Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλασή της 23ης Μαρτίου

Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός  για την ανάπλασή της 23ης Μαρτίου

Εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι δεν ήταν και τόσο δύσκολο, αν και μετρά τρεις συνεχόμενες θητείες, να καταλάβει, επιτέλους, ότι στην πόλη μας, αλλά και σε άλλες, υπάρχει ένα επιστημονικό δυναμικό νεαρών ανθρώπων που αγαπούν την Καλαμάτα και θα ήθελαν να προσφέρουν τη δική τους άποψη για τα δημόσια έργα της.
Οι εκδηλώσεις με τίτλο «Φαντάσου την πόλη: Καλαμάτα  2015» ήταν, άλλωστε, η καλύτερη απάντηση στις αγκυλώσεις της Δημοτικής Αρχής. Κι αν αντιλαμβανόταν τις απαιτήσεις της εποχής πιο έγκαιρα, ίσως και η ανάπλαση της πλατείας Βασιλέως Γεωργίου να είχε διαφορετική όψη, μαζί με μια σειρά άλλες παρεμβάσεις.
Κι επειδή συνηθίζουμε να λέμε, για να μετριάσουμε την κριτική, «κάλλιο αργά παρά ποτέ», με πολλή ικανοποίηση μάθαμε ότι τα πράγματα αλλάζουν προς το καλύτερο. Έτσι, αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλαση της οδού 23ης Μαρτίου θα προκηρυχθεί από το Δήμο Καλαμάτας. Ο δρόμος αυτός θα πρέπει να αποκτήσει μνημειακό χαρακτήρα, που να συνάδει με τα καλλιτεχνικά μνημεία τα οποία είναι τοποθετημένα σ’ αυτόν, το δομημένο περιβάλλον και την ανάπλαση του Ιστορικού Κέντρου.
Για το εξόχως σοβαρό αυτό θέμα ο Δήμος Καλαμάτας θα αξιολογήσει τις προτάσεις των αρχιτεκτόνων και θα βραβεύσει με οικονομικά έπαθλα τις τρεις καλύτερες μελέτες.
Σημειώνεται πως θα ανεγερθεί και παμμεσσηνιακό ηρώον, για τους πεσόντες στους εθνικούς αγώνες από την Παλιγγενεσία του 1821 και μετέπειτα, ύστερα από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Με σκοπό την κινητοποίηση των απανταχού Μεσσηνίων για την ανέγερση του μνημείου θα συσταθεί επιτροπή.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη