ΕΣΠΑ ακούμε, αλλά ΕΣΠΑ… δε βλέπουμε σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή


Το θέμα του αναγκαίου προγραμματισμού από την πλευρά του Δήμου Καλαμάτας, εν όψει του νέου ΕΣΠΑ, έθεσε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης.
Όπως τόνισε, επειδή το νέο πρόγραμμα έχει τελείως διαφορετική φιλοσοφία από το προηγούμενο, θα πρέπει να υπάρξει ένας άμεσος προγραμματισμός και μια δημόσια διαβούλευση, για να παρθούν οι απαραίτητες αποφάσεις και προσανατολισμοί.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Π. Νίκας σχολίασε ότι συζητήσεις για το νέο ΕΣΠΑ έχουν ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια, αλλά ακόμα οι βασικές παράμετροι του προγράμματος είναι άγνωστες, κι έτσι δεν μπορεί να γίνει κανένας ουσιαστικός προγραμματισμός.
Πρόσθεσε, δε, ότι κανείς δε γνωρίζει το ύψος που θα έχει, αφού υπάρχουν δεκάδες έργα-γέφυρες που θα μεταφερθούν σ’ αυτό. «Όταν έχουμε πραγματικά δεδομένα, θα καλέσουμε τους πλέον αρμόδιους και θα κάνουμε τα απαραίτητα» είπε.
Από την άλλη πλευρά, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι η παρουσία του υφυπουργού Αλέξη Χαρίτση στη θέση ευθύνης για την πορεία του ΕΣΠΑ είναι πλεονέκτημα για το Δήμο Καλαμάτας, αφού έχει δείξει μέχρι σήμερα τη διάθεση να βοηθήσει.
Να σημειώσουμε ότι στις 13 Νοεμβρίου ο Αλέξης Χαρίτσης θα βρεθεί στην Τρίπολη, στο Πνευματικό Κέντρο, προσκεκλημένος από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Πελοποννήσου, όπου και αναμένεται να ξεκαθαρίσει πολλές παραμέτρους για το ΕΣΠΑ 2014- 2020.
Πάντως, σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, την αρνητική απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εισέπραξε το αίτημα της ΚΕΔΕ για παράταση στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2007 – 2013. Συγκεκριμένα, η Ευρωπαία επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου, σε επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γιώργο Πατούλη, απάντησε αρνητικά στο αίτημά του για χορήγηση παράτασης ενός έτους, αναφέροντας ότι δεν πρόκειται να δοθεί παράταση έως τα τέλη του 2016 στην περίοδο επιλεξιμότητας της προγραμματικής περιόδου 2007-2013.

του Αντώνη Πετρόγιαννη