε ένας μεγάλος αριθμός καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, που πρέπει να ικανοποίησε τόσο τους δημότες όσο και τους επισκέπτες της πόλης.
Επίσης, ο κ. Ηλιόπουλος ανέφερε ότι άρχισαν χθες οι εγγραφές στις Καλλιτεχνικές Σχολές της Κ.Ε. «Φάρις.
Σε ό,τι αφορά τώρα αυτές (Δημοτικό Ωδείο, Σχολή Χορού και Εικαστικό Σχολείο), παρά τα αιτήματα που είχαν διατυπωθεί το τελευταίο διάστημα για μείωση των διδάκτρων, το Διοικητικό Συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρίαση προχώρησε σ’ έναν περαιτέρω εξορθολογισμό, ο οποίος, όμως, δεν είναι στη λογική του παραπάνω αιτήματος. Η απόφαση που ελήφθη είναι ότι οι εκπτώσεις που προσφέρονται θα έχουν ως βασικό κριτήριο το εισόδημα των γονέων.
Σύμφωνα με την εισήγηση και απόφαση, την έκπτωση του 50% για άτομα με ειδικές ανάγκες θα δικαιούνται στο εξής μόνο οι οικογένειες με ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ. Αντίστοιχα την έκπτωση του 20% για κάθε παιδί πολύτεκνων οικογενειών και για κάθε παιδί μονογονεϊκής οικογένειας θα δικαιούνται στο εξής μόνο οι οικογένειες με ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ και 15.000 ευρώ αντίστοιχα.
Τέλος, την έκπτωση του 15% για κάθε παιδί τρίτεκνης οικογένειας θα δικαιούνται στο εξής μόνο οι οικογένειες με ετήσιο εισόδημα έως 17.000 ευρώ.
Σχολιάζοντας ο πρόεδρος της “Φάρις” την απόφαση είπε ότι έγινε το καλύτερο δυνατό στη δεδομένη οικονομική συγκυρία, καθώς οι επιχορηγήσεις από υπουργείο Πολιτισμού έχουν μειωθεί δραματικά. Πρόσθεσε, δε, ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τα απλήρωτα δίδακτρα, τα οποία προσεγγίζουν τα 30.000 ευρώ.
Προκειμένου να ελεγχθεί αυτή η κατάσταση, αποφασίστηκε να διακόπτεται η φοίτηση εκείνων που έχουν αφήσει απλήρωτους πάνω από δύο μήνες.
Πάντως, ο πρόεδρος της «Φάρις» αρνήθηκε πρόταση να στέλνονται οι οφειλές στην εφορία, ώστε να δεσμεύονται από το δημόσιο ταμείο τα ποσά.
Η απόφαση για την οικονομική πολιτική της Κοινωφελούς Επιχείρησης δεν πέρασε ασχολίαστη από μερίδα των συμβούλων του Διοικητικού Συμβουλίου. Ο Τάσος Πολυχρονόπουλος, από τη μείζονα μειοψηφία, τόνισε ότι αντί η επιχείρηση να προχωρήσει σε περιστολή του κόστους δαπάνης, με την πολιτική που αποφάσισε θα επιδεινώσει περισσότερο το πρόβλημα, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι σπουδαστές να μην μπορούν να παρακολουθήσουν τις σχολές. Μοιραία με αυτήν πρακτική η “Φάρις” θα αιμορραγεί, κι αυτό να επιδεινώσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων των Σπουδαστών της «Φάρις», Αλέξανδρος Μπουφέας, τόνισε ότι τα εισοδηματικά κριτήρια είναι χαμηλά και τελικά οι περισσότερες από τις οικογένειες των συγκεκριμένων κατηγοριών θα αναγκαστούν να πληρώνουν από φέτος υψηλότερα δίδακτρα, ανάμεσά τους και η δική του.
Ο δε επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Συμμαχίας», Μιχάλης Αντωνόπουλος, τόνισε ότι είναι αυθαίρετο να ορίζει η διοίκηση της «Φάρις» διαφορετικό ποσοστό έκπτωσης.

του Αντώνη Πετρόγιαννη