Διερευνάται από τη δικαιοσύνη η σύμβαση του Δήμου Δυτικής Μάνης για τα απορρίμματα

Διερευνάται από τη δικαιοσύνη η σύμβαση του Δήμου Δυτικής Μάνης για τα απορρίμματα

Η Δικαιοσύνη έχει αναλάβει τη διερεύνηση του θέματος που έχει προκύψει σχετικά με τους διαγωνισμούς του Δήμου Δυτικής Μάνης για την «αποκομιδή, μεταφορά και διάθεση των απορριμμάτων για 24 μήνες», καθώς, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων έστειλε την υπόθεση στον Οικονομικό Εισαγγελέα και αυτός μεταβίβασε αρμοδίως τη δικογραφία στον Εισαγγελέα Καλαμάτας, ο οποίος διενεργεί προκαταρκτική εξέταση.          
Όπως αναφέρεται στην πράξη 154/2013 του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Δυτικής Μάνης αποφασίστηκε η διεξαγωγή ανοικτού διαγωνισμού στις 26 Ιουνίου 2012 με κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη τιμή για την ανάθεση της αποκομιδής, μεταφοράς και διάθεσης των απορριμμάτων και εγκρίθηκαν οι όροι της διακήρυξης[…].
Κατά της διακήρυξης άσκησε προσφυγή μία εταιρία, που έγινε δεκτή κατά το ένα μέρος της από την Οικονομική Επιτροπή και απορρίφθηκε το υπόλοιπο[…].
 
Οι ενέργειες που έγιναν
Η προκήρυξη του διαγωνισμού ανακλήθηκε και προκηρύχθηκε νέος, στις 9 Αυγούστου 2012, που δημοσιεύθηκε και στην εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είχε γίνει και με την προηγούμενη προκήρυξη, καθώς προβλέπεται από τη νομοθεσία.
Η ίδια εταιρία κατέθεσε εκ νέου προσφυγή, που επίσης απορρίφθηκε τόσο από την Οικονομική Επιτροπή, όσο και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Στο διαγωνισμό συμμετείχε μόνο μία εταιρία, η προσφορά της οποίας απορρίφθηκε ως απαράδεκτη. 
Με ανακοίνωσή του ο δήμαρχος και με την αιτιολογία ότι οι δύο διαγωνισμοί απέβησαν άγονοι, προσκάλεσε τους ενδιαφερόμενους σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με προσφορές και τα δικαιολογητικά της τελευταίας διακήρυξης.
Όμως, με απόφαση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, το αίτημα του Δήμου απορρίφθηκε. Ασκήθηκε αίτηση θεραπείας κατά της απόφασης και με νέα του ανακοίνωση στις 27 Φεβρουαρίου 2013 ο δήμαρχος ανακάλεσε την προηγούμενη για προσφυγή σε διαπραγμάτευση επιφυλασσόμενος να εκδώσει νέα σε περίπτωση έγκρισης από την  Αρχή. Η Αρχή έκανε δεκτή την αίτηση θεραπείας και χορήγησε τη σύμφωνη γνώμη της για προσφυγή σε διαπραγμάτευση με δημοσίευση διακήρυξης.
Στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, υποβλήθηκαν  τρεις προσφορές: η πρώτη («Χ. Καιρίδης ΑΕ») που συνοδευόταν από όλα τα δικαιολογητικά, η δεύτερη («Α. Διαμαντόπουλος & Σία ΕΕ») που δεν συνοδευόταν από συγκεκριμένα πιστοποιητικά και η τρίτη (Α. Ανδρουτσόπουλος), που συνοδευόταν εν μέρει από τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά.
Η Οικονομική Επιτροπή δεν γνωμοδότησε υπέρ της κατακύρωσης, καθώς από τα 7 μέλη, 3 ψήφισαν υπέρ της δεύτερης, 1 υπέρ της πρώτης, 1 κατά της ανάθεσης σε ιδιώτες, 1 κατά  λόγω του κόστους της και 1 λευκό.
Κατά της απόφασης άσκησε προδικαστική προσφυγή η τρίτη εταιρία, που όμως απορρίφθηκε νόμιμα, μέσω της σιωπηρής  απόρριψής της ως ειδικής διοικητικής προσφυγής.
Το Δ.Σ. στις 28 Μαρτίου 2013, δεν αποφάσισε την κατακύρωση των υπηρεσιών, καθώς από τους 15 παρόντες σε σύνολο 21, 6 ψήφισαν υπέρ της πρώτης εταιρίας, 5 υπέρ της δεύτερης, 3 κατά της κατακύρωσης γενικά και 1 αποχώρησε πριν την ψηφοφορία, με αποτέλεσμα να ματαιωθεί η διαδικασία διαπραγμάτευσης, που κοινοποιήθηκε μόνο στην πρώτη, καθώς είχε υποβάλει σχετικό αίτημα στο Δήμο.
Με ανακοίνωσή του την 1η Απριλίου 2013 και με την αιτιολογία ότι το Δ.Σ., δεν έλαβε απόφαση ανάθεσης , ο δήμαρχος προσκάλεσε τους ενδιαφερόμενους σε νέα διαπραγμάτευση.  Κατά της απόφασης αυτής, όπως και της νέας ανακοίνωσης του δημάρχου, ασκήθηκαν προδικαστικές προσφυγές από τον τρίτο συμμετέχοντα, οι οποίες τελικά απορρίφθηκαν σιωπηρά.
Στην τελευταία διαδικασία υποβλήθηκε προσφορά μόνο από την «Α. Διαμαντόπουλος & Σία ΕΕ», ποσού 1,25 εκατ. ευρώ, που συνοδευόταν από όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά. Η Οικονομική Επιτροπή γνωμοδότησε υπέρ της μη κατακύρωσης, καθώς από τα 6 παρόντα μέλη, 1 ψήφισε κατά της κατακύρωσης, 2 ψήφισαν παρών, 1 ψήφισε λευκό και 2 ψήφισαν υπέρ.
Όμως, με απόφασή του στις 28 Μαρτίου 2013, το Δ.Σ. αποφάσισε την κατακύρωση των υπηρεσιών στην συγκεκριμένη εταιρία που κατέθεσε προσφορά, καθώς από τους 15 παρόντες 8 ψήφισαν υπέρ της κατακύρωσης, 4 κατά και 3 απουσίαζαν κατά την ψηφοφορία.
Στην πράξη γίνεται λόγος για σειρά μη νόμιμων ενεργειών από πλευράς Δήμου κατλά τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, ενώ, διαπιστώθηκαν και άλλες νομικές πλημμέλειες, βάσει των οποίων κωλύεται η υπογραφή του σχεδίου σύμβασης με την «Α. Διαμαντόπουλος & Σία ΕΕ».
Ωστόσο, σε συνεδρίασή του στις 28 Ιουλίου 2013, κατά την οποία έγινε μνεία στη συγκεκριμένη πράξη του Ελεγκτικού Συνεδρίου και παρά τα όσα αναφέρονταν σε αυτήν, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να προβεί σε απευθείας ανάθεση της μεταφοράς των απορριμμάτων για το χρονικό διάστημα πέντε μηνών στον εργολάβο Αντ. Διαμαντόπουλο  με πίστωση ποσού 205.000 ευρώ. 

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου