Υψηλοί τόνοι και εντάσεις για την ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής απορριμμάτων στο Δ.Σ. Τριφυλίας

Υψηλοί τόνοι και εντάσεις για την  ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής απορριμμάτων στο Δ.Σ. Τριφυλίας

Σε υψηλούς τόνους και με εντάσεις συνεχιζόταν μέχρι αργά χθες το βράδυ η συζήτηση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας για την έγκριση της μελέτης αποκομιδής απορριμμάτων, η οποία συμπερασματικά κατέληγε σε αυτό που ευθύς εξαρχής τονιζόταν στην Αιτιολογική Έκθεση, δηλαδή την ανάθεση της αποκομιδής σε ιδιώτη.
Μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης φάνηκε ξεκάθαρα, όχι απλώς διάσταση απόψεων, αλλά ουσιαστικά η διαφορετική αντίληψη για τη λειτουργία και τη διοίκηση του Δήμου και τη διαχείριση των ζητημάτων του, όπως είναι πρωτίστως αυτό της αποκομιδής των απορριμμάτων και γενικότερα της καθαριότητας.
Στο Σώμα παρουσιάστηκε η Αιτιολογική Έκθεση κόστους – οφέλους που αφορά στην ανάθεση σε ιδιώτη της αποκομιδής απορριμμάτων της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Τριφυλίας, την οποία συνέταξε η Οικονομική Υπηρεσία και όχι η αρμόδια Υπηρεσία Καθαριότητας και την απέστειλε προς το δήμαρχο Τριφυλίας. Σε αυτή ευθύς εξαρχής αναφέρεται ότι είναι συμφέρουσα οικονομικά και λειτουργικά η ανάθεση σε ιδιώτη της αποκομιδής.
Σύμφωνα με αυτή, η Υπηρεσία Καθαριότητας είχε κόστος, το 2014, 1.197.480,51 ευρώ. Από αυτό το ποσό, 676.927,09 ευρώ αφορούν στο κόστος μισθοδοσίας προσωπικού, μονίμων και αορίστου χρόνου, ενώ 229.600,72 ευρώ το έκτακτο προσωπικό. Οι λοιπές δραστηριότητες και υποχρεώσεις της Υπηρεσίας Καθαριότητας ανήλθαν σε 290.952,07 ευρώ.
Ακόμη, παρουσιάστηκαν στοιχεία της Τεχνικής Έκθεσης, που επίσης συνέταξε η Οικονομική Υπηρεσία και όχι η Υπηρεσία Καθαριότητας, σύμφωνα με την οποία η μελέτη που έχει γίνει για την παροχή υπηρεσιών «Αποκομιδή απορριμμάτων δήμου Τριφυλίας» και την ανάθεση της αποκομιδής σε ιδιώτη προϋπολογίζει ότι θα κοστίζει 692.493,89 ευρώ για ένα έτος.
Τόσο ο δήμαρχος Παναγιώτης Κατσίβελας όσο και ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Παναγιώτης Τσίγγανος, υπερασπίστηκαν με σθένος την ανάθεση σε ιδιώτη της αποκομιδής, κάνοντας λόγο για διπλό όφελος του Δήμου, μιας και θα κοστίζει λιγότερο απ’ ό,τι μέχρι τώρα, ενώ οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Καθαριότητας θα καλύψουν άλλες εργατικές και διοικητικές ανάγκες του.
Από την αντιπολίτευση, τα πυρά έπεφταν κατά ριπάς σε βάρος της Δημοτικής Αρχής και προσωπικά του κ. Κατσίβελα και του κ. Τσίγγανου, με αναφορές από ελαφρότητα και προχειρότητα μέχρι ανικανότητα και σκοπιμότητα!
Όπως έλεγαν, τίποτα δεν κερδίζει ο Δήμος, ούτε στο οικονομικό κομμάτι, αντίθετα θα κινδυνεύσουν οι εργαζόμενοι να χάσουν τη δουλειά τους. Όλο δε αυτό που παρουσιάστηκε είναι έωλο και δε στέκει, αφού δε λαμβάνει υπόψη ούτε τον αναθεωρημένο ΕΣΔΑ, ενώ συνεχίζει τη συλλογή και διάθεση σύμμεικτων απορριμμάτων στους παράνομους ΧΑΔΑ, που έπρεπε ήδη να έχουν κλείσει, αλλιώς θα πέφτουν βροχή τα πρόστιμα από την Ε.Ε. Επίσης, δε γίνεται τίποτα από όσα έχει ήδη αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο στην κατεύθυνση της ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή, ενώ κατηγόρησαν τη Δημοτική Αρχή ότι σπεύδει να ιδιωτικοποιήσει την καθαριότητα, χωρίς να έχει συντάξει ΤΟΣΔΑ κι ενώ γνωρίζει πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε κατάργηση του άρθρου του νόμου του 2011 που επέτρεπε την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας.
Με αγωνία για το εργασιακό τους μέλλον και αβεβαιότητα για τη ζωή και τις οικογένειές τους παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση εργαζόμενοι, οι οποίοι είναι ενάντια στην ιδιωτικοποίηση.
Να σημειωθεί πως τη σθεναρή αντίδραση των εργαζομένων εξέφρασε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΟΤΑ Μεσσηνίας, Σπύρος Σαρδέλης, ρωτώντας τι θα γίνουν οι εργαζόμενοι της καθαριότητας και επισημαίνοντας τους κινδύνους για το εργασιακό τους μέλλους, ενώ για έωλη μελέτη και άκυρη απόφαση μίλησε ο πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου ΠΟΕ ΟΤΑ και αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΟΤΑ Μεσσηνίας, Στράτος Χρυσαφίδης, παρουσιάζοντας την ισχύουσα νομοθεσία, με τη μελέτη και την απόφαση του Σώματος να κινείται εκτός νομοθεσίας. Οι εντάσεις μεταξύ του προέδρου του Σώματος και των εκπροσώπων των εργαζομένων ήταν διαρκείς, καθώς δεν τους δόθηκε ο λόγος στην αρχή για να εκφράσουν τις απόψεις τους και να τοποθετηθεί το Σώμα στη συνέχεια έχοντας ακούσει και λάβει γνώση των θέσεων και ερωτημάτων των εργαζομένων.
Αναλυτικό ρεπορτάζ στο φύλλο της Κυριακής!