Ήθελαν θύματα οι πέντε της «Ομάδας Έψιλον ΕΥ»!

Ήθελαν θύματα οι πέντε της «Ομάδας Έψιλον ΕΥ»!

Διακήρυξη στο ίντερνετ που καλεί τους «Έλλην σε ιερό πόλεμο» 
Θύματα πιθανότατα ήθελαν στα επόμενα τρομοκρατικά τους κτυπήματα οι πέντε της «Ομάδας Έψιλον ΕΥ», καθώς είχαν ήδη ετοιμάσει εκρηκτικούς μηχανισμούς δεκαπλάσιας ισχύος από αυτούς της Παρασκευής που έπληξαν στόχους σε Καλαμάτα και Μυστρά, περιτυλιγμένους με βολίδες από μονόβολα φυσίγγια.
Οι πέντε διώκονται πλέον με τον αντιτρομοκρατικό νόμο, μετά τη δίωξη που τους άσκησε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Καλαμάτας, Δημήτρης Σταύρου, βάσει του 187Α του Ποινικού Κώδικα για τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Σήμερα θα οδηγηθούν στην ανακρίτρια Καλαμάτας για να απολογηθούν για τις πράξεις τους.
Σε ιστοσελίδα που είχαν δημιουργήσει και είχε άμεση σχέση ο 52χρονος Καλαματιανός, έχει δημοσιευθεί πολυσέλιδη «Διακήρυξη ιερού Πολέμου» με τίτλο «Η Ελλάς υπό κατοχή», αλλά χωρίς να υπάρχει ημερομηνία ανάρτησης του κειμένου.
Είναι χαρακτηριστικά τα όσα αναφέρονται στο κλείσιμο της διακήρυξης αυτής (παρατίθενται αυτούσια): «ΦΩΤΙΑ και ΜΑΧΑΙΡΙ. Στους Βυζαντινούς Οβριούς Βάκχους ή Βλάχους και Σλαβομογγόλους. Η Ελλάς διψά για αίμα μιαροί βυζαντινοί για το δικό σας αίμα και των παιδιών σας. Μόνο έτσι θα ξεπληρωθούν όλα όσα έπραξαν οι πρόγονοί σας και οι απόγονοί τους, Εσείς. Αιώνες τώρα μιαροί Βυζαντινοί Οβριοί Βάκχοι με το “πατρίς οικογένεια ορθοδοξία” σφάζατε, καταστρέφατε, βιάζατε, αρπάζατε, βασανίζατε, γενοκτονούσατε εις βάρος της Ελλάς, εις βάρος των Έλλην, μα και σε λαούς που δεν σας αποδέχονταν και δεν σας προσκυνούσαν και ήταν φιλέλλην. Η Ελλάς Ανήκει Μόνο Στους Έλλην Έλλην Γεννιέσαι Δεν Γίνεσαι, όσες χιλιάδες χρόνια κι αν Αποικείτε Μιαροί στην Ελλάς, Έλλην Δεν θα Γίνετε ΠΟΤΕ. Ζήτω η Ελλάς, Ζήτω οι Έλλην. Θάνατος στους Βυζαντινούς Οβριούς Βάκχους».
Η επιτυχία της Ασφάλειας Καλαμάτας δεν έχει προηγούμενο, καθώς πανελλαδικά είναι η πρώτη φορά που μέσα σε 24 ώρες εξιχνιάζεται τρομοκρατική ενέργεια, όπως και πρώτη φορά στην Ελλάδα συλλαμβάνονται οι δράστες τρομοκρατικής ενέργειας εντός του πλαισίου του αυτοφώρου.
 
Ήθελαν θύματα;
Οι πυροτεχνουργοί «πάγωσαν», όταν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας τούς έδειξαν τους τέσσερις αυτοσχέδιους μηχανισμούς που βρήκαν στο πατρικό σπίτι του 52χρονου στην Καλαμάτα. Εκτός του ότι ήταν πολύ μεγαλύτερης ισχύος από εκείνους που είχαν τοποθετήσει και εξερράγησαν έξω από την Τράπεζα της Ελλάδος στην Καλαμάτα και στο άγαλμα του Παλαιολόγου στο Μυστρά, διαπίστωσαν ότι είχαν τυλίξει τους μεταλλικούς σωλήνες με πλαστική ταινία, όπου είχαν εγκλωβίσει βολίδες από μονόβολα φυσίγγια (χρησιμοποιούνται για το κυνήγι αγριογούρουνων). Η εκτόξευση με την έκρηξη αυτών των βολίδων δε θα άφηνε τίποτα όρθιο στο πέρασμά τους, καθώς – σύμφωνα με τους ειδικούς – διαπερνούν ακόμα και αλουμίνιο. Αυτό θα έθετε σε κίνδυνο κατά πάσα πιθανότητα και ανθρώπινες ζωές.
Επόμενος στόχος τους, όπως όλα τα στοιχεία δείχνουν, ήταν το Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας, καθώς εντοπίσθηκαν το Σάββατο νωρίς το απόγευμα την ώρα που εξέταζαν το χώρο κάτω από τα γραφεία της Εισαγγελίας, κοντά στο χώρο εισόδου του υπογείου γκαράζ. Ελάχιστα λεπτά αργότερα οι αστυνομικοί της Ασφάλειας έδωσαν τέλος στη δράση τους, προσαγάγοντάς τους αρχικά και εν συνεχεία συλλαμβάνοντάς τους.
Οι κατηγορίες πλέον που τους αποδίδονται είναι οι βαρύτερες του Ποινικού Κώδικα, καθώς ο εισαγγελέας τούς παραπέμπει με τον αντιτρομοκρατικό νόμο. Έτσι, αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες για τρομοκρατία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση για την τέλεση των εγκλημάτων της έκρηξης και της κατοχής εκρηκτικών υλών και βομβών. Τη συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα από περισσότερα από 3 άτομα που επιδίωκαν την τέλεση τρομοκρατικών πράξεων, κατοχή όπλων κ.ά.
 
«Ομάδα ΕΥ»
Και οι πέντε παρουσιάζονται ως μέλη της «Ομάδας Έψιλον ΕΥ», ενώ ηγετικός ρόλος αποδίδεται στον Καλαματιανό. Η τοποθέτησή τους είναι θρησκοϊδεολογική και τα πρώτα τους χτυπήματα, σε τράπεζα και σύμβολο του Βυζαντίου, ήταν «χτυπήματα σφραγίδα».
Μάλιστα, στους αστυνομικούς ο 52χρονος παρουσιάσθηκε και ως διαχειριστής ιστοσελίδας που αφορά στη συγκεκριμένη ομάδα. Στη δε πρώτη σελίδα της υπάρχει πολυσέλιδη διακήρυξη, η οποία ξεκινά με την εξής παράγραφο, με την οποία στην πραγματικότητα είχαν προαναγγείλει τη δράση τους (επίσης παρατίθεται αυτούσια):
«Έψιλον ΕΥ “Ομάδα Έψιλον” ως Έλλην τείνουν να αναλάβουν ενεργό δράση ως Πολεμιστές για την Ανεξαρτησία της Ελλάς, για την Πάταξη και Εξόντωση των Ξένων Εισβολέων οι οποίοι αποκαλούντο και βαφτίζονται εκ των μιαρών εταίρων του πολιτικού συστήματος “μετανάστες ή πρόσφυγες”, οι Εισβολείς Οθωμανοί και τα Μπάσταρδογεννήματα του Βυζαντίου. Η Πελοπόννησος “Νήσος των Έλλην Πελασγών” ανεξαρτητοποιείτε από την Οβρική Βυζαντινή και Οθωμανική ξενόδουλη Αθήνα. Το ίδιο και το αυτό και όλη η υπόλοιπη Ελλάς όπου οι μόνοι άποικοι αυτής της Γαίας θα είναι Μόνο Έλλην και Φιλέλληνες όπου τηρούν τους ιερούς κανόνες της Ελλάς, των Έλλην».
Σε άλλο σημείο αναφέρουν: «Δεν υπάρχουν συμφέροντα θρησκευτικά, πολιτικά ή προσωπικά. Δεν υπάρχουν πολιτικές παρατάξεις και οργανώσεις Βυζαντινών Οβριών και Οθωμανών “Μουσουλμάνων”. Υπάρχουν Μόνο οι Έλλην και η Ελλάς ενάντια στους αιώνιους Βυζαντινούς και Οθωμανούς εχθρούς μας. Όλοι οι Έλλην και ομάδες αυτών πρέπει να αναλάβουν εμπόλεμη ενεργώ δράση για την εξόντωση όλων των ξένων εισβολέων και τον αφανισμό του βυζαντινού πολιτικού συστήματος και ψευδοκράτους που καταπατά την Ελλάς και καταδυναστεύει τους Έλλην. Φωτιά και Μαχαίρι στους Βυζαντινούς & Οθωμανούς. Η Ελλάς Ανήκει Μόνο Στους Έλλην. Ζήτω η Ελλάς, Ζήτω οι Έλλην…».
«…Αν μιαροί βυζαντινοί και ανθέλληνες νομίζετε πως έχετε να κάνετε με ανούσιους τύπου “τρομοκράτες” κάνετε λάθος άλλωστε οι τρομοκράτες στην Ελλάς είστε όλοι εσείς, το ίδιο το Οβρικό Βυζαντινό πολιτικό σύστημα και κράτος. Αν πάλι πιστεύετε πως έχετε να κάνετε με παιδαρέλια απατάστε καθώς οι Έλλην Έψιλον ΕΥ είναι ηγέτες μα πάνω από όλα πολεμιστές. Γνωρίζοντας πως έχετε στερημένη εγκεφαλική νόηση τινός ενός προβάτου λόγο διαδικτυακού αυνανισμού και ζαβλακομάρας θα αρχίσετε να αερολογείτε τα εξής “μαλακίες, τι να κλάσουν, με τι χρήμα, με τι όπλα, σιγά μην τα βάλουν με ολόκληρη αστυνομία, στρατούς, κ.α. πολλά”. Ως Έψιλον ΕΥ “Ελλάνιοι Υιοί” έχουμε το μεγαλύτερο υπέρ όπλο στον κόσμο τινός τη γνώσει, τη νόηση πολλών χιλιάδων Έλλην προγόνων. Όσο περί όπλων έχετε εσείς μιαροί, τα όπλα σας, όπλα μας. Τα πάντα μπορούν να στραφούν εναντίων σας μιαροί, ως και οι πέτρες και το χώμα που πατάτε».
 
Προφίλ συλληφθέντων
Συνέντευξη Τύπου χθες το μεσημέρι δόθηκε στα γραφεία της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου από το γενικό αστυνομικό διευθυντή, υποστράτηγο Κωνσταντίνο Κυριακόπουλο, τον αστυνομικό διευθυντή Μεσσηνίας, ταξίαρχο Διαμαντή Μητρόπουλο, τον αστυνομικό διευθυντή Λακωνίας Σταύρο Τουφεξή, το διοικητή της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας Βασίλη Τσιγαρίδη και το διοικητή του Τμήματος Ασφαλείας Σπάρτης Ζ. Αγρανιώτη.
Ποιο είναι, όμως, το προφίλ των συλληφθέντων και πώς έδρασαν;
Ο 52χρονος Καλαματιανός ζούσε για αρκετά χρόνια στην Κύπρο, ενώ είναι τεχνικός ηλεκτρονικών υπολογιστών. Τα τελευταία χρόνια είχε επιστρέψει από την Κύπρο. Θεωρείται ότι είχε αρχηγικό ρόλο στην ομάδα, την οποία δημιούργησε το 2009.
Μέλη της ομάδας ήταν: Ένας 28χρονος ιδιωτικός υπάλληλος από τη Δράμα, ένας 25χρονος από τον Πολύγυρο Χαλκιδικής που έχει κάνει και ειδικός φρουρός και τώρα εργάζεται ως προσωπικό ασφαλείας, ένας 30χρονος ιδιωτικός υπάλληλος από τον Άγιο Αθανάσιο Δράμας και ένας 34χρονος κτηνοτρόφος από το Καλλίφυτο Δράμας.
 
Πώς έδρασαν
Τα ξημερώματα της Παρασκευής, δύο άτομα, που φορούσαν σκούρες στολές παραλλαγής, άρβυλα και κουκούλες «full face», κατευθύνονται στην Τράπεζα της Ελλάδος. Έχουν βγει από ένα αυτοκίνητο μάρκας Nissan και ο ένας φορά τσαντάκι μέσης και ο άλλος έχει δεμένο ένα τσαντάκι στο μηρό του.
Ο ένας τοποθετεί και πυροδοτεί τον εκρηκτικό μηχανισμό και ο άλλος γράφει με σπρέι το σύμβολό τους. Δέκα λεπτά πριν από τις 6.00 τα ξημερώματα μια δεύτερη έκρηξη σημειώνεται στο άγαλμα του Παλαιολόγου στο Μυστρά. Κάτοικος της περιοχής βλέπει ένα αυτοκίνητο μετά την έκρηξη να αποχωρεί από το Μυστρά και οι πινακίδες του παραπέμπουν στη Δράμα.
Και στα δύο σημεία οι δράστες σχεδιάζουν με μαύρο σπρέι το ίδιο σύμβολο, που αποτελείται από ένα σταυρό και δύο αντίρροπα έψιλον. Οι αστυνομικοί εντοπίζουν το ίδιο σύμβολο σχεδιασμένο και σε ένα πέτρινο εικονοστάσι στον εθνικό δρόμο Καλαμάτας – Σπάρτης.
Κατά τις έρευνες οι αστυνομικοί διαπιστώνουν από υλικό κάμερας ασφαλείας την παρουσία του ίδιου αυτοκινήτου στην Καλαμάτα, ενώ οι συνάδελφοί τους στη Σπάρτη βρίσκουν στο σημείο της έκρηξης στο άγαλμα του Παλαιολόγου τμήματα εφημερίδας στα οποία ήταν τυπωμένες αγγελίες με τηλέφωνα της Δράμας.
Έτσι, οι έρευνες των Αρχών και στις δύο περιοχές επικεντρώθηκαν σε αυτοκίνητα με τέτοιες πινακίδες και ξένα άτομα με την περιοχή.
 
Βολιδοσκοπούσαν το Δικαστικό Μέγαρο
Νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου τα πέντε άτομα εντοπίσθηκαν να επεξεργάζονται με επιμονή τους χώρους έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας και συγκεκριμένα την πλευρά που είναι η είσοδος του υπόγειου πάρκινγκ και λίγο πριν από τη γωνία Ψαρών και Σόλωνος.
Ακολουθήθηκαν και κοντά στο Πάρκο του ΟΣΕ συνελήφθησαν πρώτα τα τρία άτομα και μετά τα άλλα δύο.
Αρχικά αρνήθηκαν ότι έχουν ένα αυτοκίνητο Nissan και ισχυρίσθηκαν ότι βρίσκονται στην Καλαμάτα για διακοπές και φιλοξενούνται από τον 52χρονο. Ωστόσο, στην τσέπη του 34χρονου κτηνοτρόφου βρέθηκε το κλειδί του συγκεκριμένου αυτοκινήτου, το οποίο και τελικά εντοπίσθηκε έξω από το σπίτι του 52χρονου Καλαματιανού. Όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια, το Nissan είχε νοικιαστεί και οι πινακίδες κυκλοφορίας που έφερε προέρχονταν από αυτοκίνητο Σκόντα που είχε ο 34χρονος.
Και οι πέντε είχαν φτάσει στην Καλαμάτα την προηγούμενη Κυριακή με δύο αυτοκίνητα, το Nissan και το Σκόντα (αυτό από το οποίο πήραν τις πινακίδες) και έμεναν στο πατρικό σπίτι του 52χρονου. Ο 52χρονος διατηρεί δεσμούς με το Αγρίνιο και βρισκόταν εκεί μέχρι να έρθουν στην Καλαμάτα την προηγούμενη Κυριακή. Ήθελαν να ξεκινήσουν τη δράση τους από την Καλαμάτα, θεωρώντας την περιοχή ιστορική, καθώς από εδώ ξεκίνησε η Επανάσταση. Είχαν εξοπλισθεί ώστε να κατασκηνώσουν μόνιμα στο βουνό και θα κατέβαιναν μόνο για τις επιθέσεις τους. Στο στόχαστρο είχαν βάλει το Δικαστικό Μέγαρο, το αστυνομικό κτήριο, την εφορία, τράπεζες κ.ά.
 
Ευρήματα
Οι αστυνομικοί ερεύνησαν το σπίτι του 52χρονου στην Καλαμάτα, όπου βρήκαν: 4 αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς έτοιμους για χρήση, ποσότητα νιτρικής αμμωνίας, βάρους 3 κιλών, ένα κυνηγετικό όπλο με ενσωματωμένο δίποδο και διόπτρα, 3 καραμπίνες, πλήθος φυσιγγίων, στρατιωτικό εξοπλισμό και μικροποσότητα χασίς, βάρους 10,2 γραμμαρίων.
Στο αυτοκίνητο μάρκας Nissan βρέθηκαν πολλά φυσίγγια. Συνολικά κατασχέθηκαν 2.599 φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων. Επίσης, 3 τόξα και 2 βαλλίστρες, 43 βέλη, 2 γεμιστήρες πιστολιού, 2 τσεκούρια, σπαθί, μαχαίρια και σουγιάδες, σιδερογροθιά και 2 γκλομπς, 89 καπνογόνα-βεγγαλικά, 3 συσκευές ενδοεπικοινωνίας, στρατιωτικός και επιχειρησιακός εξοπλισμός (φόρμες στρατιωτικού τύπου, γάντια, τζάκετ, θήκες μαχαιριών, ζώνες φυσιγγίων, σακίδια κ.ά.) και ένα μαύρο σπρέι.
Ακόμα και από τις έρευνες που έγιναν στα σπίτια των συλληφθέντων στη Δράμα κατασχέθηκαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές, συσκευή αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων και κινητά τηλέφωνα.
Τέλος, κατασχέθηκαν 3 κουκούλες full face, είδη ρουχισμού για τη διαβίωσή τους στο βουνό, διάφορα έγγραφα και σημειώσεις και, φυσικά, τα δύο αυτοκίνητα.
Οι έρευνες των αστυνομικών αρχών πλέον είναι πολυεπίπεδες και εξετάζονται σε βάθος όλα τα στοιχεία. Δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα η δικογραφία να συμπληρωθεί και με άλλα στοιχεία.

Της Βίκυς Βετουλάκη