Πνιγηρή… σιωπή για τις κεραίες στο Ασπρόχωμα

Πνιγηρή… σιωπή για τις κεραίες στο Ασπρόχωμα

Σειρά εγγράφων και ελέγχων αποδεικνύει τις παραβάσεις στη σχετική νομοθεσία 
Υποτίθεται ότι μια σειρά από υπηρεσίες ψάχνουν την άκρη για το σπίτι-έδρα εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, λίγα μέτρα από το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας και μέσα σε οικισμό, αλλά άκρη δεν μπορούν να βρουν.
Ας δούμε, όμως, τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας. Με έγγραφό της στις 9 Σεπτεμβρίου 2015 η υπηρεσία του Συνηγόρου του Πολίτη καλεί την Πολεοδομία Καλαμάτας να ασκήσει τα πρέποντα, προκειμένου να ενημερωθεί για τη νομιμότητα της λειτουργίας κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε οικοδομή έναντι του Νοσοκομείου Καλαμάτας.
Μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι έπειτα από αναφορά ιδιώτη, αλλά και 50 κατοίκων του οικισμού Ασπροχώματος, ο Συνήγορος ου Πολίτη εξετάζει το θέμα. Μάλιστα, στη σχετική επιστολή αναφέρεται ότι «για το συγκεκριμένο ζήτημα (σ.σ. των κεραιών) έχει κατατεθεί από τις 17 Απριλίου 2015 σχετική αίτηση, με αίτημα αυτοψίας, πλην όμως η υπηρεσία σας δεν έχει απαντήσει ακόμα, σε αντίθεση με τις ισχύουσες διατάξεις του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας.
Στο πλαίσιο του διερευνητικού ρόλου του, ο ΣτΠ απέστειλε στις 11 Ιουνίου 2015 έγγραφο προς τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, ζητώντας ειδικότερα από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας Καλαμάτας, όπως προβεί σε αυτοψία για τον έλεγχο τυχόν παράβασης των οριζόμενων, σε σχετική δήλωση ΕΚΚΧΟ, πολεοδομικών μεγεθών των υφιστάμενων κεραιών.
Επισημαίνεται ότι η Αρχή έλαβε έγγραφο απάντησης της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, σύμφωνα με το οποίο έχει κληθεί σε ακρόαση η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας που έχει προβεί στη συγκεκριμένη εγκατάσταση.
Μολονότι έχει παρέλθει σημαντικός χρόνος από το έγγραφό μας, δεν έχει ληφθεί, δυστυχώς, καμία απάντηση εκ μέρου σας. Ακόμα περισσότερο, δεν έχει δοθεί κάποια εξήγηση για τους τυχόν λόγους της καθυστέρησης.
Επειδή η σημειωθείσα καθυστέρηση, σύμφωνα με το σχετικό νόμο, προκαλεί σοβαρά εμπόδια στη διερεύνηση της υπόθεσης, σας παρακαλούμε να ανταποκριθείτε στο έγγραφό μας το συντομότερο δυνατόν.
Σημειώνουμε ότι όλες οι δημόσιες υπηρεσίες οφείλουν να διευκολύνουν με κάθε τρόπο την έρευνα του Συνηγόρου του Πολίτη».
Επίσης, στις 28 Απριλίου 2015 η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Διεύθυνση Φάσματος, Τμήμα Εποπτείας και Ελέγχου Φάσματος, αναφέρει ότι τεχνικό της κλιμάκιο διενήργησε αυτοψία, όπου διαπιστώθηκε η εγκατάσταση μεταλλικού ιστού με τρεις (3) κεραίες τύπου “μικροκυψέλης” και μία παραλληλεπίπεδη κατασκευή.
Την ημέρα και την ώρα της αυτοψίας από το συγκεκριμένο σημείο μετρήθηκαν εκπομπές σε συχνότητες στις ζώνες του φάσματος των 900, 1800 και 2000 ΜΗΖ της εταιρείας.
«Δεδομένου ότι η προαναφερθείσα δήλωση δεν καλύπτει σε συχνότητες στη ζώνη του φάσματος των 900ΜΗΖ, η Υπηρεσία μας θα προβεί στις προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία ενέργειες» αναφέρεται.
Επιπλέον, στους όρους δόμησης των οικισμών της χώρας αναφέρονται μεταξύ άλλων: «Πάνω από το μέγιστο ύψος του κτηρίου δεν επιτρέπεται καμία κατασκευή, εκτός από αυτές που αναφέρονται παρακάτω: καπνοδόχοι, αγωγοί αερισμού, καπνοσυλλέκτες, εγκαταστάσεις ηλιακών συστημάτων, πύργοι ψύξεως και δοχεία διαστολής, θέρμανσης ή κλιματισμού και αντλίες θερμότητας, στέγες, στηθέα, πέργκολες, αλεξικέραυνα, κεντρικές κεραίες τηλεοράσεων και ραδιοφώνων. Όλες οι παραπάνω κατασκευές πρέπει να αποτελούν ενιαίο αισθητικό σύνολο».
Βεβαίως, από τα παραπάνω τίποτα δεν ισχύει στη συγκεκριμένη οικοδομή…

Του Αντώνη Πετρόγιαννη