Στο “σφυρί” τα σπίτια μέσα στο χειμώνα!

Στο “σφυρί” τα σπίτια μέσα στο χειμώνα!

Από Δευτέρα υλοποιούνται αποφάσεις πλειστηριασμών εξώσεων κ.α.

Η άρση αναστολής αναγκαστικής εκτέλεσης επιβάλλει τα νόμιμα, αλλά φέρνει και κοινωνική πίεση

«Έκρηξη» εφαρμογής δικαστικών αποφάσεων φέρνει από Δευτέρα η μη παράταση ισχύος της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για «αναστολή πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης, καταβολής δικαστικών παραβόλων, εγγυοδοσιών και χρηματικών ποσών από μετατροπή ποινών», η οποία είχε τεθεί από το καλοκαίρι.
Εκατοντάδες αποφάσεις που έχουν ληφθεί από δικαστήρια θα μπορούν πλέον να εφαρμοσθούν, ανάμεσά τους εξώσεις και πλειστηριασμοί (εκτός α΄ κατοικίας, που προστατεύεται έως τέλος του χρόνου). Επίσης, εγγυήσεις που δεν είχαν καταβάλει αποφυλακισθέντες ή καταδικασθέντες που αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση πρέπει να καταβληθούν, αν θέλουν να παραμείνουν έξω από τις φυλακές.

Εφαρμογή αποφάσεων
Η αναστολή είχε αποφασισθεί στις 21 Ιουλίου 2015, λόγω των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Η εφαρμογή της είχε παραταθεί ήδη τρεις φορές, την πρώτη μέχρι τις 31 Αυγούστου, τη δεύτερη έως τις 30 Σεπτεμβρίου και η τελευταία έως τις 31 Οκτωβρίου 2015.  
Προέβλεπε, δε, ότι αναστέλλεται μέχρι τότε η διενέργεια κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης, ιδίως η διενέργεια πλειστηριασμών, κατασχέσεων, εξώσεων και προσωπικών κρατήσεων.
Με τη λήξη ισχύος της σημαίνει ότι από τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου επιτρέπεται και πάλι η διενέργεια πλειστηριασμών για οφειλές στο Δημόσιο.
Το θετικό στοιχείο είναι ότι θα εφαρμοσθούν αποφάσεις δικαστηρίων που έχουν ληφθεί και δεν μπορούσαν να υλοποιηθούν, όπως διατροφές γονέων, δεδουλευμένα εργαζομένων κ.λπ., ενώ υπάρχει και το αρνητικό, ότι θα σημειωθεί «έκρηξη» υλοποίησης αποφάσεων όπως εξώσεις και πλειστηριασμοί.
Ερωτώμενος ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης, απάντησε ότι η μη παράταση της αναστολής είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς πρέπει να υλοποιηθούν οι αποφάσεις των δικαστηρίων: «Με τη συγκεκριμένη απόφαση είχε παγώσει κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης. Αυτό ενίσχυε τους κακοπληρωτές και τους στρεψόδικους διαδίκους, έθιγε καίριες συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών που προσδοκούν κατόπιν δικαστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί υπέρ τους να λάβουν τα αναγκαία προς το ζην. Οι αποφάσεις αυτές αφορούν διατροφές γονέων ανηλίκων, επικοινωνία ανηλίκων με έναν από τους γονείς, γενικότερα διαφορές οικογενειακού δικαίου, εργαζομένους που δεν έχουν λάβει μισθούς κ.λπ. Ορθώς, λοιπόν, δε δόθηκε άλλη παράταση».

Κοινωνική πίεση
Όπως διευκρίνισε και ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Περικλής Ξηρογιάνης, στην πραγματικότητα η κατάσταση επιστρέφει στο νόμιμο, καθώς με την απαγόρευση δεν μπορούσαν να εκτελεστούν δικαστικές αποφάσεις, που αφορούσαν και διαταγές πληρωμής και εξώσεις κ.ά.: «Έχουμε δικαστικές αποφάσεις που δεν μπορούσαμε να εκτελέσουμε λόγω της απόφασης αυτής. Το θετικό, λοιπόν, είναι η εφαρμογή του νόμιμου, διότι πρόκειται για αποφάσεις δικαστηρίων».
Επίσης, με την άρση της αναστολής θα πρέπει μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου να καταβληθούν όλα τα δικαστικά παράβολα της περιόδου που ίσχυε η αναστολή και αφορούσαν μηνύσεις, εφέσεις κ.λπ.
Όλα αυτά θα επιφέρουν ξαφνική πίεση προς την κοινωνία, καθώς οι δικαιωμένοι από τα δικαστήρια πολίτες θα σπεύσουν για την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων που έχουν στα χέρια τους, ενώ κάποιοι άλλοι θα πρέπει σε μικρό χρονικό διάστημα να καταβάλουν χρήματα που αφορούν εγγυήσεις ή δικαστικά παράβολα.

Της Βίκυς Βετουλάκη