Έτοιμη η ΝΟΔΕ Μεσσηνίας για τις εσωκομματικές εκλογές

Έτοιμη η ΝΟΔΕ Μεσσηνίας  για τις εσωκομματικές εκλογές

Η διαδικασία ανοίγει αύριο το πρωί στις 7.00

-Συνέντευξη Τύπου του προέδρου της, Περικλή Μαντά

Τις τελευταίες λεπτομέρειες ως προς την εσωκομματική εκλογική διαδικασία (στο Νομό Μεσσηνίας) για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Ν.Δ. αύριο, έδωσε σε συνέντευξη Τύπου χθες το μεσημέρι στα γραφεία της ΝΟΔΕ ο πρόεδρός της, Περικλής Μαντάς.
Στη γενική του τοποθέτηση αναφέρθηκε στην προεκλογική εκστρατεία των τεσσάρων υποψηφίων της Ν.Δ., λέγοντας: «Είμαστε ελάχιστα 24ωρα ουσιαστικά για την εκλογή προέδρου στη Ν.Δ. και όπως κι εσείς καταλαβαίνετε, όλα βαίνουν καλώς. Με την έννοια ότι δεν υπήρξαν μεγάλες εντάσεις κι ούτε πιστεύω ότι θα υπάρξουν από εδώ και πέρα μέχρι την Κυριακή, σε ό,τι αφορά την αντιπαράθεση που είχε σχέση με την ουσία των εκλογών.
Όλοι στο πλαίσιο μιας προσωπικής αντίληψης για την καλή στόχευση του αποτελέσματος επέμεναν στο ίδιο μοτίβο, την επικοινωνία δηλαδή με όσους το δυνατόν περισσότερους από τους Νεοδημοκράτες που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα.
Η χώρα περνάει δύσκολες στιγμές, έχουμε μπροστά μας σοβαρά θέματα, η κυβέρνηση συναντά δυσκολίες και δεν αφήνει και την καλύτερη εικόνα για την ενότητα που διαθέτει ως κόμμα στο εσωτερικό της και, επομένως, ο λόγος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πολύ σημαντική πτυχή των πολιτικών εξελίξεων.
Με την έννοια αυτή εμείς πιστεύουμε ότι αυτή η επισήμανση θα δημιουργήσει το αποτέλεσμα που προσδοκούμε όλοι, δηλαδή θα φέρει στη Ν.Δ. την κατάσταση εκείνη που επιθυμούμε, ώστε με σχεδιασμό κεντρικό, μεθόδευση καθημερινή και αποφάνσεις σωστές να μπορεί να ανταποκριθεί και στον πολιτικό ρόλο που της έδωσε ο λαός στις τελευταίες εκλογές, αλλά και στη μεγάλη πιθανότητα να επανέλθει στην εξουσία, κάτι που για εμάς σημαίνει ότι η Ελλάδα θα έχει να κερδίσει».

Η διαδικασία
Οι κάλπες για τις εσωκομματικές εκλογές της Ν.Δ. θα είναι ανοικτές από τις 7.00 το πρωί μέχρι τις 7.00 το απόγευμα. Έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν όλοι οι πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, όπως καταρτίστηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών. Η αναγνώριση του ψηφοφόρου γίνεται με την επίδειξη εγγράφου ταυτοπροσωπίας (ταυτότητα, διαβατήριο, βιβλιάριο ασφάλισης, δίπλωμα οδήγησης).
Ο ψηφοφόρος δίνει το έγγραφο ταυτοποίησης, γίνεται έλεγχος με το εθνικό σύστημα για να διαπιστωθεί αν ψηφίζει στις εθνικές εκλογές, παίρνει τον εκλογικό του αριθμό, υπογράφει την αίτηση εγγραφής ή επαναβεβαίωσης αν είναι καινούριο ή παλιό μέλος και με τον εκλογικό του αριθμό πηγαίνει στην κάλπη για να ψηφίσει.
Πριν ψηφίσει καταβάλει και το αντίστοιχο τίμημα, το οποίο είναι 3 ευρώ για κάθε ψηφοφόρο.
Τα ψηφοδέλτια είναι 4, ενώ υπάρχει και το λευκό, ό,τι γίνεται συνήθως σε εθνικές εκλογές.

Η διαδικασία αν υπάρξει δεύτερος γύρος
Πρόεδρος εκλέγεται όποιος έχει το 50% των ψήφων και επιπλέον μία ψήφο. Αν αυτό δεν επιτευχθεί, θα πάμε σε δεύτερη Κυριακή ψηφοφορίας. Στην 2η Κυριακή συμμετέχουν όσοι συμμετείχαν την 1η Κυριακή. Δηλαδή, αν κάποιος δεν ψηφίσει την 1η Κυριακή, δεν μπορεί να ψηφίσει την 2η. Αν κάποιος Καλαματιανός ψηφίσει στην Πύλο την 1η Κυριακή, θα πρέπει να κάνει το ίδιο και τη 2η. Οι εκλογικοί κατάλογοι της 2ης Κυριακής θα είναι επί των ψηφισάντων της 1ης.
Ο κ. Μαντάς επισήμανε, επίσης, ότι η ΝΟΔΕ Καλαμάτας είναι πανέτοιμη να βοηθήσει τον κόσμο που θα ψηφίσει για να συμπληρωθούν οι αιτήσεις που απαιτούνται και σε ό,τι άλλο χρειαστεί.
Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ τόνισε ότι σε όλη τη Μεσσηνία θα στηθούν 31 κάλπες σε 25 εκλογικά τμήματα του νομού, τα οποία βρίσκονται στις έδρες των Δήμων. Ειδικότερα, στην Καλαμάτα θα υπάρχουν χώροι για την ψηφοφορία στο «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος» και το ΚΕΠ του Διοικητηρίου.
Τέλος, σχολίασε ότι παρά τις όποιες μικροαντιπαραθέσεις των υποψηφίων, η Ν.Δ. την επόμενη ημέρα των εκλογών θα είναι ενωμένη και περισσότερο δυνατή. 

του Αντώνη Πετρόγιαννη