Κυριάκος Μητσοτάκης: Υπόθεση όλων οι εκλογές στη Νέα Δημοκρατία (φωτογραφίες & βίντεο)


Έκλεισε την προεκλογική του περιοδεία στη Νότια Ελλάδα από την Καλαμάτα

Την επισήμανση ότι οι εκλογές για την ανάδειξη προέδρου της Ν.Δ. δεν αφορούν μόνο στους Νεοδημοκράτες, αλλά όλους τους Έλληνες, καθώς είναι καθοριστικές για το μέλλον του τόπου, έκανε χθες από την Καλαμάτα, κλείνοντας την προεκλογική του εκστρατεία στη νότια Ελλάδα, ο βουλευτής της Β΄ Αθηνών και υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μιλώντας στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως μόνο μια ανανεωμένη Ν.Δ. θα μπορέσει να καλύψει το κενό που θα αφήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και θα μπορέσει να πάει μπροστά τη χώρα.

Πιθανή και δεύτερη αναμέτρηση
Ο υποψήφιος πρόεδρος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειαστεί και δεύτερη εκλογική αναμέτρηση στις 29 Νοεμβρίου, χαρακτήρισε σημαντικό να ψηφίσουν όλοι και τις δύο Κυριακές και η συμμετοχή στις κάλπες να είναι μαζική. Κατά τον ίδιο, δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία για την ενότητα της παράταξης, καθώς όλοι οι υπόλοιποι υποψήφιοι πρόεδροι θα ταχθούν υπό το νικητή και θα την υπηρετήσουν ως απλοί στρατιώτες.
Η Ν.Δ. δεν πρέπει να βγει μόνο ενωμένη, αλλά και ανανεωμένη, είπε χαρακτηριστικά και επισήμανε ότι συγκρούονται η συντηρητική προσέγγιση που υπάρχει σήμερα στο κόμμα, που είναι γερασμένο σε ιδέες, δομές και διαδικασίες, υπογραμμίζοντας πως χρειάζεται ανανέωση αλλά με συγκεκριμένο πολιτικό περιεχόμενο. «Θέλει προσοχή», είπε, «να μη γίνουμε σαν τον Τσίπρα, αλλά να φέρουμε το νέο, την πολιτική αποτελεσματικότητα. Σήμερα, είναι η εποχή της ουσίας και όχι των ανέξοδων υποσχέσεων. Θέλω τη Ν.Δ. να παράγει ουσιαστικό πολιτικό λόγο με εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο για τη χώρα, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ την οδηγήσει σε απόλυτο πολιτικό αδιέξοδο. Μπορώ να κάνω τη Ν.Δ. του 28% μια μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη, όπου θα συνυπάρχουν οι δεξιοί με τους μετριοπαθείς κεντρώους και με εκείνους που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, προσδοκώντας κάτι το νέο. Αυτό, όμως, θα γίνει μόνο με ανανέωση σε πρόσωπα, ιδέες και δομές».

Ανοιχτό συμμετοχικό κόμμα
Στη συνέχεια, τάχθηκε υπέρ της αξιολόγησης όλων, ακόμη και του προέδρου, ο οποίος θα πρέπει να έχει θητεία, αλλά και υπέρ της πραγματοποίησης συνεδρίου πολιτικής ετησίως, με αποτέλεσμα να παράγει πολιτική η βάση και όχι η ηγεσία.
Πρότεινε να αποκτήσουν όλοι φωνή, να συμμετέχουν σε όλες τις διαδικασίες, καθώς αυτό σημαίνει ανοιχτό συμμετοχικό κόμμα.
«Δε θέλω η Ν.Δ. να είναι χωρισμένη σε Μητσοτακικούς, Καραμανλικούς ή Σαμαρικούς, αλλά να ανήκει σε όλους», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, προκαλώντας τα χειροκροτήματα των παρισταμένων, και συνέχισε λέγοντας πως αυτή η Ν.Δ. θα έχει απήχηση σε όλους.
Αναφέρθηκε στη διαδρομή του ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, λέγοντας πως παρά τα δύσκολα μέτρα που κλήθηκε να εφαρμόσει, έλαβε τετραπλάσιες ψήφους σε σχέση με άλλες εκλογικές αναμετρήσεις και ζήτησε τη στήριξη όλων για να υλοποιήσει αυτή την πολιτική.
Αναφέρθηκε, δε, στις δύσκολες περιόδους που περνά η Ευρώπη με το τρομοκρατικό χτύπημα στη Γαλλία, σημειώνοντας πως η απάντησή της πρέπει να είναι ενότητα και αποφασιστικότητα, για να ξεριζωθεί το φαινόμενο της τρομοκρατίας. Είμαστε σε πόλεμο, πρόσθεσε και οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι πολύ μεγάλες και το τι θα κάνει η Ν.Δ. είναι διπλά σημαντικό.

Επίθεση κατά της κυβέρνησης
Επιτέθηκε ακόμη κατά της κυβέρνησης, λέγοντας πως οδηγεί τη χώρα σε λανθασμένη κατεύθυνση σε όλους τους τομείς, πρόσθεσε πως το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να μεγαλώσει το κράτος περισσότερο από όσο αυτό αντέχει, δε θέλει την επιχειρηματικότητα. Μίλησε για θεσμική διολίσθηση, αναφέροντας παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη ή και το σάλο που έχει ξεσπάσει με τις αποκαλύψεις του τέως υπουργού Γιάννη Πανούση, χωρίς να έχει ληφθεί κάποιο μέτρο από την κυβέρνηση.
Σχολίασε πως έχουμε απέναντί μας την Αριστερά της μετριότητας, με πολύ επιεική χαρακτηρισμό, και ζήτησε να παρατεθεί απέναντί της η ποιότητα.

«Να εκλέξετε τον καλύτερο»
Σε άλλο σημείο ανέφερε πως ο άνεργος δε θα βρει δουλειά από μια αριστερή κυβέρνηση, αλλά από μια κυβέρνηση της κεντροαριστεράς, ενώ τόνισε τα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της Μεσσηνίας, που θα πρέπει να αξιοποιηθούν.
Ζήτησε από τους παρισταμένους να εκλέξουν εκείνον που θεωρούν καλύτερο, αλλά καλύτερος, είπε, είναι εκείνος που συνθέτει, που μπορεί να έχει ουσιαστική πολιτική παρουσία στη Βουλή («φωτογραφίζοντας» τη σχετική αδυναμία του Απόστ. Τζιτζικώστα), που μπορεί να εκπροσωπεί τη χώρα με επάρκεια, να ξέρει να στέκεται προσοχή με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου και να μπορεί να απαντήσει και σε ερωτήσεις στα αγγλικά.
Αναφερόμενος στον εαυτό του, είπε πως είναι πολύ περήφανος για το όνομά του, και πως δεν κρίνεται η πολιτική υστεροφημία του Κων. Μητσοτάκη από αυτή την εκλογική αναμέτρηση.
Πρόσθεσε ότι είναι στο κόμμα από τα 15 του και δεν έφυγε ποτέ, ενώ εξέφρασε την ελπίδα για στήριξη των παρισταμένων, για να συνεχίσει να υπηρετεί τη Ν.Δ. ως επόμενος πρόεδρός της.
«Ζητώ να πάρετε την τύχη της Ν.Δ. στα χέρια σας. Αφήστε στην άκρη τους μηχανισμούς. Η εκλογή είναι δική σας. Ψηφίστε τον καλύτερο για την επόμενη ημέρα στη Ν.Δ.», ήταν οι φράσεις με τις οποίες έκλεισε, καταχειροκροτούμενος, την ομιλία του.
Είχε προηγηθεί χαιρετισμός από το δήμαρχο Καλαμάτας Π. Νίκα, ο οποίος ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα, πως η αξιοπιστία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η ελπίδα για καλύτερες μέρες και δήλωσε πως ήταν τιμή για αυτόν να υπογράψει την υποψηφιότητά του.      

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
Φωτό: Στασινός Μουτσούλας

https://youtu.be/4p7Waj9dz4k