Παύθηκε από τα καθήκοντά του υπάλληλος του Δήμου Μεσσήνης

Παύθηκε από τα καθήκοντά του υπάλληλος του Δήμου Μεσσήνης

Παρελθόν από τη δύναμη του προσωπικού του Δήμου Μεσσήνης, αποτελεί από τις 31 Ιουλίου 2015, οπότε και δημοσιεύθηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως η απόλυσή του, μόνιμος υπάλληλος του Δήμου, στον οποίο επιβλήθηκε η πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης.
Για τους παροικούντες στην Ιερουσαλήμ, η συγκεκριμένη εξέλιξη ήταν αναμενόμενη για τον εν λόγω υπάλληλο, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για τα πειθαρχικά παραπτώματα της παράβασης καθήκοντος και της ατελούς ή μη έγκαιρης εκπλήρωσης του καθήκοντος, καθώς έτσι τελεσιδίκησε μια υπόθεση που ξεκίνησε να ερευνάται από το 2011, με απόφαση του τότε δημάρχου Μεσσήνης Στ. Αναστασόπουλου, που αφορά το διάστημα από το 1999 έως το 2010.
Είναι η υπόθεση του εισπράκτορα των λογαριασμών ύδρευσης του τέως Δήμου Βουφράδος, που την είχε δημοσιοποιήσει τότε το «Θ.», μετά από διατύπωση παραπόνων από κατοίκους της σημερινής Δημοτικής Ενότητας Βουφράδος, πως με τη λειτουργία του «Καλλικράτη» κλήθηκαν να πληρώσουν λογαριασμούς ύδρευσης που είχαν ξαναπληρώσει στο παρελθόν.
 
Ιστορικό της υπόθεσης
Για να διερευνηθεί η υπόθεση, ο τότε δήμαρχος Μεσσήνης είχε διατάξει τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, καθώς υπήρχαν προφορικές και έγγραφες διαμαρτυρίες δημοτών για εξοφλημένους λογαριασμούς τελών ύδρευσης, τα ποσά των οποίων φαίνονταν ανεξόφλητα στους βεβαιωτικούς καταλόγους.
Σύμφωνα με τα  όσα στάθηκε δυνατόν να πληροφορηθούμε, κατατέθηκαν 85 αιτήσεις με ανάλογες αποδείξεις συνολικού ύψους 6.323,20 ευρώ, 169 αιτήσεις με υπεύθυνες δηλώσεις χωρίς παραστατικά, συνολικού ύψους 9.690,58 ευρώ και 95 αιτήσεις με αποδείξεις διαφορετικών χρονικών περιόδων ή ποσών, συνολικού ύψους 4.988,14 ευρώ.
Για την  υπόθεση κατέθεσαν στο πλαίσιο της ΕΔΕ ο υπάλληλος και άλλοι αρμόδιοι. Ο υπάλληλος, ανέφερε ότι έχει ασκηθεί οικονομικός έλεγχος σε βάρος του από Οικονομικό Επιθεωρητή, ο οποίος διαπίστωσε έλλειμμα 65.000 ευρώ από το Δήμο Βουφράδος. Ο υπάλληλος φέρεται να δήλωσε πως τα προβλήματα ξεκίνησαν από το 2008, όταν αντιμετώπισε προβλήματα υγείας η σύζυγός του. Αυτός, απουσιάζοντας από την εργασία του, όταν επέστρεψε στα καθήκοντά του, επιχείρησε να τακτοποιήσει σπίτι του όλες τις εκκρεμότητες που υπήρχαν, διαπίστωσε ότι έγγραφα, αποδείξεις, διπλότυπα κ.λπ. είχαν χαθεί, εξαιτίας της συζύγου του που το είχε πετάξει στα σκουπίδια.
Ο τότε δήμαρχος Βουφράδος Κων. Κυριακόπουλος, ζήτησε με έγγραφό του τη διενέργεια ελέγχου από Οικονομικό Επιθεωρητή, ο οποίος διαπίστωσε έλλειμμα 65.000 ευρώ περίπου,
ποσό που καταβλήθηκε σε επιταγές και μετρητά το 2010 και το 2011.
Όπως μάθαμε, στις εισπράξεις των τελών ύδρευσης του τότε Δήμου Βουφράδος από το 1999 έως το 2010, υπάρχουν διαφορές κυρίως για το διάστημα 1999-2004 και απώλεια 25 μπλοκ διπλοτύπων, αλλά και διαφορά ποσού που αγγίζει τις 37.000 ευρώ, μεταξύ των διπλοτύπων που είχαν εισπραχθεί και των καταστάσεων με τις οποίες είχαν αποδοθεί τα έσοδα του Δήμου Βουφράδος, αν θεωρηθεί ότι τα ποσά που κατατέθηκαν είναι αληθή σε σχέση με τα διπλότυπα είσπραξης που έχουν χαθεί και, κατά συνέπεια, δεν μπορεί να υπολογιστεί το συνολικό ποσό από την απώλεια των 1.250 διπλοτύπων (25μπλοκ Χ50 φύλλα).
Στη συνέχεια, ακολουθήθηκαν τα προβλεπόμενα. Το 2012 έγινε το πρωτοβάθμιο  πειθαρχικό συμβούλιο σε βάρος του και την ίδια χρονιά ο υπάλληλος τέθηκε σε αργία, κατά την οποία του καταβαλλόταν το 1/3 του μισθού του. Το 2015 το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο του επέβαλλε την ποινή της οριστικής παύσης, ενώ ο υπάλληλος δεν προσέφυγε, ως είχε δικαίωμα, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά της συγκεκριμένης απόφασης, οπότε και απολύθηκε.     

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου