Δάνειο 5 εκατομμυρίων ευρώ για έργα στην Καλαμάτα προτείνει η Δημοτική Αρχή

Δάνειο 5 εκατομμυρίων ευρώ για έργα στην Καλαμάτα προτείνει η Δημοτική Αρχή

Δ. ΜΠΟΥΧΑΛΗΣ: “Μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε αναπτυξιακά έργα”

Η χρηματοδότηση έργων με δάνειο ύψους πέντε (5) εκατομμυρίων από τη Δημοτική Αρχή, θέμα που θα συζητηθεί στην αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, θα είναι σίγουρα από τα θέματα που θα προκαλέσουν τις περισσότερες αντιδράσεις, μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων. Κι αυτό τόσο για το ύψος του δανείου, αλλά και για την αναγκαιότητα ή χρησιμότητα κάποιων από τον κατάλογο έργα.
Συγκεκριμένα, η πρόταση της Δημοτικής Αρχής περιλαμβάνει τον εξής κατάλογο παρεμβάσεων: Αστική ανάπλαση ζώνης οδού από οδό Ξενοφώντος μέχρι δημοτικό πάρκο, με προϋπολογισμό 1.925.000,00 ευρώ. Ανάπλαση ανατολικής όχθης του Νέδοντα από οδό Κροντήρη έως Μαρίνα, 1.170.000,00 ευρώ. Ανάπλαση της ανατολικής όχθης του Άρι με δημιουργία πεζόδρομου – ποδηλατόδρομου, 378.425,00 ευρώ. Επισκευή και διαρρύθμιση εγκαταστάσεων κτηρίου πρώην καρδιολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας, για τη στέγαση υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας του δήμου Καλαμάτας, 1.364.000,00 ευρώ. Κατασκευή δημοτικού χώρου αθλητικών εγκαταστάσεων στη θέση “Παλιάμπελα”, 300.000,00 ευρώ.
Σε δηλώσεις του στο “Θάρρος”, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος οικονομικών του δήμου Καλαμάτας, Δημήτρης Μπούχαλης, αναφερόμενος στην πιστοληπτική ικανότητα ενός τόσο υψηλού δανείου, υπογράμμισε: “Ο Καλλικρατικός δήμος Καλαμάτας κατά την έναρξη λειτουργίας του μετά την συγχώνευση με τους όμορους Δήμους, με τα γνωστά χρέη που κληρονόμησε, εδικά από το Δήμο Θουρίας το σύνολο των υποχρεώσεων του ανήρχετο στο ποσό των 17.200.000 ευρώ από το ποσό αυτό οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις ήταν 8.800.000 ευρώ.
Σήμερα με βάση τα στοιχεία του Ισολογισμού τέλους του 2014 το σύνολο των υποχρεώσεων του Δήμου έχει μειωθεί κατά 7.600.000 ευρώ. Μείωση, δηλαδή, 44% και ανέρχονται πλέον στο ποσό των 9.600.000 ευρώ οι δε βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις έχουν μειωθεί κατά 6.605.000 ευρώ, μείωση δηλαδή 75% και ανέρχονται πλέον στο ποσό των 2.195.000 ευρώ.
Καταλαβαίνετε ότι από τα στοιχεία που σας παραθέτω, ότι ο Δήμος Καλαμάτας μέσα σε μία και μόνο τετραετία και παρά τη μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων που έφθασε σε ποσοστό 70%, κατάφερε να έχει αυτή την θεαματική μείωση των υποχρεώσεων του, η οποία μείωση στις δε βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις φτάνει σε ποσοστό 75%.
Σαν Δήμος Καλαμάτας έχουμε τη γνώμη ότι ήρθε η ώρα και μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα που θα δώσουν τη δυνατότητα η Καλαμάτα στο τέλος αυτής της θητείας μας να είναι μια σύγχρονη πόλη πρότυπο για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Τέλος, σημειώνεται ότι το τελικό ποσό δανειοδότησης θα είναι μικρότερο αφού μετά τη διενέργεια των διαγωνισμών θα επιταχυνθούν σημαντικών εκπτώσεων”. 

του Αντώνη Πετρόγιαννη