Διώχνει τα μηχανάκια, προσθέτει τραπεζοκαθίσματα ο Δήμος

Διώχνει τα μηχανάκια, προσθέτει τραπεζοκαθίσματα ο Δήμος

Το θέμα είχε συζητηθεί, κατ’ αρχήν, στην  Επιτροπή Ποιότητας Ζωής την περασμένη Τρίτη, αλλά δεν καταλάβαμε το λόγο που ο Δήμος Καλαμάτας δίνει τη δυνατότητα στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος να επεκτείνουν κατά τι το χώρο των τραπεζοκαθισμάτων τους.
Η κατάσταση ξεκαθάρισε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, όταν και αποφασίστηκε, κατά πλειοψηφία, να δοθεί στα καταστήματα η δυνατότητα να ενοικιάζουν επιπλέον χώρο για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και στο απέναντι πεζοδρόμιο, εφόσον αυτό είναι «τυφλό», δε βρίσκεται δηλαδή μπροστά από την πρόσοψη άλλης επιχείρησης.
Ο αρμόδιος για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, δημοτικός σύμβουλος Ηλίας Κουτίβας, είπε ότι αυτό γίνεται προκειμένου να βοηθηθούν κάποιοι επαγγελματίες που θέλουν να εκμεταλλευτούν αυτούς τους χώρους.
Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας έδωσε τη δική του εξήγηση, όμως, προκαλώντας εύλογες απορίες και μειδιάματα για τη λογική που ανέπτυξε. Παρεμβαίνοντας σχολίασε ότι η Δημοτική Αρχή προβαίνει στη λήψη της παραπάνω απόφασης, όχι για να ενισχυθεί ο τζίρος των καταστημάτων και ο εισπρακτικός μηχανισμός του Δήμου Καλαμάτας, αλλά για να μην παρκάρουν τα μηχανάκια πάνω στα πεζοδρόμια!
Για να μην υπάρξουν παρανοήσεις από τους παρευρισκόμενους έφερε ως παράδειγμα την κατάσταση που επικρατεί στην οδό Δαγρέ. Εκεί, σημείωσε, στον απέναντι τοίχο, παρκάρουν μηχανάκια και θα τοποθετηθούν τραπεζοκαθίσματα, εφόσον το θέλει και η απέναντι επιχείρηση. Τόνισε, όμως, ότι με αυτές τις αλχημείες ο χώρος για τους πεζούς θα παραμείνει ίδιος.
Από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας, ο δημοτικός σύμβουλος, Δημήτρης Φαββατάς, πρότεινε αντί για την υιοθέτηση του παράδοξου μέτρου, να αυξηθούν οι έλεγχοι από τη Δημοτική Αστυνομία, αλλά ο κ. Νίκας αντικρούοντας είπε ότι ο αριθμός τους είναι περιορισμένος και δεν προλαβαίνουν να ελέγξουν όλη την πόλη όπως πρέπει.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης, αναρωτήθηκε αν έχει υπάρξει διάλογος με τους ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Ο δήμαρχος ανταπάντησε ότι αν μπορούσαν, θα έκλειναν όλους τους δημόσιους χώρους.
Ενώ τώρα με τη συγκεκριμένη απόφαση;

Του Αντώνη Πετρόγιαννη