Χορωδιακή… καταιγίδα από σήμερα στην Καλαμάτα, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Χορωδιακή… καταιγίδα από σήμερα στην Καλαμάτα, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Μια εκδήλωση με 1.500 χορωδούς, μέλη 39 χορωδιών από 13 χώρες, που θα προβάλει παγκοσμίως την Καλαμάτα, είναι ο Διεθνής Διαγωνισμός και Φεστιβάλ Χορωδιών, που ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Οκτωβρίου. Το διαγωνισμό διοργανώνουν ο Δήμος Καλαμάτας και η Interkultur και θα αποτελέσει όχι απλώς ευκαιρία αύξησης της τουριστικής κίνησης σε μια πολύ δύσκολη από οικονομικής πλευράς περίοδο, αλλά και ένα «παράθυρο» της Καλαμάτας στον κόσμο, ενώ θα προβάλει τον πολιτισμό, τα ήθη και έθιμά μας, τον τρόπο διατροφής και τα προϊόντα μας ανά την υφήλιο.
Κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου ο δήμαρχος Π. Νίκας σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «ξεκινά μία εκδήλωση για την οποίαν είμαι βέβαιος ότι θα είμαστε όλοι υπερήφανοι – κι εμείς και όσοι θα έχουν την ευθύνη του Δήμου στα χρόνια τα οποία θα έρθουν -, διότι η εκδήλωση αυτή θα γίνεται κάθε δύο χρόνια. Αναφέρομαι στη μεγάλη συνάντηση χορωδιών, μιαν εκδήλωση η οποία ξεπερνά τα όρια της πατρίδος μας. Είναι ίσως η σημαντικότερη πολιτιστική εκδήλωση που γίνεται στην Ελλάδα αυτές τις ημέρες, μία συνάντηση χορωδιών από πολλές χώρες του κόσμου, από τη μία άκρη της Γης μέχρι την άλλη».
Ο κ. Νίκας προσέθεσε κάτι σημαντικό: «Θα έχουμε περίπου 8.000 διανυκτερεύσεις σε μία δύσκολη τουριστικά περίοδο. Βεβαίως, εκτός από τα ξενοδοχεία, σκεφθείτε πόσα άλλα επαγγέλματα θα ωφεληθούν από την παρουσία τόσων ανθρώπων στην πόλη της Καλαμάτας».
 
Εκδηλώσεις
Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν σήμερα το απόγευμα, στις 5.00, με μεγάλη παρέλαση των χορωδιών από το Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Υπαπαντής μέχρι την κεντρική πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου. Εκεί θα διεξαχθεί εκδήλωση καλωσορίσματος με μουσικό πρόγραμμα.
Στη συνέχεια, στις 21.00, η Καλαμάτα θα έχει την ευκαιρία να δείξει στους φιλοξενούμενους τον τόπο και τον πολιτισμό μας, στην Τέντα, όπου θα πραγματοποιηθεί η συναυλία έναρξης. Στη συναυλία αυτή θα τραγουδήσουν και ξένες χορωδίες, ενώ προβλέπεται επισκέπτες και οικοδεσπότες να τραγουδήσουν μαζί!
Θα ακολουθήσει ο διαγωνισμός, στο Μέγαρο Χορού και στην Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Καλαμάτας, πλαισιωμένος από Συναυλίες Φιλίας, στις οποίες θα τραγουδούν ελληνικές και ξένες χορωδίες, καθώς και από δύο συναυλίες gala, στο Μέγαρο Χορού, αύριο Πέμπτη στις 22.00 και μεθαύριο Παρασκευή, την ίδια ώρα (οι δύο συναυλίες gala θα έχουν εισιτήριο).
Το πρωί του Σαββάτου, 17 Οκτωβρίου, στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών, σε συνεννόηση με το μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο, θα διεξαχθεί το κομμάτι του διαγωνισμού που είναι αφιερωμένο στη θρησκευτική μουσική.
Και το βράδυ, στις 9.00, στην Τέντα, θα πραγματοποιηθεί η τελετή λήξης και βραβεύσεων.
Α.Π.