Βαγγ. Αποστόλου: «Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κάνει σκληρή διαπραγμάτευση»


Αφού ζήτησε συγγνώμη για τις υποσχέσεις του Γενάρη

Ζητώντας συγγνώμη και από το Μεσσηνιακό λαό που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε όσα υποσχέθηκε το Γενάρη, έκλεισε τη χθεσινή του επίσκεψη στην Καλαμάτα ο πρ. Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας στη συνέχεια στα Φιλιατρά για τα αγροτικά ζητήματα.
Ο κ. Αποστόλου, κάλεσε τον κόσμο να στηρίξει σε αυτές τις εκλογές το ΣΥΡΙΖΑ και να του δώσει αυτοδυναμία, καθώς, όπως τόνισε, υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες η χώρα χρειάζεται δυνατή κυβέρνηση «που θα έχει τα κότσια να κάνει διαπραγμάτευση και ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει συνεχώς σκληρή διαπραγμάτευση».

Για εκλογές
Ο κ. Αποστόλου, ολοκληρώνοντας χθες το μεσημέρι περιοδεία του στη Λακωνία, έφθασε στη Μεσσηνία, όπου είχε επαφές με στελέχη του κόμματος.
Σε συνέντευξη Τύπου, το απόγευμα επικεντρώθηκε κυρίως στα αγροτικά ζητήματα.
Αφού τον προσφώνησε ο γραμματέας του κόμματος στη Μεσσηνία Σπύρος Μωρακέας, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη της υπαίθρου και την ενίσχυση των αγροτών, ο κ. Αποστόλου απάντησε στο ερώτημα γιατί έπρεπε να γίνουν εκλογές.
Υπογράμμισε ότι από τη στιγμή που μια κυβέρνηση στερείται της δημοκρατικής νομιμοποίησης, κάνοντας αναφορά στους 30 πρώην συντρόφους τους, όπως είπε χαρακτηριστικά, οι εκλογές είναι μονόδρομος. Συμπλήρωσε, ότι άλλος ένας λόγος ήταν η διευκρίνιση από την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν θα στηρίξει άλλο την Κυβέρνηση.
«Δεν κάναμε αυτά που υποσχεθήκαμε το Γενάρη, γιατί βρεθήκαμε μπροστά σε μια συμφωνία μονόδρομο. Οφείλουμε όχι μόνο να ζητήσουμε συγγνώμη από το λαό που δεν τα κάναμε, αλλά να πάρουμε νέα λαϊκή εντολή νομιμοποίησης για να προχωρήσουμε μπροστά», πρόσθεσε.
Ο πρ. Αναπληρωτής Υπουργός, αναφέρθηκε επίσης στη νύχτα της 12ης Ιουλίου και στη 17ωρη διαπραγμάτευση του Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας κάποια στιγμή ότι η εναλλακτική λύση των πρώην συντρόφων τους, ήταν το Grexit του Σόιμπλε. Παρατήρησε ότι το δίλλημα ήταν άτακτη χρεοκοπία ή επώδυνη λύση, αλλά με τη χώρα όρθια. Μάλιστα είπε, ότι υπάρχει και κέρδος, αφού τον Οκτώβριο για πρώτη φορά θα συζητηθεί η απομείωση του χρέους.

Αγροτικά
Σε ότι αφορά τα αγροτικά, κάνοντας ειδική αναφορά είπε ότι ένας λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε συμφωνία είναι γιατί πάνω από το 55% του εισοδήματος των αγροτών προέρχεται από κοινοτικές επιδοτήσεις. Επίσης, 800-900 εκατομμύρια το χρόνο είναι ευρωπαϊκά επενδυτικά προγράμματα για τους αγρότες.
«Δε ήταν λοιπόν δυνατόν να διακινδυνέψουμε ένα πακέτο 3,5 δισεκατομμυρίων», τόνισε χαρακτηριστικά.
Σε ότι αφορά την επιβολή ΦΠΑ, είπε ότι πράγματι το 23% είναι επιβάρυνση, η οποία όμως ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να επιστρέφεται στον αγρότη. Διευκρίνισε ότι ο αγρότης θα τηρήσει βιβλία εσόδων – εξόδων, όμως έτσι θα καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή. Εξήγησε ότι το ετήσιο παραγόμενο αγροτικό προϊόν που δηλώνεται είναι 3,8 δις, ενώ το κράτος είναι σίγουρο πως το νούμερο αυτό είναι τριπλάσιο.
«Θα πληρώνει ο αγρότης το ΦΠΑ, αλλά θα το εισπράττει από το τιμολόγιο που θα εκδίδει. Θα υπάρχει όμως μεγάλο δημοσιονομικό όφελος», σημείωσε ο κ. Αποστόλου, αλλά παραδέχτηκε ότι το ΦΠΑ αυτό θα καταλήγει να βγαίνει τελικά από την τσέπη του καταναλωτή. Επίσης, συμπλήρωσε ότι με αυτό τον τρόπο ο αγρότης αποκτά επιχειρηματική δραστηριότητα και έτσι θα υπολογίζονται οι αποσβέσεις του, το κόστος παραγωγής, ακόμα και η απασχόλησή του.
Κλείνοντας, κάλεσε τους Μεσσήνιους να δώσουν στο ΣΥΡΙΖΑ τη δυνατότητα να κάνει όσα είχε σχεδιάσει το Γενάρη και τον εμπόδισαν, ενώ διευκρίνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συζητά για επανάληψη εκλογών και πως, σε περίπτωση που δεν έχει αυτοδυναμία, ως πρώτο κόμμα στις εκλογές θα υπηρετήσει την εντολή και θα σχηματίσει κυβέρνηση.
Η Μεσσήνια βουλευτής Γιώτα Κοζομπόλη – Αμανατίδου τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα που έχει συγκεκριμένο σχέδιο διακυβέρνησης, ενώ ο συνάδελφός της Πέτρος Κωνσταντινέας κάλεσε τον κόσμο να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ γιατί από τη μια παλεύει τη διαφθορά και από την άλλη το σχέδιο Σόιμπλε να δίνει λεφτά στην Ελλάδα για ανθρωπιστική κρίση.

της Βίκυς Βετουλάκη