«Μουσικές του κόσμου» από το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας

«Μουσικές του κόσμου» από το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας

Πέντε διαφορετικές συναυλίες έχουν προγραμματιστεί μέχρι το τέλος του 2015 από το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, με τίτλο «Μουσικές του Κόσμου». Βασικό τους χαρακτηριστικό η πολυσυλλεκτικότητα των μουσικών πολιτισμών και τεχνοτροπιών, από την Τζαζ στη μουσική της Μεσογείου κι από το Γερμανικό Ρομαντισμό στη μουσική της Λατινικής Αμερικής.
Η αρχή γίνεται αύριο Κυριακή, 1η Νοεμβρίου, στις 9.00 το βράδυ (ακριβώς), με μια βραδιά τζαζ στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας με ελεύθερη είσοδο. Ένα “Jazz trio” με τους Γιώργο Μικρό-πιάνο, Αναστάση Γούλιαρη-τύμπανα και Αρίωνα Γυφτάκη-μπάσο, που ασχολείται με τους χώρους της post mainstream εποχής της τζαζ και βασίζεται στο δημιουργικό διάλογο μεταξύ των μουσικών που το απαρτίζουν.
Με επιρροές από σημαντικά πιάνο τρίο, όπως των Michel Petrucciani, Hank Jones, Kenny Barron, το τρίο θα κάνει ένα αυτοσχεδιαστικό ταξίδι βασισμένο στην εξωστρέφεια και τη διαρκή αλληλεπίδραση.
Την επόμενη Κυριακή, 8 Νοεμβρίου, στη συναυλία με τίτλο «Οι εποχές των άλλων», το Ωδείο θα φιλοξενήσει τον Ανδρέα Καρακατσάνη, που συντροφιά με τον Αντώνη Κουφουδάκη θα παρουσιάσουν έργα σύγχρονης μουσικής για κιθάρα, από τη Λατινική Αμερική, τη Ρωσία και την Ελλάδα. Θα ακουστούν έργα των Manuel. M. Ponce, Leo Brouwer, Astor Piazzolla, Γιώργου Κουμεντάκη, Sofias Gubaidulina και Valentyn Sylvestrov. Είσοδος ελεύθερη.
Ακολουθεί μια ξεχωριστή βραδιά την Κυριακή 29 Νοεμβρίου στο Θέατρο της Φιλαρμονικής. Με τίτλο «Στην Ηχώ της Μεσογείου», οι Haig Yazdjian, Νίκος Παλαιολόγος και Βαγγέλης Καρίπης θα μυήσουν τους παρευρισκόμενους στην ιδιαίτερη μουσική της Μεσογείου, η οποία παντρεύει στοιχεία από όλους τους πολιτισμούς που έζησαν και ζουν στα παράλια αυτής της πλούσιας θάλασσας. Είσοδος: 7 και 5 ευρώ (φοιτητικό, μαθητικό, ανέργων).
Την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου, και πάλι στο Δημοτικό Ωδείο, η Κατερίνα Παλαιολόγου-σοπράνο και ο Στάθης Γυφτάκης-πιάνο θα ταξιδέψουν 150 χρόνια πίσω, μέσα από lied του «Γερμανικού Ρομαντισμού», όπου κυριαρχούν οι μορφές των Schubert, Schumann, Brahms, αλλά και κάποια σχετικά άγνωστα lied του Wagner. Είσοδος ελεύθερη.
Το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου θα κλείσει το πρώτο μέρος του κύκλου με ένα κλασικό “Piano trio”. Στην αίθουσα συναυλιών του Ωδείου οι Γεωργία Τσολάκη-βιολί, Αριάδνη Πόλκα-τσέλο και Χρήστος Μπορόβας-πιάνο θα «καλοπιάσουν» το χειμώνα με τις 4 εποχές του Astor Piazzola, αλλά και διάσημα τρίο του Cesar Franck και του Sergei Rachmaninoff. Είσοδος ελεύθερη.
Να σημειωθεί πως ο κύκλος θα συνεχιστεί και μετά τα Χριστούγεννα και θα ολοκληρωθεί στα τέλη Φεβρουαρίου, με συναυλίες που θα ανακοινωθούν προσεχώς.