Προσωρινό «φιλί ζωής» για τις κοινωνικές δομές

Προσωρινό «φιλί ζωής» για τις κοινωνικές δομές

Προσωρινή λύση βρέθηκε στο πρόβλημα που έχει ανακύψει με τις Κοινωνικές Δομές, με την παράταση του προγράμματος έως τις 31 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.
Σε παρέμβασή της, η κα Φωτίου εξήγησε πως τις προηγούμενες ημέρες έγινε διακυβερνητική σύσκεψη για το θέμα και ελήφθη η απόφαση για παράταση έως το τέλος του έτους, ώστε να εξυπηρετηθούν οι χιλιάδες συνάνθρωποί μας που βοηθούνται από τα Κοινωνικά Παντοπωλεία και τις υπόλοιπες δομές φτώχειας.
Πρόκειται για προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και ανατίθενται σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, εξήγησε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Το θέμα είχε πάρει διαστάσεις, αφού η διάρκεια των προγραμμάτων έληγε την Τετάρτη και δεν είχε διασφαλιστεί η χρηματοδότησή τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλη την Ελλάδα λειτουργούν 192 δομές φτώχειας, αρκετές από τις οποίες στο Δήμο Καλαμάτας.
Μάλιστα, σε ερώτηση του “Θάρρους” προς τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Οικονομικών, Δημήτρη Μπούχαλη, αν ο Δήμος σκέπτεται να καταργήσει τα παραπάνω προγράμματα, μετά την πολιτική που ανακοίνωσε τους προηγούμενους μήνες η κυβέρνηση για βοήθεια των ασθενέστερων κοινωνικών τάξεων, σχολίασε ότι «είναι κάτι που εξετάζεται από τη Δημοτική Αρχή».
Επίσης, ο ίδιος ο δήμαρχος Παν. Νίκας, σε δηλώσεις του στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι στο πλαίσιο των αποφάσεων της κυβέρνησης η κοινωνική πολιτική του Δήμου Καλαμάτας «χρειάζεται να επανεξεταστεί».
Να σημειώσουμε ότι τέτοιες δομές είναι: Βοήθεια στο Σπίτι, Δημοτικό Εστιατόριο, Δημοτικό Ιατρείο, Δημοτικό Παντοπωλείο, Δημοτικοί Λαχανόκηποι, Κέντρο Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων Δήμου Καλαμάτας (ΚΑΠΗ), Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας, Κοινωνικό Φαρμακείο, Παιδικοί Σταθμοί.
Σε κάθε περίπτωση, η πολιτική που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια έχει σοβαρές επιπτώσεις στις υπηρεσίες των ΟΤΑ και οδυνηρές συνέπειες για τους πολίτες που καλούνται να επωμιστούν οικονομικά βάρη, σε μια περίοδο που φτώχεια και ανεργία χτυπούν «κόκκινο».
Μόνη λύση είναι η επαρκής χρηματοδότηση των κοινωνικών δομών, αλλά και η άρση της απαγόρευσης πρόσληψης προσωπικού, ιδιαίτερα στις υπηρεσίες αιχμής και κοινωνικού ενδιαφέροντος, προκειμένου ο δημότης επιτέλους να έχει πρόσβαση σε δωρεάν, δημόσιες, ποιοτικές και ασφαλείς υπηρεσίες.
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με την κυβέρνηση, από τη μέρα που ανέλαβε για πρώτη φορά την εξουσία ενίσχυσε σε χιλιάδες ανθρώπους τη διατροφή με την κάρτα αλληλεγγύης, συνέδεσε δωρεάν κομμένες παροχές και έδωσε ρεύμα, ενώ στήριξε τη στέγαση με το επίδομα ενοικίου.
Για το επόμενο διάστημα είναι προγραμματισμένο να ισχυροποιήσει και να μεγαλώσει το δίχτυ προστασίας για τα θύματα της κρίσης και τις ευάλωτες οικονομικά ομάδες. Πρώτο μέλημα θα είναι η έκδοση της κάρτας ανασφαλίστων στην υγεία και μετακίνησης για τους ανέργους. Ακολουθεί η κάρτα κοινωνικού εισοδήματος για όσους βρίσκονται στην ακραία φτώχεια, δίνοντας ταυτόχρονα προτεραιότητα στην εύρεση εργασίας, ενώ θα δημιουργηθεί ο θεσμός των σχολικών γευμάτων για όλα τα παιδιά του Δημοτικού στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο.

του Αντώνη Πετρόγιαννη