«Μη σφίξετε το σχοινί στο λαιμό μας» τόνισαν οι αγρότες

«Μη σφίξετε το σχοινί στο λαιμό μας» τόνισαν οι αγρότες

Διαμαρτυρία αγροτών από Φιλιατρά και Γαργαλιάνους με μαύρες σημαίες

«Είναι σίγουρο ότι θα εγκαταλείψουμε τα χωράφια μας, αν παρθούν αυτά τα μέτρα» τόνισαν χθες το μεσημέρι οι αγρότες από τους Αγροτικούς Συλλόγους Γαργαλιάνων και Φιλιατρών, οι οποίοι έφτασαν διαμαρτυρόμενοι με μαύρες σημαίες στο Διοικητήριο και συναντήθηκαν με μέλη της Αντιπεριφέρειας και τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώτα Κοζομπόλη – Αμανατίδη.
Οι αγρότες ζήτησαν από τη βουλευτή να μην ψηφίσει το ασφαλιστικό και το φορολογικό νομοσχέδιο, ενώ η ίδια με τη σειρά της είπε ότι θα μεταφέρει τα όσα της είπαν στον αρμόδιο υπουργό.
Οι διαμαρτυρόμενοι παρέδωσαν στην αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας ψήφισμα, το οποίο ζήτησαν να προωθήσει στον περιφερειάρχη και να τεθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Συμβολική διαμαρτυρία
Οι αγρότες των δύο Συλλόγων έφτασαν με αυτοκίνητα και μαύρες σημαίες και έκλεισαν συμβολικά την οδό Ψαρών. Εκεί τους περίμεναν και συναντήθηκαν ο πρώην βουλευτής Θ. Πετράκος και ο περιφερειακός σύμβουλος Π. Αλευράς.
Αντιπροσωπεία τους επισκέφθηκε την αντιπεριφερειάρχη Ελ. Αλειφέρη, ενώ στη συνάντηση έλαβαν μέρος η κα Κοζομπόλη, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Περικλής Μαντάς και η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος, Αντωνία Μπούζα.
Ο κ. Ηλίας Μπουντουβάς από τον Αγροτικό Σύλλογο Γαργαλιάνων τόνισε ότι οι αγρότες ποτέ δεν είπαν να μη φορολογηθούν, αλλά αυτό να γίνει δίκαια. Τόνισε ότι οι περισσότεροι αγρότες της περιοχής βρίσκονται στα όρια της φτώχειας και μια φορολόγηση του 26% που προβλέπεται για το 2017, θα τους αναγκάσει να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειες.
«Δε θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να δουλεύουμε στα χωράφια μας και δε θα έχουμε μόνο εμείς πρόβλημα, αλλά όλη η χώρα. Δεν είναι δυνατόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες οι αγρότες να φορολογούνται με 11% και εμείς εδώ με 26%, συν την προκαταβολή φόρου», σχολίασε.
Ταφόπλακα χαρακτήρισε τα μέτρα και από τον Αγροτικό Σύλλογο Φιλιατρών ο κ. Γιώργος Αλεξανδρόπουλος, επισημαίνοντας πως έτσι όλες οι καλλιέργειες θα καταστούν ασύμφορες και οι αγρότες τα επόμενα 2-3 χρόνια θα εξαφανισθούν.
Κατέληξε λέγοντας ότι ο αγρότης δεν είναι ελεύθερος επαγγελματίας και ζήτησε από τους βουλευτές να μη τραβήξουν τη θηλιά στο λαιμό του.
Κάλεσαν όλοι, δε, τους βουλευτές του νομού να μην ψηφίσουν τα νομοσχέδια για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, τονίζοντας ότι οι πολίτες τούς έβαλαν στη Βουλή κι αυτούς πρέπει να ακούν. Επίσης, ζήτησαν από την αντιπεριφερειάρχη να φροντίσει για τα ρέματα και τους αγροτικούς δρόμους εν όψει χειμώνα.

Δεν εφησυχάζουν
Από την πλευρά της, η κα Αλειφέρη σημείωσε πως αναγνωρίζει πόσο βαριά είναι τα μέτρα που έρχονται για τους αγρότες. Στη Μεσσηνία, όπως συμπλήρωσε, δεν υπάρχουν μεγάλοι αγρότες, αλλά μικροί και μεσαίοι. Χαρακτήρισε δίκαια τα αιτήματά τους, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις. Υποσχέθηκε δε ότι θα τεθεί το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Ο κ. Μαντάς σημείωσε ότι οι αγρότες της Τριφυλίας είναι πολύ σημαντικοί, καθώς το 20% της παραγωγής οπωροκηπευτικών της χώρας καλύπτεται από αυτούς. Παρατήρησε ότι ήδη είχαν φορολογηθεί βαριά από την προηγούμενη κυβέρνηση οι αγρότες, ενώ με τα αιτήματά τους συμφώνησε και η κα Μπούζα.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κα Κοζομπόλη συνεχάρη τους αγρότες για τον τρόπο που εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους και τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει «ανοικτά αυτιά». Τα όσα άκουσε θα μεταφέρει στον αρμόδιο υπουργό, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η χώρα μας είναι ήδη πτωχευμένη και πως, αν δε ρυθμίσουμε τις δανειακές μας υποχρεώσεις, «δεν μπορούμε να ανακτήσουμε την εθνική μας κυριαρχία, που έχουμε χάσει».
Κατέληξε λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει επεξεργασθεί διάφορους τρόπους και συμφώνησε πως ο κατά κύριο επάγγελμα αγρότης δεν πρέπει να φορολογηθεί όπως οι άλλοι και να εξετασθεί το αίτημά τους για αφορολόγητο.
Οι αγρότες, πάντως, αποχωρώντας δήλωσαν πως δεν εφυσηχάζουν.

της Βίκυς Βετουλάκη