Πρόσκληση για μετεκλογική συνεργασία στο ΣΥΡΙΖΑ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη


Συναντήσεις με μητροπολίτη Μεσσηνίας, αντιπεριφερειάρχη και δήμαρχο Καλαμάτας

Την αισιοδοξία που κυριαρχεί στα κεντρικά του κόμματος, μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων ερευνών της κοινής γνώμης για τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου, θέλησε να μεταφέρει, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Καλαμάτα, ο πρώην υπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι αυτή που θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία προτίμησης των πολιτών, αλλά πρόσθεσε ότι η κατάσταση της χώρας απαιτεί συνεννόηση και συνθέσεις, γι’ αυτό και το κόμμα του θα αφήσει ανοιχτή την πόρτα, ώστε στην επόμενη κυβέρνηση να συμμετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Εξάλλου, όπως σχολίασε, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε το τρίτο μνημόνιο και, άρα, δεν υφίσταται πλέον ο διαχωρισμός μνημονιακών και αντιμνημονιακών που να αποτρέπει την κυβερνητική συνεργασία.
«Ξέρουμε ποια είναι τα προβλήματα, ξέρουμε ότι όλα τα βασικά κόμματα υπέγραψαν και πρέπει να εφαρμόσουν ένα δύσκολο πλην όμως απαραίτητο πρόγραμμα, πρέπει να πορευτούμε όλοι μαζί σε αυτό το δύσκολο δρόμο και πιστεύω ότι θα είναι πολύ καλύτερα για τη χώρα, εάν τις πολιτικές εξελίξεις μπορέσει και τις διαμορφώσει η Νέα Δημοκρατία, ως πρώτο κόμμα στις εκλογές.
Να μπορεί να διαμορφώσει μια ευρεία διακυβέρνηση, η οποία να μπορεί να διορθώσει τη ζημιά που έγινε στον τόπο τους τελευταίους επτά μήνες, αλλά κυρίως να εξασφαλίσει την απαραίτητη σταθερότητα, να κοιτάξει μπροστά και να επαναφέρει την οικονομία σε μια τροχιά ανάπτυξης», υποστήριξε.
Ειδικότερα για την ενδεχομένη συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση: «Από τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές, θα υπάρχει μια θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης και για το ΣΥΡΙΖΑ.
Το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα θελήσει να συζητήσει με τη Νέα Δημοκρατία ως δεύτερο κόμμα είναι δικό του θέμα, αλλά εγώ πιστεύω ακράδαντα ότι οι εποχές απαιτούν ευρύτερες συνθέσεις, πόσω μάλλον από τη στιγμή που και ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε το πρόγραμμα, το οποίο βέβαια ο ίδιος φαίνεται να έχει δυσκολία να υλοποιήσει».
Σημειώνεται ότι στο Δημαρχείο έγινε και σύσκεψη, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους δημοτικούς συμβούλους της Δημοτικής Αρχής, παρουσία των πρώην βουλευτών Γιάννη Λαμπρόπουλου και Δημήτρη Σαμπαζιώτη, του Μίλτου Χρυσομάλλη, του προέδρου της ΝΟΔΕ Ν.Δ. Περικλή Μαντά και άλλων στελεχών.

Μητσοτάκης – Νίκας
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Καλαμάτα, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε μαζί με το δήμαρχο Παν. Νίκα το Μέγαρο Χορού, το νέο Δημαρχείο και άλλες περιοχές της πόλης όπου η Δημοτική Αρχή σχεδιάζει παρεμβάσεις. Ο κ. Νίκας σημείωσε ότι οι σημαντικότερες επιδιώξεις της Δημοτικής Αρχής είναι «ο δρόμος Καλαμάτα-Ριζόμυλος, ιδιαίτερα το τμήμα μέχρι τον Πάμισο, που είναι εξόχως κρίσιμο για την ανάπτυξη της δυτικής Καλαμάτας, μια περιοχή η οποία προορίζεται από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για περιοχή τουριστικής ανάπτυξης. Αυτό είναι ένα εξόχως κρίσιμο ζήτημα. Το δεύτερο είναι η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης, μια περιοχή η οποία πρέπει να αλλάξει, να φέρει περισσότερο πλούτο και θέσεις εργασίας στην πόλη μας».
Αναφερόμενος στο θέμα της ανάπτυξης, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Εν όψει των εθνικών εκλογών πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν μας ποιο είναι το καινούργιο μοντέλο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, από πού θα έρθουν, κυρίως, θέσεις απασχόλησης και ιδιωτικές επενδύσεις.
Θέλω να τονίσω ότι για τη Μεσσηνία είναι πάρα πολύ σημαντικό να ολοκληρωθούν τα σημαντικά έργα υποδομής, όπως η πρόσβαση στην πόλη, αλλά και ο δρόμος στον οποίο αναφέρθηκε ο δήμαρχος (Ριζόμυλος-Πάμισος), η περαιτέρω ενίσχυση του αεροδρομίου για να μπορεί να προσελκύει ακόμα περισσότερες απευθείας διεθνείς πτήσεις, έτσι ώστε η Καλαμάτα να καταστεί τουριστικός προορισμός, όχι μόνο το καλοκαίρι, αλλά 12 μήνες το χρόνο».

Συνάντηση με την Ελένη Αλειφέρη
Ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε και την αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη-Καραθανάση, στο γραφείο της, συνοδευόμενος από τον πρώην υπουργό κ. Λαμπρόπουλο, τον πρώην βουλευτή κ. Σαμπαζιώτη, τον πολιτευτή κ. Χρυσομάλλη και την περιφερειακή σύμβουλο Αντωνία Μπούζα. Η δε συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα.

Στο μητροπολίτη Μεσσηνίας
Τέλος, εθιμοτυπική επίσκεψη στο μητροπολίτη Μεσσηνίας πραγματοποίησε ο βουλευτής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.
Ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε από τον κ. Χρυσόστομο για το έργο και τις δραστηριότητες της τοπικής Εκκλησίας και τον συνεχάρη για τη δράση της Μητρόπολης.
Από την πλευρά του, ο κ. Χρυσόστομος εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, ευχόμενος οι επικείμενες εκλογές να φέρουν εκείνο το αποτέλεσμα που θα τη βγάλει από το αδιέξοδο.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας, ο τέως βουλευτής Δ. Σαμπαζιώτης, ο πολιτευτής Μ. Χρυσομάλλης και ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Μεσσηνίας της Ν.Δ. και αντιπεριφερειάρχης Π. Μαντάς.

του Αντώνη Πετρόγιαννη