«Κονταροχτυπήματα» στη Μεσσήνη με ανταλλαγή βαριών χαρακτηρισμών

«Κονταροχτυπήματα» στη Μεσσήνη  με ανταλλαγή βαριών χαρακτηρισμών

Δεν άφησαν να πάει «χαμένη» την ευκαιρία για μία ακόμη αντιπαράθεση ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γ. Τσώνης, και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Στ. Αναστασόπουλος, όταν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το βράδυ της Τετάρτης ο πρώτος απάντησε στις καταγγελίες δια του Τύπου που είχε διατυπώσει η μείζων μειοψηφία περί αναξιοκρατικής πρόσληψης προϊσταμένης της Νομικής Υπηρεσίας και αποδυνάμωσης της λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών.
Το πρωί της Τετάρτης είχε ακολουθήσει και άλλη μια δημοσίευση από τον κ. Αναστασόπουλο, για τη μη απάντηση της καταγγελίας του από τη Δημοτική Αρχή, με αποτέλεσμα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να είναι ο δήμαρχος Μεσσήνης εκείνος που ανέλαβε την πρωτοβουλία και «άνοιξε» τη συζήτηση του θέματος.
 
Γ. Τσώνης: «Ψευδείς πληροφορίες»
Ο κ. Τσώνης ανέφερε πως θέλει να αποκατασταθεί η αλήθεια και έκανε λόγο για ψευδείς και παραπλανητικές ανακοινώσεις από τη μείζονα μειοψηφία. Ισχυρίστηκε πως η πρόσληψη της προεκλογικής δικηγόρου του συνδυασμού του ως προϊσταμένης της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου έγινε με απολύτως νόμιμο τρόπο και τη διαδικασία με την οποία γίνονται ανάλογες προσλήψεις σε όλη τη χώρα.
Ανέφερε πως η θέση προβλέπεται στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου και συμπλήρωσε ότι προτού γίνει η πρόσληψη η υφιστάμενη νομικός του Δήμου συμφώνησε με την επικείμενη πρόσληψη, καθώς υπήρχε φόρτος νομικών θεμάτων στο Δήμο.
Χρησιμοποιώντας στοιχεία, θέλησε να αποδείξει ότι το κόστος που προκαλείται από τη συγκεκριμένη πρόσληψη είναι κατά πολύ λιγότερο απ’ όταν ο Δήμος προσλάμβανε εξωτερικούς δικηγόρους. Έτσι, ανέφερε ότι το 2014 ο Δήμος Μεσσήνης διέθεσε 40.000 ευρώ για τους εξωτερικούς δικηγόρους, καθώς και ότι το 2013 η Δημοτική Αρχή Αναστασόπουλου είχε αναθέσει υποθέσεις κόστους 27.600 ευρώ σε εξωτερικούς δικηγόρους, αλλά και σε νομικό που ήταν ταυτόχρονα σύμβουλος της πλειοψηφίας.
Ο δήμαρχος Μεσσήνης απάντησε και στις αναφορές για τη γραμματέα του, λέγοντας πως δε μετατέθηκε, αλλά αποσπάστηκε από το Δήμο Καλαμάτας για συγκεκριμένο διάστημα. Περνώντας στην «αντεπίθεση», ανέφερε ότι για τη μετάθεσή της ενδιαφερόταν διακαώς ο τότε αντιδήμαρχος Γ. Αθανασόπουλος.
Αναφορικά, δε, με την αποδυνάμωση των Παιδικών Σταθμών, σημείωσε ότι η διευθύντρια ασκεί από το 2008 διοικητικά καθήκοντα και ανακοίνωσε ότι σύντομα θα ανακοινωθούν προσλήψεις προσωπικού για τους Παιδικούς Σταθμούς.
Συνέχισε λέγοντας πως στο δεκάμηνο της δικής του Δημοτικής Αρχής έχει προβεί σε μία μετάταξη, μία απόσπαση και μία πρόσληψη, σε αντίθεση με τον κ. Αναστασόπουλο, ο οποίος είχε προβεί σε μετατάξεις εννέα υπαλλήλων στο Δήμο Μεσσήνης, το 2014, για προφανείς, όπως είπε, λόγους.
Αναρωτήθηκε, δε, για ποια προεκλογικά γραμμάτια μιλά ο κ. Αναστασόπουλος, όταν αυτός χρέωνε το Δήμο άδικα και καταχρηστικά. Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Δ.Σ. του ζήτησε να προχωρήσει στη συζήτηση των θεμάτων της συνεδρίασης, λέγοντας πως «απάντησα, δεν έχω διάθεση να φιλονικήσω».
 
