Πετυχημένη αναβίωση της Ναυτικής Εβδομάδας στην Καλαμάτα (φωτογραφίες)

Πετυχημένη αναβίωση της Ναυτικής Εβδομάδας στην Καλαμάτα (φωτογραφίες)

Πολλές εκδηλώσεις, στις οποίες συμμετείχαν εκατοντάδες πολιτών, ανέδειξαν τη σχέση των Καλαματιανών με τη θάλασσα στο πλαίσιο της Ναυτικής Εβδομάδας 2015, που διοργάνωσαν ο Δήμος Καλαμάτας και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, από τις 30 Αυγούστου μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή πολλών φορέων.
Η αναβίωση της Ναυτικής Εβδομάδας, που για τελευταία φορά είχε διεξαχθεί στην Καλαμάτα το 2008, περιέλαβε πολιτιστικές δραστηριότητες, ανάδειξη των γαστρονομικών δυνατοτήτων που προσφέρει ο πλούτος αλιευμάτων τον οποίο παρέχει η θάλασσα, δράσεις αναψυχής στην ακρογιαλιά, προβολή της ναυτοσύνης των Ελλήνων, καθώς και αγώνες ιστιοπλοΐας στον καλύτερο στίβο ναυταθλητισμού στην Ελλάδα, το Μεσσηνιακό Κόλπο, αλλά και ψαρέματος.
Στη Ναυτική Εβδομάδα συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η Ιερά Μητρόπολις Μεσσηνίας, με διάλεξη για τον προστάτη των ναυτικών Άγιο Νικόλαο και η Πολεμική μας Αεροπορία, πραγματοποιώντας άκρως εντυπωσιακή επίδειξη με την αεροβατική ομάδα «Δαίδαλος», καθώς και επίδειξη διάσωσης ναυαγών με ελικόπτερο.
Το βράδυ της Κυριακής 6 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην κεντρική προκυμαία του λιμένα Καλαμάτας η εορτή λήξης της Ναυτικής Εβδομάδας Δήμου Καλαμάτας, στο πλαίσιο της οποίας απονεμήθηκαν βραβεύσεις σε όσους διακρίθηκαν στους αγώνες ιστιοπλοΐας και ψαρέματος.

ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ ΑΥΤΑΠΑΡΝΗΣΗΣ
Επιδόθηκαν, όμως, και τιμητικές πλακέτες στους Δωδέκατο Άγγελο του Κωνσταντίνου και Δημητρακόπουλο Σταύρο του Ιωάννη, διότι με αυταπάρνηση, χωρίς δεύτερη σκέψη, έπεσαν στο νερό στις 16 Αυγούστου, στο λιμάνι μπροστά από το Πάρκο Λιμενικού, προκειμένου να σώσουν δύο παιδάκια που κινδύνευαν, καθώς το αυτοκίνητο όπου βρίσκονταν είχε πέσει στη θάλασσα. Τις πλακέτες παρέλαβαν εκπρόσωποι των τιμηθέντων, οι οποίοι απουσίαζαν για εύλογες αιτίες.

ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ
Στους αγώνες ιστιοπλοΐας συμμετείχαν αθλητές με 50 σκάφη Optimist και με 15 σκάφη LASER και οι νικητές είναι:

11χρονα αγόρια στην κατηγορία Optimist
1. Αδαμόπουλος Κωνσταντίνος – ΝΟΚ Ποσειδών
2. Λημνιός Γεώργιος – ΝΟ Λακωνίας
3. Γεννάτος Στέφανος – ΝΑΣΚ Αίολος

11χρονα κορίτσια στην κατηγορία Optimist
1. Μπουτεράκου Σοφία – ΝΟ Λακωνίας
2. Μαρισέλ Ξανθή – ΝΟΚ Ποσειδών
3. Σιγουλάκη Αλεξάνδρα – ΝΟ Λακωνίας

Γενική αγοριών στην κατηγορία Optimist
1. Μάλλιος Χρήστος – ΝΑΣΚ Αίολος
2. Οικονομόπουλος Παναγιώτης – ΝΑΣΚ Αίολος
3. Τσάμης Στάθης – ΝΟΚ Ποσειδών

Γενική κοριτσιών στην κατηγορία Optimist
1. Μπουτεράκου Σοφία – ΝΟ Λακωνίας
2. Κυρούση Φωτεινή – ΑΙΟ Ρίου Ιάσων
3. Μαρισέλ Ξανθή – ΝΟΚ Ποσειδών

Κατηγορία LASER 4.7 Γενική
1. Ηλιόπουλος Παναγιώτης – ΝΑΣΚ Αίολος
2. Βραχάτης Δημήτρης – ΝΑΣΚ Αίολος
3. Ηλιόπουλος Κωνσταντίνος – ΝΑΣΚ Αίολος

ΝΙΚΗΤΕΣ ΙΣΤΟΠΛΟΪΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Διεξήχθη, επίσης, η 15η Ιστιοπλοϊκή Εβδομάδα Νοτίου Ελλάδος 2015 που εντάχθηκε στο πρόγραμμα της Ναυτικής Εβδομάδος από το διοργανωτή σύλλογο ΝΑΣΚ Αίολος. Τα αποτελέσματα των αγώνων της ήταν:
1. Blue Line – Free Motion με κυβερνήτη τον Πατσαμάνη Ιωάννη και πλήρωμα τους: Δεληκούρα Έφη, Σμέρλα Μάρθα, Χανδρινού Μάρσια, Καντζιλιέρη Χριστίνα, Λουκάτο Χρήστο, Αλειφέρη Πολύβιο και Δρακόπουλο Γεώργιο
2. Don Quixote IV με κυβερνήτες τους Αγγελόπουλο Στέφανο και Παναγιωτόπουλο Αντώνη και πλήρωμα τους: Γιαννόπουλο Γιώργο, Ανδριανόπουλο Βαγγέλη, Κουμουνδούρο Παναγιώτη και Μπελδέκα Πέτρο
3. GTI Georgoulis με κυβερνήτη τον Αλεφαντή Δημήτρη και πλήρωμα τους: Γεωργούλη Ιωάννη και Αλεφαντή Παναγιώτη.

Αγώνες αλιείας με φελλό

Οι νικητές στους αγώνες ήσαν:

1. Βουγιουκλής Νάσος, Κοντούλης Παναγιώτης, Νηρέας Καλαμάτας
2. Ρεκαλίτης Θοδωρής, Νικητόπουλος Δημήτρης, Νηρέας Καλαμάτας
3. Λεονταρίτης Θανάσης, Ντουνέτας Ιωάννης, Ν.Ο. Καρύστου
Νικητής μεγαλύτερου αλιεύματος ήταν ο Μπαλής Θεοδόσης – Ακαδημία Αθλητικών Δραστηριοτήτων Σαλαμίνας, που αλίευσε λίτσα 450 γραμμαρίων.
Σημειώνεται πως στο διαγωνισμό συμμετείχαν και παιδιά, ενώ ο μικρότερος στην ηλικία ήταν ο επτάχρονος Κατσαρέας Νίκος. Έλαβαν μέρος 40 αθλητές.
Τα αλιεύματα και άλλα τρόφιμα που έφεραν οι αθλητές, προσφέρθηκαν στο Άσυλο Ανιάτων της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας.