Κατά πλειοψηφία το τεχνικό πρόγραμμα σε μια άτονη και άχρωμη συνεδρίαση στο Δ.Σ. Τριφυλίας …


Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε προχθές το βράδυ από το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας το τεχνικό πρόγραμμα του 2016, που ανέρχεται σε 3.052.094,93 ευρώ, μειωμένο κατά 190.000 ευρώ περίπου από το αντίστοιχο του 2015!
Το συνολικό ποσό για τη Διεύθυνση Τεχνικής Υπηρεσίας ανέρχεται σε 2.023.294,93 ευρώ και τη Διεύθυνση Διαχείρισης Απορριμμάτων, Ανακύκλωσης, Περιβάλλοντος & Πρασίνου σε 1.028.800 ευρώ.
Από το Τ.Π. του 2016 απουσιάζουν έργα ΕΣΠΑ, με κύριο το δρόμο Βάλτας – Γαργαλιάνων, που ήταν στο φετινό, επειδή απεντάχθηκε και δεν υπάρχει, όπως ειπώθηκε, τίποτα σε υπόλοιπο από ΕΣΠΑ, ενώ το νέο ΕΣΠΑ δεν έχει ανοίξει.
Το Τ.Π. υπερψήφισαν μόνο οι δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης, οι οποίοι σε τοποθετήσεις τους ευλόγησαν τα γένια τους, αφήνοντας αιχμές για προηγούμενες Δημοτικές Αρχές και περιόδους, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του αντιπροέδρου του Σώματος, Δημήτρη Κουτσούλη, ο οποίος επισήμανε ότι οι ίδιοι άνθρωποι ήταν όλα τα προηγούμενα χρόνια στις διοικήσεις των Δήμων και ξαφνικά, λες και μπήκαν στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ ή όπως ο ασθενής παθαίνει αναλαμπή, «θριαμβολογούν» για αυτό το Τ.Π.!
Ο εισηγητής της συμπολίτευσης, όπως και ο δήμαρχος, αναφέρθηκαν στις δυνατότητες του Δήμου και τα οικονομικά του, τονίζοντας πως έγινε το καλύτερο υπό τις δεδομένες συνθήκες, ενώ από την αντιπολίτευση τονίστηκε πως δεν υπάρχει συνέχεια και συνοχή στις αποφάσεις του Σώματος, μεταξύ στρατηγικού σχεδιασμού, προγράμματος δράσης και τεχνικού προγράμματος και ότι πρόκειται για συρραφή αποσπασματικών στοιχείων χωρίς ιεράρχηση, χωρίς ορθολογικό σχεδιασμό και προγραμματισμό και συγκεκριμένη στόχευση.
Ο εισηγητής της συμπολίτευσης, αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας, Γιάννης Αδρακτάς, αναφέρθηκε στις πηγές χρηματοδότησης, που είναι: από ΣΑΤΑ 2016 461.000 ευρώ, από Ι.Π. 879.641 ευρώ, από ΣΑΤΑ ΠΟΕ 592.000 ευρώ, από Πολιτική Προστασία 125.000 ευρώ, από τον ΟΣΚ 12.000 ευρώ και μια παλιά χρηματοδότηση του ΥΠ.ΠΟ. για τους δρόμους έξω από τον Ι.Ν Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη Χριστιανούπολη, 29.000 ευρώ.
Ο ίδιος ανέφερε και την κατανομή ανά Δημοτική Ενότητα, η οποία είναι: Αετού 200.000 ευρώ, Αυλώνος 153.000 ευρώ, Γαργαλιάνων 599.000 ευρώ, Κυπαρισσίας 543.000 ευρώ, Φιλιατρών 337.000 ευρώ και Τριπύλης 93.500 ευρώ.
Μίλησε, επίσης, για συγκεκριμένα έργα που προβλέπονται και προτείνονται στο Τ.Π., όπως η ενεργειακή αναβάθμιση σε Γαργαλιάνους και Μαραθόπολη, έργα οδοποιίας, έργα σε γήπεδα, ενώ επισήμανε ότι το Τ.Π. του 2015 έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 95%.
Παίρνοντας το λόγο, ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, επισήμανε πως ο ορισμός του Τεχνικού Προγράμματος έχει να κάνει με τον προσδιορισμό των ορίων που θα κινηθεί ο Δήμος. Αφού τόνισε πως είναι περήφανος που ο Δήμος φέτος μπόρεσε να βάλει έργα 1.000.000 ευρώ περίπου από Ίδιους Πόρους, ενώ πέρυσι ήταν μόνο 100.000 ευρώ, σημείωσε: «Η όλη προσπάθεια τον τελευταίο χρόνο αποδίδει και μπορούμε να κάνουμε περισσότερα και ουσιαστικότερα πράγματα. Εάν με ρωτάτε, αν φτάνει αυτό το Τ.Π. για να λύσει τις ανάγκες του Δήμου, σας λέω προκαταβολικά ότι δε φτάνει! Ευελπιστούμε, όμως, ότι και του χρόνου, το πρόγραμμα της μεθεπόμενης χρονιάς θα είναι τέτοιο, ώστε σιγά σιγά να πλησιάζουμε σε μια σύγκλιση αναγκών και δράσεων…».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Στάθης Ανδρινόπουλος, ρώτησε εάν αυτό το 1.000.000 «είναι έσοδα φετινά, που υπερβήκανε τα περυσινά ή είναι μεταφερόμενα από πέρυσι;». Ο κ. Κατσίβελας απάντησε ότι «είναι αξιοποίηση πόρων που ήταν δεσμευμένα σε άλλες δράσεις και οι οποίες κρίναμε ότι ήταν υπερβολικές… Βρισκόμαστε προ εκπλήξεων, γιατί βρίσκουμε ότι παντού υπάρχουν χρήματα τα οποία κοιμόντουσαν τόσα χρόνια…», με τον κ. Ανδρινόπουλο να παρεμβαίνει τονίζοντας ότι δε ρώτησε αυτό, αλλά συγκεκριμένα για τους ίδιους πόρους, αν υπήρξε αύξηση 1.000.000 ευρώ από πέρυσι και δεν πήρε απάντηση, και τον κ. Κατσίβελα να του λέει ότι ο καθένας ρωτάει και ο καθένας απαντάει, με μια μικρή στιγμιαία ένταση μεταξύ προέδρου και κ. Ανδρινόπουλου.
Στη δευτερολογία του, ο κ. Ανδρινόπουλος επισήμανε ότι το Τ.Π. έχει κάποια φιλοσοφία και δείχνει τη βούληση της Δημοτικής Αρχής, αλλά φαίνεται ότι δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ στρατηγικού σχεδιασμού, προγράμματος δράσης και τεχνικού προγράμματος…
Ο επικεφαλής της ΡΑΚΙ, Νώντας Βουδούρης, επισήμανε: «Κρατώ τούτο. Όπως διαβεβαίωσε ο κ. Αδρακτάς, το 95% του Τ.Π., όπως τροποποιήθηκε κατά τη διάρκεια του έτους, έχει υλοποιηθεί. Αυτό είναι μια πολύ σοβαρή διαπίστωση, γιατί το πρόγραμμα δεν είναι ένα νεκρό σώμα, μπορεί ν’ αποτελεί μια έκθεση ιδεών αν δεν υλοποιηθεί, μπορεί όμως να είναι και κάτι το οποίο, αν υλοποιείται, είναι ευχής έργο. Αν είναι ένα σοβαρό Τ.Π. ή δεν είναι, θα φανεί κατά την υλοποίησή του…».
Ο επικεφαλής ΛΑ.ΣΥ., Σαράντος Κουκούμης, σχολίασε: «Η διαπίστωση του δημάρχου, που είναι ότι αυτό το Τ.Π. είναι πίσω από τις ανάγκες του Δήμου, μας βρίσκει κι εμάς σύμφωνους, αλλά δεν είναι μόνο εκεί το πρόβλημα…».
Έπειτα από ερωτήσεις και τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων και του δημάρχου, διεξήχθη ψηφοφορία, όπου 14 παρόντες σύμβουλοι της συμπολίτευσης ψήφισαν θετικά, 6 της αντιπολίτευσης αρνητικά και ο κ. Βουδούρης λευκό.