Βουτιά στο κενό το εκπτωτικό 10ήμερο στη Μεσσηνία

Βουτιά στο κενό το εκπτωτικό 10ήμερο στη Μεσσηνία

Η Κυριακή δεν επηρέασε θετικά τον τζίρο

Αποκαρδιωτικά για τα εμπορικά καταστήματα της Καλαμάτας, της Κυπαρισσίας, αλλά και της Πύλου, ήταν τα αποτελέσματα από τις πωλήσεις το εκπτωτικό δεκαήμερο του Νοεμβρίου που δημοσίευσε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε, στην Καλαμάτα η πτώση κυμάνθηκε στο 30%, στην Κυπαρισσία πάνω από 45% και στην Πύλο 10-15%.
Γενικότερα, στα ίδια ή σε χαμηλότερα επίπεδα κινήθηκαν οι πωλήσεις των εμπορικών καταστημάτων, σύμφωνα με τηλεφωνική έρευνα της ΕΣΕΕ, σε τυχαίο δείγμα 200 εμπορικών επιχειρήσεων σε παραδοσιακές εμπορικές αγορές αστικών κέντρων της χώρας.
Ειδικότερα, το 36% των επιχειρήσεων είδε τις φετινές πωλήσεις τη συγκεκριμένη περίοδο να παραμένουν στα ίδια επίπεδα και το 50% σε χαμηλότερα. Μόλις μία στις εννέα εμπορικές επιχειρήσεις εμφάνισε αύξηση πωλήσεων την εκπτωτική περίοδο του Νοεμβρίου του 2015 έναντι του 2014.
Πανελλαδικά οι επιχειρήσεις που δε συμμετείχαν στο εκπτωτικό δεκαήμερο του Νοεμβρίου αγγίζουν το ένα τρίτο του συνόλου του δείγματος, συγκεκριμένα το 31%. Όσον αφορά στις υπόλοιπες, το επίπεδο των εκπτώσεων κυμάνθηκε στην πλειονότητά τους μεταξύ 11% και 20%. Γενικά, η πλειονότητα των επιχειρήσεων (62%) διαφωνεί με την εφαρμογή των ενδιάμεσων εκπτώσεων.
Στο πλαίσιο της έρευνας, οι έμποροι ρωτήθηκαν εάν, σύμφωνα με τη δυνατότητα που τους εκχωρεί η υπουργική απόφαση, άνοιξαν τα καταστήματά τους την Κυριακή 1 Νοεμβρίου.
Για όσα καταστήματα άνοιξαν, παρατηρείται ότι περίπου τρεις στους τέσσερις επιχειρηματίες πιστεύουν ότι τελικά η Κυριακή δεν επηρέασε θετικά τον τζίρο του εκπτωτικού δεκαημέρου. Με άλλα λόγια, σημειώνει η ΕΣΕΕ, ο τζίρος της Κυριακής απορρόφησε εκείνον των προηγούμενων και επόμενων ημερών.
Σημειώνεται ότι από το δείγμα το 41% των επιχειρήσεων λειτούργησε την Κυριακή 1η Νοεμβρίου.

του Αντώνη Πετρόγιαννη