Πρόστιμο σε τέως αντιδήμαρχο του Δήμου Δυτικής Μάνης

Πρόστιμο σε τέως αντιδήμαρχο του Δήμου Δυτικής Μάνης

Να εφαρμοστεί άρθρο του κανονισμού ύδρευσης, που προβλέπει πρόστιμο ίσο με το πενταπλάσιο του δικαιώματος σύνδεσης σε τέως αντιδήμαρχο, αποφάσισε προ ημερών το Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Μάνης. Με την απόφαση, που ελήφθη σε κλίμα έντασης, δίνεται προθεσμία ενός μηνός στον τέως αντιδήμαρχο να νομιμοποιήσει αυθαίρετη παροχή νερού που είχε κάνει, και αν μέσα σε αυτό το διάστημα δεν τακτοποιήσει την οφειλή του, θα ακολουθήσει η διαδικασία ποινικής δίωξης και αστικής αποκατάστασης της ζημιάς που προκάλεσε στο Δήμο.
Η αντιπαράθεση του δημάρχου Ι. Μαραμπέα, ο οποίος διατύπωσε και τη σχετική εισήγηση, και των συμβούλων της μείζονος μειοψηφίας (στους κόλπους της οποίας ανήκε ο τέως αντιδήμαρχος) ήταν τόσο σφοδρή, που αναγκάστηκε ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Γ. Κομπότης, να διακόψει τη συνεδρίαση, προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα.     
 
Εισήγηση και ένταση
Ο κ. Μαραμπέας, εισηγούμενος το θέμα, εξέφρασε τη θλίψη του για την εφαρμογή του συγκεκριμένου άρθρου και αναφέρθηκε στο ιστορικό του θέματος, υποστηρίζοντας ότι στο Σταυροπήγιο βρέθηκε από τους υδρομετρητές, το Νοέμβριο του 2014, υδρόμετρο που δεν υπήρχε στους βεβαιωτικούς καταλόγους του Δήμου και είχε τοποθετηθεί αυθαίρετα κατά παράβαση του κανονισμού ύδρευσης. Συνέχισε λέγοντας πως ο αρμόδιος αντιδήμαρχος αποφάσισε να σφραγίσει την παροχή διότι δημιουργούσε προβλήματα και μόλις έγινε αυτό, έλαβε επιστολή από τον τέως αντιδήμαρχο, ο οποίος του γνωστοποιούσε την παράνομη διακοπή της υδροδότησης στις 31 Ιουλίου με αφαίρεση και του υδρομετρητή, που είναι ιδιοκτησία του. Ο τέως αντιδήμαρχος ανέφερε επίσης ότι διατηρεί επαγγελματική κτηνοτροφική εγκατάσταση, με αποτέλεσμα να υποστεί οικονομική καταστροφή. Χαρακτήριζε δε παράνομη την ενέργεια, επειδή δόθηκε προφορική εντολή διακοπής χωρίς απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία, αν υπήρχε, θα έπρεπε να του είχε κοινοποιηθεί. Ανάμεσα σε άλλα, ανέφερε ότι επειδή δεν είχε γίνει επανασύνδεση, αποφάσισε για να σώσει τα ζώα του να τοποθετήσει καινούργιο υδρομετρητή, ενώ κατά την τοποθέτηση κάλεσε και συγκεκριμένους μάρτυρες, οι οποίοι βεβαιώνουν πως το υδρόμετρο είναι καινούργιο.
Ο δήμαρχος πρόσθεσε πως ζήτησε από τους υπαλλήλους τους αριθμούς των υδρομετρητών που κατέχει ο τέως αντιδήμαρχος, οι οποίοι δεν έχουν σχέση με αυτόν που αφαιρέθηκε και, κατά συνέπεια, έχει τοποθετηθεί αυθαίρετα, παράνομα κατανάλωνε και δεν πλήρωνε νερό. Είπε πως έστειλε έγγραφο στον τέως αντιδήμαρχο, γνωστοποιώντας του, ανάμεσα σε άλλα, ότι «ο Δήμος Δυτικής Μάνης δεν προέβη σε διακοπή υδροδότησης, διότι η παροχή και ο υδρομετρητής που επικαλείστε δεν ανευρίσκονται στους βεβαιωτικούς καταλόγους ύδρευσης της Δημοτικής Ενότητας Αβίας και στο όνομά σας. Τα παραπάνω έχουν τοποθετηθεί αυθαίρετα και παράνομα κατά παράβαση του κανονισμού Ύδρευσης του Δήμου».
Στη συνεδρίαση παρέστη και ο τέως αντιδήμαρχος, εκφράζοντας διαφορετική άποψη από αυτή που παρουσίασε ο κ. Μαραμπέας, ενώ ο σύμβουλος Χρ. Λυμπερέας ανέφερε πως «ερχόμαστε να δημιουργήσουμε θέμα ότι πιάσαμε τον κλέφτη, ότι πιάσαμε τον άνθρωπο που έκανε κατάχρηση δικαιωμάτων… Αυτό έχει καταντήσει η Δημοτική Αρχή».
Για λάθος χειρισμούς μίλησε ο Αλεξ. Ρουτζούνης, ζητώντας αναβολή, ενώ ο τέως δήμαρχος Δημ. Γιαννημάρας προσπάθησε να απορρίψει τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν περί παράβασης των άρθρων του κανονισμού ύδρευσης, προσθέτοντας πως «είναι ξεκάθαρο ότι γίνεται από λόγους εκδικητικούς».
Από εκεί και μετά ξεκίνησε η ένταση, με τον πρόεδρο του Δ.Σ. να ζητά να μην καταγράφονται όσα έλεγε ο σύμβουλος Χρ. Λυμπερέας, διακόπτοντας τρεις φορές τη συνεδρίαση, ο δήμαρχος έκανε λόγο για τραμπουκισμούς από πλευράς του συγκεκριμένου συμβούλου, ο τέως αντιδήμαρχος φώναζε και η συνεδρίαση διεκόπη. Με την επανέναρξη, ο κ. Μαραμπέας σημείωσε πως «δε θέλουμε να αντιδικούμε με κανέναν ούτε θέλουμε να εκδικηθούμε. Άμα χρειαστεί θα τα βάλω από την τσέπη μου τα χίλια ευρώ περίπου που είναι το πρόστιμο. Το θέμα είναι ότι πρέπει να εφαρμόζεις τον κανονισμό […] Δεν μπορώ εγώ σαν Δήμος να κλείσω τα μάτια και να πω δεν ξέρω τίποτα».
Στην ψηφοφορία, 11 σύμβουλοι ψήφισαν υπέρ, με έναν να δηλώνει πως θα πρέπει να κινηθεί και η νομική διαδικασία, 1 ψήφισε λευκό, ενώ οι 3 της μείζονος μειοψηφίας δήλωσαν απόντες. 

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου