Το ελαιόλαδο “Ευώνυμον”: Το όνειρο που έγινε πράξη…


Σε ρεπορτάζ του “Θάρρους” τις προηγούμενες ημέρες υποστηρίζαμε ότι στα κινέζικα η λέξη “κρίση” γράφεται με δύο γράμματα. Το ένα σημαίνει κίνδυνος και το άλλο ευκαιρία. Το δεύτερο φαίνεται να επιλέγει σειρά μεσσηνιακών επιχειρήσεων, προκειμένου να απαντήσουν στην οικονομική κρίση που πλήττει και το νομό μας.
Ο τομέας της τυποποίησης ελαιόλαδου, με πολλά πετυχημένα παραδείγματα, αλλά και αυτός της παράλληλης αξιοποίησης των αρωματικών φυτών του τόπου μας, είναι ο…σπόρος για τη συνέχιση της πετυχημένης προσπάθειας. Σήμερα παρουσιάζουμε μία ακόμα πετυχημένη προσπάθεια.
 
Η εταιρεία 
Το ελαιόλαδο “Ευώνυμον” είναι προϊόν της μεσσηνιακής γης, το οποίο παρήγαγαν βήμα-βήμα άνθρωποι που αγαπούν τη φύση και σέβονται την παράδοση της ελληνικής γεωργίας. Το κλίμα της περιοχής είναι μεσογειακό και ευνοεί την καλλιέργεια της κορωνέικης ποικιλίας.
Το επιστημονικό υπόβαθρο των ιδρυτών της επιχείρησης (Σταυρούλα Ρόζου, φαρμακοποιός με μεταπτυχιακό και διδακτορικό στην φαρμακευτική ανάλυση και Νικόλαος Κρικέλης, χημικός με μεταπτυχιακό στην αναλυτική χημεία και οργανολογία) καθώς επίσης και τα σεμινάρια που παρακολούθησαν βοήθησαν στην αξιολόγηση και την εκτίμηση των παραμέτρων που επηρεάζουν την ποιότητα του ελαιολάδου.
Το κάθε βήμα στη διαδικασία παραγωγής, από την καλλιέργεια και τη συγκομιδή, την έκθλιψη, έως την τυποποίηση και τη συντήρηση γίνεται με τρόπο που να εξασφαλίζει τη διατήρηση των φαρμακευτικών ιδιοτήτων του ελαιόλαδου. Αυτό απαιτεί ιδιαίτερο χειρισμό όλων των σταδίων, από το δέντρο έως την τυποποίηση.
Για να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή ποιότητα του τελικού προϊόντος, μέρος της παραγωγής προωθείται στο τελευταίας τεχνολογίας, μικρής κλίμακας, ελαιοτριβείο της εταιρείας
.Με απόλυτα ελεγχόμενα όλα τα βήματα, πραγματοποιείται ψυχρή έκθλιψη του ελαιόκαρπου εντός λίγων ωρών από τη συγκομιδή. Με την ψυχρή έκθλιψη παραλαμβάνεται εξαιρετικής ποιότητας παρθένο ελαιόλαδο που διατηρεί τα ωφέλιμα διατροφικά χαρακτηριστικά του.
 Με το μικρό χρόνο αναμονής μεταξύ της συγκομιδής και της έκθλιψης ελαχιστοποιείται η αλλοίωση του καρπού που ξεκινά από τη στιγμή που απομακρύνεται από το δέντρο.
Εκτός, όμως, από το εκλεκτό ελαιόλαδο, η εταιρεία καλλιεργεί και μια σειρά από αρωματικά φυτά της μεσσηνιακής γης τα οποία “κλείνει” σε υπέροχες συσκευασίες.
Εμείς να τους ευχηθούμε η προσπάθειά τους να είναι όσο το δυνατόν ανέφελη και να πιστέψουν με πάθος σ’ αυτό που κάνουν. Γιατί από τις πρώτες κουβέντες που έχουμε ακούσει για την εταιρεία, θεωρούμε ότι αξίζει αυτό που ξεκίνησαν. Τέλος, να σημειώσουμε ότι το…στρατηγείο είναι στη Μεθώνη (Βαράκες- Καινούριο Χωριό).

Του Αντώνη Πετρόγιαννη