Διεθνές κέντρο εκπαίδευσης αγροτών το Κέντρο ΔΗΜΗΤΡΑ Κυπαρισσίας

Διεθνές κέντρο εκπαίδευσης αγροτών το Κέντρο ΔΗΜΗΤΡΑ Κυπαρισσίας

«Διεθνές κέντρο εκπαίδευσης και κατάρτισης των αγροτών» χαρακτήρισε, κατά την υποδοχή των μαθητών και των συνοδών τους από τη Σλοβακία, το Κέντρο ΔΗΜΗΤΡΑ Κυπαρισσίας ο διευθυντής ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος.
Και πράγματι, μέσα σε λίγα μόλις χρόνια, με μεθοδική δουλειά, σοβαρότητα, συντονισμένες και στοχευμένες δράσεις, το Κέντρο ΔΗΜΗΤΡΑ Κυπαρισσίας έχει εκπαιδεύσει και καταρτίσει σε θέματα ελαιοκομίας, ως φορέας υποδοχής, δέκα Κύπριους αγρότες – μέλη της μεγαλύτερης αγροτικής οργάνωσης στην Κύπρο, του Παναγροτικού Συνδέσμου. Εκείνη, δε, ήταν η πρώτη φορά που Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» στην Ελλάδα ανέλαβε και υλοποίησε ευρωπαϊκό πρόγραμμα ως φορέας υποδοχής!
Φέτος, για δύο εβδομάδες, εκπαιδεύει και καταρτίζει 18 μαθήτριες και μαθητές από το Secondary School of Vetrinary Science στην πόλη Nitra της Σλοβακίας σε θέματα κηπευτικών και θερμοκηπίων! Το Κέντρο έχει την ευθύνη για το σύνολο του προγράμματος της επίσκεψης, στο πλαίσιο του οποίου θα γίνει θεωρητική κατάρτιση στις εγκαταστάσεις του για όλα τα ζητήματα που αφορούν στα κηπευτικά και τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, ενώ θα γίνουν τεχνικές επισκέψεις σε καλλιέργειες, ενημερωτικές συναντήσεις με παραγωγούς και επιστήμονες του κλάδου.
Παράλληλα, το Κέντρο έχει καταστεί κέντρο ενημέρωσης, πληροφόρησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης για αγρότες, μελισσοκόμους και κτηνοτρόφους σε ολόκληρη την Πελοπόννησο και υλοποιεί με επιτυχία ευρωπαϊκά προγράμματα και ταχύρρυθμα σεμινάρια.
Στο πλαίσιο, δε, ευρωπαϊκών προγραμμάτων κινητικότητας έχει ήδη υλοποιήσει αρκετές εκπαιδευτικές επισκέψεις σε Ιταλία, Ισπανία, Κύπρο κ.α., όπου αγρότες της περιοχής έχουν δει, ενημερωθεί και καταρτιστεί για τις καλλιεργητικές μεθόδους, τις σύγχρονες αντιλήψεις, την οργάνωση των παραγωγών, την τυποποίηση, την προώθηση και εμπορία προϊόντων. Αξίζει να σημειωθεί πως οι εγκαταστάσεις του Κέντρου είναι πρότυπες, διαθέτοντας σύγχρονο εξοπλισμό και υλικοτεχνική υποδομή.
Βεβαίως, τίποτα δεν είναι τυχαίο, αλλά όλα είναι αποτέλεσμα του καθημερινού αγώνα, με μεθοδικότητα και προγραμματισμό, του προϊσταμένου του, γεωπόνου Γιώργου Τσουμάνη, ο οποίος από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα πετυχαίνει διαρκώς το καλύτερο για το Κέντρο και τους παραγωγούς, σε αγαστή συνεργασία με τη ΔΑΟΚ και τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, όπως και με τους ίδιους τους αγρότες και τους συλλογικούς τους φορείς!