Συνεχίζεται η κατάφωρη αδικία ανισοκατανομής των δημοτικών τελών στην Τριφυλία

Συνεχίζεται η κατάφωρη αδικία  ανισοκατανομής των δημοτικών τελών στην Τριφυλία

«Δημότες β’ κατηγορίας» χρυσοπληρώνουν για άλλους…

Ένα ζήτημα που απασχολεί και πλήττει τους κατοίκους της Τριφυλίας είναι η κατάφωρη αδικία ανισοκατανομής των δημοτικών τελών.
Στον ίδιο, δηλαδή, Δήμο υπάρχουν πολίτες – «δημότες β’ κατηγορίας», οι οποίοι χρυσοπληρώνουν δημοτικά τέλη για άλλους (που δεν πλήρωναν ή πληρώνουν πολύ λιγότερα). Και τα χειρότερα έπονται, καθώς οι ίδιοι «θα γονατίσουν οικονομικά», πληρώνοντας αδρά για τη λειτουργία σκουπιδοεργαστασίου και ΧΥΤΥ, όταν και εάν αυτά κατασκευαστούν!
Στην προ ημερών διεξαχθείσα συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης, ο εκπρόσωπος του ΠΑΟ Καλού Νερού, Ιωάννης Μποζίκας, αναφέρθηκε στα δημοτικά τέλη, θυμίζοντας την απόφαση του Δ.Σ. Τριφυλίας, το 2011 για αναπροσαρμογή και όσα έλεγαν δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι είναι αντιδήμαρχοι, ζητώντας, αυτό που έχουμε αναδείξει: την αναπροσαρμογή, με μείωση των τελών στη Δ.Ε. Κυπαρισσίας και τις γειτονικές Δ.Ε. που πληρώνουν υψηλά τέλη, ώστε να υπάρχει ισορροπία μεταξύ των Δημοτικών Ενοτήτων!
Απαντώντας ο δήμαρχος Παναγιώτης Κατσίβελας, όχι μόνο δεν ανέφερε κάτι επί του συγκεκριμένου, αλλά είπε ότι η Δημοτική Αρχή έχει ξεκαθαρίσει πως η Δ.Ε. που θα υποδεχθεί το σκουπιδοεργαστάσιο (σ.σ. προτείνεται για τους Γαργαλιάνους) θα απαλλαγεί τελείως από τέλη. Όπως έχει ειπωθεί ότι, αν και όπου φτιαχτεί ΧΥΤΥ (σ.σ. σε Φιλιατρά ή Κυπαρισσία), σε εκείνη τη Δ.Ε. επίσης δε θα πληρώνουν δημοτικά τέλη. Ποιες Δ.Ε., άραγε, με αυτό το σχεδιασμό, θα σηκώσουν όλο το βάρος του άγριου χαρατσώματος των δημοτικών τελών; Οι Δ.Ε. Αυλώνος, Αετού, Τριπύλης και μία εκ των Κυπαρισσίας ή Φιλιατρών; Αξίζει να σημειωθεί πως πρόταση για μείωση των τελών στις Δημοτικές Ενότητες που έχουν ακριβότερα τέλη, σε σχέση με τις υπόλοιπες, ώστε όλοι να πληρώνουν ίσα, κατέθεσε από το Δεκέμβριο του 2014, στη συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό 2015, ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Τριφυλίας, Δημήτρης Κουτσούλης.

