Γαργαλιάνοι – Ρωμανού: Στο δρόμο, ξανά, χθες οι δικαιούχοι αποζημιώσεων…

Γαργαλιάνοι – Ρωμανού: Στο δρόμο, ξανά, χθες οι δικαιούχοι αποζημιώσεων…

Σε συμβολική κινητοποίηση διαμαρτυρίας, για δεύτερη φορά μέσα σε δύο εβδομάδες, προχώρησαν χθες το πρωί δικαιούχοι αποζημιώσεων που δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ, στο δρόμο Γαργαλιάνοι – Ρωμανού, απαιτώντας τα χρήματα των απαλλοτριώσεων!
Οι δικαιούχοι αποζημιώσεων με αγροτικά μηχανήματα και οχήματα και με τη φυσική τους, μαζική, παρουσία, απέκλεισαν το δρόμο και σταμάτησαν τις εργασίες ολοκλήρωσης, στο εργοτάξιο της αναδόχου εταιρείας.
Η χθεσινή συμβολική τους διαμαρτυρία, όπως και η προηγούμενη στις 24 Αυγούστου, θα ενταθούν το προσεχές διάστημα, καθώς, όπως αναφέρουν, έχει εξαντληθεί κάθε όριο ανοχής και αντοχής τους απέναντι στο διαρκή εμπαιγμό που υφίστανται στο πολύ σοβαρό θέμα της καταβολής των αποζημιώσεων που δικαιούνται, ενώ από την Περιφέρεια Πελοποννήσου ακούν μόνο λόγια, διαβεβαιώσεις, δεσμεύσεις και υποσχέσεις. Όλοι, δε, οι χρόνοι που η ίδια η Περιφέρεια, ο ίδιος ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης και η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου έθεταν, έχουν εκπνεύσει!
Θυμίζουμε πως, όπως έχουμε γράψει στο «Θ», σε σύσκεψη που συγκάλεσαν στις 16 Μαΐου οι πληρεξούσιοι δικηγόροι των δικαιούχων που δεν τους έχει καταβληθεί ούτε ευρώ ως αποζημίωση, Βάσω Μαρίνη και Τρύφωνας Λαμπούσης, ο περιφερειάρχης δεσμεύτηκε ότι υπάρχουν εξασφαλισμένα και διαθέσιμα 8.000.000 ευρώ για όλες τις αποζημιώσεις, 2,5 εκ. για το υπόλοιπο 40% όσων έχουν ήδη λάβει μέρος της αποζημίωσης και 5,5 εκ. ευρώ για τους 130, που θα καταβληθούν μέχρι τα τέλη του Ιουνίου, με τους δικαιούχους να τονίζουν πως, εάν δεν υλοποιηθεί η δέσμευσή του, θα βγουν με τα τρακτέρ στο δρόμο και το έργο δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί ποτέ.
Τα τέλη Ιουνίου έγιναν τέλη Ιουλίου, τελείωσε και ο Αύγουστος, αλλά μάταια οι δικαιούχοι ανέμεναν την υλοποίηση της δέσμευσης για καταβολή των αποζημιώσεων. Μάλιστα, στις 24 Αυγούστου που προχώρησαν σε μια πρώτη συμβολική διαμαρτυρία, από την Περιφέρεια τους διαβεβαίωσαν ότι μέσα σε δέκα μέρες τα χρήματα θα έχουν καταβληθεί, όπως μετέφερε στους δικαιούχους η τοπική σύμβουλος της Δ.Κ. Γαργαλιάνων, Διονυσία Νικολοπούλου, που είχε συνάντηση με τους αντιπεριφερειάρχες, Ντίνα Νικολάκου και Περικλή Μαντά.
Οι δέκα μέρες πέρασαν, αλλά αποζημιώσεις δεν καταβλήθηκαν και έχει αρχίσει ένα «γαϊτανάκι» διαρροών για το ποιος φταίει και εάν έχει ευθύνες η Περιφερειακή Αρχή ή η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ή κάποια άλλη Αρχή και υπηρεσία.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες οι δικαιούχοι με την αντιπεριφερειάρχη Ντίνα Νικολάκου, τους είπε ότι εντός της ημέρας θα υπάρχουν εξελίξεις και θα έχει να τους πει νεώτερα για το θέμα της καταβολής των αποζημιώσεων.
Οι δικαιούχοι τονίζουν προς πάσα κατεύθυνση ότι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και θα εντείνουν τις διαμαρτυρίες τους μέχρις ότου δικαιωθεί το αίτημα τους. Σε κάθε διαφορετική περίπτωση, θα χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο και θα προβούν σε ενέργειες  – που και οι ίδιοι, πραγματικά, δε θέλουν –, εμποδίζοντας και διακόπτοντας τις εργασίες ολοκλήρωσης του δρόμου, ως ύστατο μέτρο πίεσης για τη δικαίωση του αιτήματός τους, το οποίο πηγάζει από δικαστικές αποφάσεις και είναι νόμιμο.
Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της χθεσινής κινητοποίησης διακριτική ήταν η παρουσία αστυνομικών υπαλλήλων του Α.Τ. Γαργαλιάνων, που εκλήθησαν στο σημείο από τον επιτόπιο μηχανικό της αναδόχου εταιρείας.
Στο σημείο της κινητοποίησης βρέθηκε και ο πρόεδρος του Δ.Σ. Τριφυλίας, Γιάννης Καλκαβούρας.
Σε δηλώσεις του, εκ μέρους των δικαιούχων αποζημιώσεων, ο Γιώργος Πολυχρόνης επισήμανε: «Δεν έχουμε πρόσθεση να εγκαταλείψουμε τις προσπάθειές μας μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημά μας, που είναι η καταβολή των αποζημιώσεων. Καλούμε την Περιφέρεια, τα πολιτικά κόμματα – εν όψει εκλογών – όχι να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους, αλλά να πιέσουν τόσο την Περιφέρεια Πελοποννήσου όσο και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση να δοθεί τέλος στο πρόβλημά μας. Οι προσπάθειές μας θα συνεχιστούν. Δεν έχουμε πρόβλημα με τον εργολάβο και με τους εργαζόμενους στο εργοτάξιο. Συμβολικά σήμερα (σ.σ. χθες), για μία ώρα, συμφωνήσαμε να εμποδίσουμε τις εργασίες στην κατασκευή του δρόμου. Θα επακολουθήσουν κι άλλες ενέργειες μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας».