Ξεκίνησε η δίκη Σύρων για συμμετοχή σε διεθνές κύκλωμα με μετανάστες

Ξεκίνησε η δίκη Σύρων για συμμετοχή  σε διεθνές κύκλωμα με μετανάστες

Η υπόθεση εξάρθρωσης πέρυσι το Σεπτέμβριο από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας κυκλώματος που εξέδιδε πλαστά έγγραφα μεταναστών για να φύγουν από την Ελλάδα, ακόμα και μέσω του αεροδρομίου Καλαμάτας, εκδικάζεται από χθες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.
Χθες κατέθεσε ως μάρτυρας αστυνομικός της  Ασφάλειας που συμμετείχε στην επιχείρηση, ενώ λόγω του προχωρημένου της ώρας η δίκη διεκόπη και θα συνεχισθεί στις 30 Οκτωβρίου.
Στο εδώλιο κάθονται δύο Σύροι και ένας Ρουμάνος, που έχουν προφυλακισθεί, ενώ δεν εμφανίσθηκαν άλλοι τρεις Σύροι που είναι κατηγορούμενοι και είχαν αφεθεί ελεύθεροι.
 
Ετοιμαζόταν να «πετάξει»
Η υπόθεση άρχισε να ξετυλίγεται, όταν στις 7 Σεπτεμβρίου 2014 αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας διαπίστωσαν ότι ένας 24χρονος Σύρος, που ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί σε πτήση από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, είχε πλαστά ρουμάνικα έγγραφα.
Οι αστυνομικοί συνέλαβαν μαζί και έναν 35χρονο Ρουμάνο που συνόδευε το Σύρο και τον οποίο υπέδειξε ο 24χρονος ως αυτόν που τον είχε προμηθεύσει με τα πλαστά έγγραφα και τον είχε συνοδεύσει από την Αθήνα στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας και θα ταξίδευαν μαζί.
Ο αστυνομικός, που κατέθεσε χθες, είπε ότι βρήκαν πάνω τους ένα χαρτάκι με μια διεύθυνση στην Αθήνα και ο Σύρος τούς είπε πως εκεί του έβγαλαν τα πλαστά έγγραφα.
Οργανώθηκε επιχείρηση και κλιμάκιο της Υποδιεύθυνσης από την Καλαμάτα μετέβη την άλλη ημέρα το πρωί στην Αθήνα, στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα. Στη διεύθυνση που ανέφερε το χαρτάκι βρήκαν ένα ημιυπόγειο κατάστημα, που φαινόταν ως αποθήκη ρούχων.
 
Διεθνές κύκλωμα
Όσοι, όμως, ήταν εκεί μόλις είδαν τους αστυνομικούς πανικοβλήθηκαν και κάποιοι άρχισαν να κρύβουν κινητά και χρήματα, άλλοι σημειώσεις και έγγραφα που υπήρχαν στο χώρο και άλλοι δεσμίδες με χαρτονομίσματα.
Οι αστυνομικοί συνέλαβαν πέντε Σύρους που ήταν εκεί και κατέσχεσαν συνολικά 35.915 ευρώ και 26 δολάρια ΗΠΑ, δελτίο ταυτότητας Κυπριακών και Σουηδικών Αρχών, άδεια ικανότητας οδηγήσεως Συριακών Αρχών και κινητά τηλέφωνα.
Μάλιστα, τότε οι Αρχές έκαναν λόγο για διεθνές κύκλωμα, του οποίου το «κεντρικό» γραφείο βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη και λειτουργούσε με Τουρκοσύρους και είχε «υποκαταστήματα»  σε Σμύρνη και Αθήνα.
Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι και ο 59χρονος ιδιοκτήτης του καταστήματος, ο οποίος την ημέρα της επιχείρησης της Αστυνομίας δε βρισκόταν εκεί και συνελήφθη αργότερα με ένταλμα. 

Της Βίκυς Βετουλάκη