Ιστορικό αποφάσεων
Το θέμα της αναπροσαρμογής των δημοτικών τελών απασχολεί το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, από το 2011, οπότε ελήφθη και συγκεκριμένη απόφαση!
Από τότε, δε, επειδή για το 2013 δεν ελήφθη καμία απόφαση προς υλοποίηση της απόφασης του 2011, δημοτικοί σύμβουλοι της τότε συμπολίτευσης (που με τη νέα Δημοτική Αρχή κατέλαβαν αξιώματα αντιδημάρχων) μετ’ επιτάσεως έθεταν το συγκεκριμένο ζήτημα, με βολές, μάλιστα, προς τον ίδιο το απελθόντα δήμαρχο Τριφυλίας Κώστα Κόλλια.
Σε συνεδρίαση, στις 29 Δεκεμβρίου 2011, το Δημοτικό Συμβούλιο, κατά πλειοψηφία, αποφάσισε αυξήσεις στα δημοτικά τέλη από 40 μέχρι και 145%, εγκρίνοντας απόφαση αναπροσαρμογής που είχε λάβει και εισηγήθηκε η Οικονομική Επιτροπή! Τόσο ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας όσο και συνεργάτες του έκαναν λόγο για εξορθολογισμό των δημοτικών τελών. Ο κ. Κόλλιας πρότεινε να ψηφιστεί ως έχει η εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής και όπου υπάρχουν μειώσεις, να γίνουν άμεσα, όπως και έγινε, ενώ όπου υπάρχουν αυξήσεις, να γίνουν σταδιακά σε δύο χρόνια, για το 2012 και για το 2013.
Το 2012 υλοποιήθηκε κατά το ήμισυ η απόφαση. Για το 2013, η Οικονομική Επιτροπή έλαβε απόφαση που καλούσε το Δ.Σ. Τριφυλίας να εφαρμόσει την απόφαση του 2011 για τις αυξήσεις των δημοτικών τελών και του έτους 2013. Ωστόσο, το Δ.Σ. τότε δε συζήτησε καν το θέμα. Δεν είχε, δε, κάποιο νόημα να πάρει νέα απόφαση η Οικονομική Επιτροπή για τα τέλη, από τη στιγμή που το Δεκέμβριο του 2011 με την υπ’ αριθμ 403/2011 απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την υπ’ αριθμ. 201/2011 απόφασή της για επιβολή και αναπροσαρμογή των δημοτικών τελών Τριφυλίας.
Αναπροσαρμογή, λοιπόν, για εξορθολογισμό των δημοτικών τελών, όμως, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το έτος 2013, σύμφωνα και με την απόφαση του 2011, ποτέ δεν έγινε, όπως δεν έγινε και για το έτος 2014.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, το Μάρτιο του 2013, ο τότε δημοτικός σύμβουλος της συμπολίτευσης (και νυν αντιδήμαρχος και πρώτος αναπληρωτής δήμαρχος), Γιάννης Μερκούρης, έθεσε το θέμα, καυτηριάζοντας το γεγονός ότι δεν εφαρμόστηκε η απόφαση του Δ.Σ. του 2011.
Στη συνεδρίασης της 23ης Οκτωβρίου 2013, η τότε δημοτική σύμβουλος της συμπολίτευσης (και νυν αντιδήμαρχος Οικονομικών και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής), Μαρία Πανουσιοπούλου, είχε θυμίσει στον κ. Κόλλια και το Σώμα την απόφαση που είχαν πάρει από το 2011, και αναρωτήθηκε γιατί το θέμα δεν πηγαίνει στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Γιάννης Μερκούρης και Μαρία Πανουσιοπούλου, αντιδήμαρχοι και οι δύο της νέας Δημοτική Αρχής Κατσίβελα, γιατί, άραγε, δεν έθεσαν και τώρα το μείζον ζήτημα των δημοτικών τελών;
Εκ των θεσμικών τους αρμοδιοτήτων – μιας και συμμετέχουν στην Οικονομική Επιτροπή – πήραν θεσμικές πρωτοβουλίες, ώστε να υλοποιηθεί η απόφαση για αναπροσαρμογή – εξομοίωση των δημοτικών τελών;
Ενημέρωσαν, μήπως, για το «ιστορικό» των αποφάσεων και την εκκρεμότητα που υπάρχει τον κ. Κατσίβελα και ο ίδιος ο δήμαρχος αρνήθηκε να υλοποιηθεί η απόφαση του Δ.Σ. Τριφυλίας από το 2011;
Τελικά, μονίμως θα πληρώνουν ακριβά το χαράτσωμα οι ίδιοι και ίδιοι δημότες;
Πάντως, όπως και πριν δύο χρόνια, περίπου, μέσα από το «Θ» είχαμε επισημάνει σχετικά, επειδή η οικονομική κατάσταση των πολιτών τα τελευταία χρόνια έχει χειροτερεύσει, και όντως μια αύξηση είναι επιπλέον οικονομική επιβάρυνση και μπορεί να προκαλέσει το κοινό αίσθημα, γιατί δεν πήρε πρωτοβουλία η Δημοτική Αρχή Τριφυλίας να κάνουν το αντίστροφο; Αντί για αύξηση στις Δημοτικές Ενότητες που πληρώνουν (ακόμα) λιγότερα, να μειώσουν τα δημοτικά τέλη στις Δημοτικές Ενότητες που τα χρυσοπληρώνουν και δεν απολαμβάνουν κιόλας ανταποδοτικές υπηρεσίες!
Όμως, η Δημοτική Αρχή Τριφυλίας, αντί να πάρει αποφάσεις για αποκατάσταση της κατάφωρης αδικίας, δια στόματος δημάρχου, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης, είπε ότι δε θα πληρώνει καθόλου δημοτικά τέλη η Δημοτική Ενότητα όπου «θα» κατασκευαστεί το σκουπιδοεργαστάσιο. Δεν θα πληρώνει ούτε και η Δημοτική Ενότητα που θα γίνει ΧΥΤΥ, εάν γίνει. Δίκαιο, ως ένα σημείο. Μιας και αυτό σημαίνει και συνεπάγεται ότι Δημοτικές Ενότητες που σήμερα χαρατσώνονται πολύ ακριβά, όταν «θα» κατασκευαστεί το σκουπιδοεργαστάσιο, θα χαρατσώνονται ακόμη ακριβότερα, και ακόμη περισσότερο εάν γίνει και ΧΥΤΥ. Έτσι, θα συνεχίζουν, από την πρώτη μέρα του Δήμου Τριφυλίας εις το διηνεκές, να ακριβοπληρώνουν τέλη, όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά και για άλλους, οι οποίοι ποτέ δεν πλήρωναν τόσα όσο οι ίδιοι!