Ερωτήματα από τη μειοψηφία του Δήμου Μεσσήνης για το δρόμο Καλαμάτα – Ριζόμυλος

Ερωτήματα από τη μειοψηφία του Δήμου Μεσσήνης για το δρόμο Καλαμάτα – Ριζόμυλος

Σωρεία ερωτημάτων σχετικά με τις πολλές ανακοινώσεις το τελευταίο διάστημα για το δρόμο Καλαμάτα – Ριζόμυλος απηύθυνε το βράδυ της Δευτέρας, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Στάθης Αναστασόπουλος.
Απόντος του δημάρχου λόγω επείγοντος θέματος, απαντήσεις έδωσε ο αντιδήμαρχος Ν. Ξαρχάκος, ενώ ο κ. Αναστασόπουλος προχώρησε χθες και στη δημοσιοποίηση των ερωτημάτων που υπέβαλε.
Αφού παρουσίασε τις ανακοινώσεις που έχουν προηγηθεί, κυρίως από πλευράς του δημάρχου Καλαμάτας Π. Νίκα, περί του έργου, του κ. Τσώνη πως δεν υπάρχει ολοκληρωμένη και θεωρημένη μελέτη, αλλά και της θεματικής αντιπεριφειάρχου Ντίνας Νικολάκου για υλοποίηση του έργου μέσω προγράμματος του νέου ΕΣΠΑ και όχι ΣΔΙΤ, πρόσθεσε ότι συμφωνεί με αυτή την άποψη. Επίσης, επικρότησε την πρωτοβουλία της Περιφέρειας για εκπόνηση μελέτης βελτίωσης της υφιστάμενης οδού Ασπρόχωμα – Μεσσήνη – Πύλος, με βελτιώσεις σε όλο το μήκος του εν λόγω άξονα, συμπεριλαμβανομένης της γέφυρας Παμίσου.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του, «μετά την ανωτέρω καταιγίδα ανακοινώσεων, κυρίως από το δήμαρχο Καλαμάτας, οφείλουμε να θέσουμε τα παρακάτω ερωτήματα στον κ. δήμαρχο Μεσσήνης, με απώτερο στόχο την ενημέρωση των δημοτών μας για τις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής, σχετικά με τη διαδικασία υλοποίησης του συγκεκριμένου σημαντικού οδικού άξονα του νομού, που σημειωτέον διέρχεται από το Δήμο Μεσσήνης σε ποσοστό άνω του 70%.
-Ποια η άποψη του δημάρχου για την υλοποίηση του έργου μέσω προγράμματος ΣΔΙΤ που πιθανόν συνεπάγεται αλλαγή των γεωμετρικών χαρακτηριστικών του δρόμου και ίσως την επιβολή διοδίων;
-Ο δήμαρχος Καλαμάτας εξέφρασε την άποψη ότι ο δήμαρχος Μεσσήνης είναι σύμφωνος με τις εξαγγελίες του. Είναι αληθές αυτό; Και σε τι ακριβώς συμφωνεί με το δήμαρχο Καλαμάτας ο κ. Τσώνης;
-Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί ο Δήμος Μεσσήνης, ώστε να ενημερωθεί από το αρμόδιο υπουργείο για τη μελετητική πορεία του έργου και αν τελικά διασφαλίζεται η τήρηση των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου για τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά του δρόμου; Έχει πραγματοποιηθεί συνάντηση του δημάρχου με τους αρμόδιους γενικούς γραμματείς και υπουργούς για να συζητηθεί το θέμα του δρόμου και ποιες είναι οι εξελίξεις;
-Πρέπει οι δημότες, ιδιαίτερα των Δήμων Μεσσήνης και Πύλου – Νέστορος, να επιβαρυνθούν με το κόστος ενός τόσο μεγάλου έργου, εφόσον επιλεγεί η υλοποίησή του μέσω ΣΔΙΤ;
-Μήπως, τελικά, έχει αναθέσει ο κ. Τσώνης την προώθηση των θεμάτων του Δήμου Μεσσήνης στο δήμαρχο Καλαμάτας ή τελικά ισχύει η εκτίμηση τοπικού ηλεκτρονικού μέσου ενημέρωσης που αναφέρει ότι έχει δημιουργηθεί στο ευρύ κοινό η αίσθηση ότι ο Δήμος Μεσσήνης έχει συμβιβαστεί με το ρόλο του “κομπάρσου” σε αυτό το θέμα;»
Αντίστοιχα ερωτήματα έθεσε και ο τέως δημοτικός σύμβουλος Ν. Τζώρτζης, ο οποίος συμμετείχε σε όλες τις συνεδριάσεις του Δ.Σ. Μεσσήνης κατά τις οποίες είχε αποφασιστεί η τροποποίηση της αρχικής μελέτης, που προέβλεπε την κατασκευή κλειστού αυτοκινητόδρομου στο συγκεκριμένο τμήμα.
Από την πλευρά του, σύμφωνα με όσα πληροφορηθήκαμε, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νικ. Ξαρχάκος απάντησε πως το θέμα παρακολουθείται από το Δήμο Μεσσήνης, δήλωσε πως «δε μας ενδιαφέρουν οι τοποθετήσεις του κ. Νίκα», καθώς και το ότι η μελέτη δεν έχει ολοκληρωθεί.