«Είσαι γελοίος», «είσαι Μαυρογιαλούρος»
Με αιχμηρό τρόπο ξεκίνησε η τοποθέτηση του κ. Αναστασόπουλου. Όπως είπε, ο δήμαρχος Μεσσήνης διαβεβαιώνει πως δε θα υπάρχει πρόβλημα με το Ταμείο του Δήμου, ταυτίζοντάς το με τις διαβεβαιώσεις του για τα έργα στην αγροτική οδοποιία, λέγοντας πως ούτε αυτά ισχύουν.
Σε δεύτερη φάση ανέφερε πως θα μιλήσει προφορικά και χωρίς να διαβάζει κείμενο που του έγραψε δικηγόρος, υπονοώντας πως ο δήμαρχος Μεσσήνης δεν μπορεί να μιλήσει αν διαβάζει γραπτό κείμενο.
«Είσαι γελοίος» ήταν η έντονη απάντηση του κ. Τσώνη σε αυτή την αναφορά, με αποτέλεσμα ανταπαντώντας ο Στ. Αναστασόπουλος να πει: «Έπρεπε να ντρέπεσαι, είσαι μόνιμα υβριστής και Μαυρογιαλούρος». Συνέχισε δε λέγοντας πως ό,τι έγινε ήταν για να εξυπηρετηθεί μια πελατειακή κατάσταση.
Ο κ. Αναστασόπουλος παραδέχθηκε πως, όντως, προβλέπονταν στον Οργανισμό Εσωτερικών Υπηρεσιών δύο θέσεις νομικών, μάχιμων, που δε θα προΐσταντο ο ένας του άλλου και με πολύ λιγότερα χρόνια υπηρεσίας ως δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγο από την υφιστάμενη νομικό.
Πρόσθεσε πως η μέχρι πρόσφατα μόνη νομική σύμβουλος του Δήμου είχε προκύψει μέσα από διαγωνιστική διαδικασία και κατέλαβε τη θέση ύστερα από προσφυγή και δικαίωσή της από το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς στη θέση είχε επιλεγεί άλλος νομικός, ο οποίος αποχώρησε. «Ήταν μια διαδικασία αξιοκρατική, που δεν τηρείται από τη σημερινή Δημοτική Αρχή, και αυτό που έγινε εδώ, δεν έχει ξαναγίνει σε άλλο Δήμο», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας πως αν ακολουθούνταν η διαγωνιστική διαδικασία, δε θα προσλαμβανόταν η συγκεκριμένη δικηγόρος. 
Ο κ. Αναστασόπουλος συνέχισε αναφέροντας πως τροποποιήθηκε ο ΟΕΥ, χωρίς να υπάρχει σχετική έγκριση Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου, και δήλωσε πως θα προσφύγει για την ακύρωση της πρόσληψης στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ενώ θα ενημερώσει το Συνήγορο του Πολίτη και το Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας.
Σε άλλο σημείο, εξέφρασε την άποψη ότι οι ενέργειες της Δημοτικής Αρχής με το που τελεσιδίκησε η διαδικασία της εκκρεμοδικίας, είναι ξεκάθαρα ρουσφετολογικές για την ικανοποίηση αιτημάτων και επικαλέστηκε πληροφορίες, κατά τις οποίες η νεοδιορεισθείσα προϊσταμένη δε θα μπορεί να παρίσταται στα Δικαστήρια.
Έθεσε ακόμη άλλα δύο θέματα, λέγοντας πως δημοτική αστυνόμος ήθελε να μεταταχθεί στο Δήμο Μεσσήνης, αλλά έτυχε να μην έχει ψηφίσει τον κ. Τσώνη, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να μην προχωρήσει τη μετάταξη και να «διαλύεται» μια οικογένεια, αν και ο δήμαρχος Μεσσήνης την πληροφορούσε πως ο ίδιος (Αναστασόπουλος) δεν την ήθελε. 
Ακολούθησαν κι άλλες αντιπαραθέσεις, μικρότερης έντασης, ενώ απαντώντας ο δήμαρχος Μεσσήνης υπεραμύνθηκε των ενεργειών του, λέγοντας πως όλες έγιναν με νόμιμο τρόπο και πως η προϊσταμένη έχει τις ίδιες εργασίες όπως και η υφιστάμενη, παρίσταται στα Δικαστήρια, αλλά έχει περισσότερες ευθύνες.
Δήλωσε πως δεν υπάρχει πρόβλημα μεταξύ των δύο νομικών και η συνεργασία τους θα απογειώσει νομικά το Δήμο, ενώ έθεσε θέμα και για απόφαση του ΙΚΑ με την οποία καλείται ο Δήμος να πληρώσει πρόστιμο 35.000 ευρώ για άτομο που εργαζόταν ως μουσικός και ήταν ανασφάλιστος για μία διετία.
Ο κ. Αναστασόπουλος του απάντησε πως «βρήκε» αυτή την κατάσταση και προσπάθησε να τη διορθώσει.
Μετά, επανερχόμενος στο θέμα ο δήμαρχος Μεσσήνης, απαντώντας σε ερώτηση του Γ. Δαβίλλα, είπε πως υπάρχουν όλες οι εγκρίσεις, καθώς και ότι η νέα προϊσταμένη ήδη πληρώθηκε, κάτι που δε θα συνέβαινε αν υπήρχε κάποιο πρόβλημα.
Τέλος, ο κ. Τσώνης σημείωσε ότι, όποιος έχει αμφιβολίες, μπορεί να προσφύγει αρμοδίως. 

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου